Започва мащабна модернизация на ВиК-мрежата във Варна

Снимка: Архив

Прокарват канализация във вилните зони и спират течовете по водопровода към Златни пясъци

Мащабна модернизация на ВиК-мрежата за 138,4 млн. лв. започва във Варна. Със средствата, осигурени по ОП "Околна среда" и собствено финансиране, ще бъдат изградени над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи, както и 81 км канализация в 11 вилни зони край града, които през последните години придобиха вид на квартали.

Проектът предвижда още строеж на нова канално-помпена станция, както и реконструкция и доизграждане на магистралния водопровод Варна-Златни пясъци, по който на места сега загубите на вода достигат до 80%. Според управителя на "ВиК"-Варна инж. Валентин Вълканов предстои избор на изпълнители на отделните участъци. Строителните работи ще започнат след следващия летен сезон, а срокът за финал е 47 месеца.

330 000 жители на морската столица ще усетят ефекта от модернизацията, която ще разреши и хроничния проблем със замърсяването на морската вода на Офицерския плаж, подчертаха от "ВиК".

Планираните собствени инвестиции няма да доведат до поскъпване на водата до 2023 г., ако през това време няма и драстичен скок в цената на тока, увери инж. Вълканов.

Коментари

Задължително поле