Започва санирането на предприятия с пари от Брюксел

За договорите по Националния план за възстановяване и устойчивост не са предвидени средства за индексация.

Средства по Плана за възстановяване и устойчивост

Пари за индексация в строителството няма

До седмица бизнесът ще може да кандидатства по процедурата за внедряване на енергийна ефективност в предприятия със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Тогава ще стартира и кандидатстването с проекти за обновяване на публични сгради, съобщи зам.-строителният министър Десислава Георгиева.

Общият бюджет на средствата, предвидени за саниране и енергийна ефективност на публични сгради, предприятия и туристически сгради е 235 млн. лв.

Още през тази седмица в Бургас ще се проведе първият информационен ден, в който експерти ще обясняват какви са възможностите за бизнеса, как той може да кандидатства и на какви условия трябва да отговоря.

В Плана няма предвидени средства за индексация на строителните договори, въпреки че цената на контрактите може да се повиши впоследствие заради висока инфлация и поскъпване на енергоносителите. Това ще трябва да се случи с национално финансиране, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов. При тези условия обаче има риск фирмите въобще да не кандидатстват по отворените процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика