Започна масова евтаназия на прасета във видинска ферма заради чумата

Адриян Данков. Снимка: БТВ

В ход вече е масово умъртвяване на прасетата в частната ферма в с. Новоселци в околностите на Видин. Това съобщи пред „Труд” шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. Както стана ясно след заседанието на специализираната комисия към областта, над 3800 животни трябва да бъдат умъртвени.

„Имаме място, определено от Басейнова дирекция-Плевен и РИОСВ-Монтана за загробване на евтаназираните животни. То е съобразено с изискването да не бъдат засегнати подпочвени води. Намира се в неотдалечен от фермата район, с оглед на това да не се разнася заразата”, обясни още д-р Данков. За да може да се справят с трудоемката дейност, към ветеринарите от крайдунавския град са извикани на помощ техни колеги от Монтана.

В петък подстъпите към свинекомплекса беше заварден от полицейска охрана, която не пускаше странични хора. Нека да припомним, че заразата бе установена след като собственикът на фермата е изпратил проби в софийска лаборатория заради висока смъртност сред животните, която показала положителен резултат за африканска чума по свинете. Все още не е ясно как е проникнала чумата в свинефермата, след като се твърдеше, че там се спазват стриктно всички предохранителни мерки това да не се допусне.

Коментари

Задължително поле