На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Жената с душа на птица – така наричат Амелия Еърхарт, една от първите жени авиатори, поставила не един и два рекорда и изчезнала мистериозно при опита през 1937 г. за ново върхово постижение – околосветски полет. Какво се е случило с нея и навигатора й Френд Нунан и до днес е забулено в тайна, а от тях все още няма и следа.

С намерението да разнищи загадката се е заела друга легенда – Робърт Балард (77 г.), известен с откриването на “Титаник” и на нацисткия кораб “Бисмарк”. “Нейната история винаги ме е вълнувала, защото тя шокира света правейки това, което всички са мислели, че е невъзможно. Това се опитвам да направя и аз като изследовател на морското дъно”, пише Балард на сайта на експедицията.

Изследователят е оптимист. Но много историци се съмняват, че той ще открие нещо. Екипът, който ще участва в издирването на останките на Еърхарт, отплава към Никумароро в началото на месеца.

Амелия Еърхарт не била просто добър пилот – тя била звезда. През 1932 г. става първата жена, прелетяла Атлантическия океан без прекъсване. Пет години по-късно се отправя на околосветски полет.

Той бил сензация, медиите по цял свят го следели, всички се възхищавали на Еърхарт – тя била една от големите жени в свят, доминиран от мъже.

Пътешествието я отвело от САЩ до Бразилия, прелетяла над Атлантическия океан, Африка, Близкия Изток, Индия, Индонезия, Австралия и накрая – Папуа Нова Гвинея. Останал единствено Тихият океан. Само още едно зареждане и Еърхарт щяла да е в Хаваи, а от там, щяла да поеме обратно към дома – Америка.

Излита от Папуа Нова Гвинея, но така и не стига до следващата си спирка – остров Хауленд, където трябвало да бъде на 2 юли 1973 г. Корабът на бреговата охрана на САЩ, който трябвало да зареди самолета й, кротко чакал той да се появи на хоризонта. Но това така и не се случило. Според последните данни от Еърхарт, тя и навигаторът й били близо, но горивото им вече било на привършване. По радиостанцията те заявили, че държат прав курс към Хауленд. След това настъпила тишина.

Теориите за това какво се е случило, са много, но най-правдоподобната е, че Еърхарт е кацнала на остров Никумароро. Затова и вниманието на Балард е насочено натам.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.