Започва Световната седмица за отговорна употреба на антибиотиците

Започва Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. Кампанията тази година ще премине под мотото "Времето на антибиотиците изтича". Целта е да се привлече вниманието към задърбочаващия се проблем с антибиотичната резистентност.

Антибиотиците са застрашени да загубят своята ефективност поради неправилна и прекомерна употреба, а в много случаи те дори не са необходими, посочват от Световната здравна организация.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ АНТИБИОТИЦИТЕ

Антибиотиците са лекарства, които лекуват инфекции, причинени от бактерии. Те не са подходящи при инфекции причинени от вируси, като сезонни вирози и грип.

Приемът на антибиотици при вирусни инфекции е чиста загуба, тъй като те не въздействат на вирусите. В случаи на бактериална инфекция, когато антибиотиците са наистина необходими, могат да се окажат неефективни в резултат на изработените от бактериите механизми за защита от действието им.

Това се нарича антибиотична резистентност.

Антибиотичната резистентност на болестотворните бактерии е една от основните заплахи за човечеството. Тя е естествен процес, но неправилната употреба на антибиотици я ускорява. Последиците от нея могат да засегнат всеки, независимо от националност, пол и възраст. Нарастващ брой бактериални инфекции, като пневмония, туберкулоза и гонорея стават все по-трудни за лечение, тъй като антибиотиците губят ефективността си срещу техните причинители.

Антибиотичната резистентност води до удължен болничен престой, по-високи разходи за лечение и повишаване на смъртността.

Приемът на антибиотици без необходимост поставя пациентите на риск от проява на странични ефекти като обриви, стомашно-чревни разстройства и диария, тежки алергични реакции.

- Резистентността може да се предава от един микроорганизъм на друг.

- Резистентните бактерии се разпространяват много бързо сред членовете на семейството, колегите и обществото.

- Инфекциите, причинени от резистентни бактерии, се лекуват все по-трудно.

Коментари

Задължително поле