Започнаха формалните разговори с Украйна за оборудването за АЕЦ „Белене“

Проведе се първа работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко. 

Срещата се състоя в Министерството на енергетиката и беше водена от двамата министри в присъствието на експерти и представители на енергийни компании от двете страни, съобщиха от ведомството. 

Двете делегации стартираха формалния процес на преговори за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“, в изпълнение на решението на Народното събрание на Република България. Преговорите ще продължат в различни формати и с график на работа, съобразен с времевите граници, зададени от решението на българския парламент. 

В хода на разговорите двете страни се обединиха около тезата, че това е исторически шанс, в който интересите на двете страни съвпадат. 

България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност. Динамиката в енергийния сектор е такава, че България не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и изпълнен с неяснота проект. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се инвестира в реализуеми нови алтернативни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското оборудване, което й е нужно за компенсация на загубени енергийни мощности, в това число вследствие на временната окупация на АЕЦ „Запорожие“.

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му колега Херман Халушченко бяха категорични, че подготвеният Меморандум за сътрудничество цели много по-широко развитие на енергийното сътрудничество, което да подкрепи икономическото и инфраструктурно развитие на целия регион.

Представителите на украинската страна заявиха, че се интересуват още от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ и неговото съхранение, както и от повишаване на капацитета на електроенергийна свързаност и възможностите за търговски обмени. 
В същото време подчертаха, че друг фокус е засилване на сътрудничеството в развитието на нови енергийни технологии, особено по отношение на зеления водород и съхранението, както и развитието на ВЕИ мощности. 

С тази първа работна среща в изпълнение на подписания Меморандум, България и Украйна направиха първа реална стъпка към осъществяване на големия потенциал за сътрудничество в енергийния сектор между двете страни. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България