Радев на срещата с ЦИК: Българите натрупаха чувствителна електорална умора (ВИДЕО)

Технологично и организационно е възможно да се проведат избори „2 в 1“, увери Камелия Нейкова

Започна срещата между президента Румен Радев и ръководството на Централната избирателна комисия на "Дондуков 2".

Благодаря, че се отзовахте на тази среща въпреки голямата ангажираност на ЦИК. Както знаете НС определи датата за президентските избори, вчера беше върнат и последният проучвателен мандат неуспешен, така че отиваме и на парламентарни избори, каза в началото държавният глава.

Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании и отделни избори, още повече досега смесването в нашата практика не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни. Но от друга страна всички знаем, че отделните избори изискват много повече финансови средства, а българите натрупаха чувствителна електорална умора, каза Радев.

Трябва да отчитаме и фактът, че НС определи последната възможна дата за президентски избори, и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори, и в обществото все повече се говори за избори 2 в1. Но най-важна страна в този дебат - това сте вие и изборната администрация, посочи президентът.

ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали се произвеждат в един и същи ден повече от един избор. Технологично и организационно е възможно да се проведат избори 2 в 1.", отбеляза тя.

Органът, който е натоварен с управлението на изборния процес има опит. Не бих могла да се ангажирам, както и ЦИК, с финансовите въпроси, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Независимо как ще бъдат произведени, ЦИК напълно самостоятелно не произвежда избори. Мисля, че имаме готовност, ще проведем разговори и срещи с останалите органи. От технологична гледна точка, в случай, че изборите за президент и НС се проведат на различни дати, нашата препоръка е между отделните видове избори трябва да има критичен минимум от 2 седмици, посочи Нейкова.

Ако се стигне до избори 2 в 1 ние ще преразгледаме нашите решения, за да бъде по-лек изборния процес, допълни тя.

Все още договорът между ЦИК и "Сиела Норма" не е изпълнен напълно, което ни поставя в известна зависимост към този изпълнител, каза Нейкова. 

Президентът попита каква е финансовата страна на въпроса и колко ще струват изборите.

"Най-пресният пример за разходки е план-сметката за произвеждането на парламентарните избори от 11 юли е около 57 млн. Бюджетът беше около 23 млн., тук влизат и допълнителните 1630 устройства. За тези избори, ако са 2 в 1, ще се наложи закупуването на допълнителен брой машини, дали ще са 1500 или 2000 е въпрос на решение. За да е достатъчно времето на гласуване на избирателите в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, защото тогава и електронните бюлетини ще са две. Не мога да кажа категорично, че изборите 2 в 1 ще са по-евтини, от избори на различни дати. Ако изборите са 2:1 логистиката ще бъде извършена само веднъж, посочи председателят на ЦИК.

По думите й ако изборите са 2 в 1 някои разходи ще бъдат оптимизирани.

Представителите на ЦИК посочиха пред президента, че се обсъждат варианти за гласуване с една или две карти, като са възможни и двете хипотези. "Не мога да кажа категорично, че избори две в едно ще струват повече, но смея да твърдя, че тогава логистиката ще бъде извършена само веднъж, може би някои разходи ще бъдат оптимизирани", посочи и Емил Войнов.

Според него при три последователни седмици на избори ще има разходи за допълнително възнаграждение за членовете на избирателните комисии, освен това, при избори в три недели логистиката на машините ще бъде три пъти -транспортиране по секциите и настройване.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/434145941351654
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика