На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Започва прием на документи за алтернативни форми на отопление на домакинствата в Търново

От следващата седмица жителите на Велико Търново ще могат да кандидатстват за подмяна на старите си отоплителни уреди на твърдо гориво – дърва и въглища, замърсяващи околната среда. От 15 януари започва приемът на заявления за участие в Пилотната схема на Интегрирания проект на шест общини – Столична община, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата. Заявленията следва да бъдат подавани в Информационния център на Община Велико Търново – всеки работен ден от 10,00 до 14,00 ч., а крайният срок е до 16 март включително.

Поканата за кандидатстване е публикувана на адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/media//filer/2020/01/10/pokana_vt.pdf. Подробно са описани всички изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите за оценка и класиране и др. Обстойно е представена цялата информация.

Интегрираният проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ предвижда за град Велико Търново да бъдат подменени отоплителните уреди на 548 домакинства. Изпълнението ще е в две последователни фази – Пилотна и Основна.

В настоящия етап – Пилотна фаза, ще бъде приложен за първи път разработеният подход за смяна на старите печки, а обхванати ще бъдат общо 70 домакинства. В последващата Основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 478 домакинства.

Необходимо условие е жилищата да бъдат в териториалния обхват на схемата. Районите за интервенция са определени след социологическо проучване и на базата на концентрацията на домакинства със стари и замърсяващи отоплителни уреди. Именно това е и фокусът на интегрирания проект – намаляване на замърсяването от битово отопление с дърва и/или въглища, което е сред основните фактори за замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки. Петгодишен е гаранционният срок.

Кандидати, които са подали документи за участие по настоящата покана за Пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по поканите по Основната фаза с вече подадената документация.

Проектът на Схемата с всички приложени документи за обществените консултации е публикуван на сайта на общината, на адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.

Проектът „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ ще бъде реализиран в периода от 2019 до 2024 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.