Започна срещата на реформаторите с ГЕРБ

В зала "Запад" на Народното събрание започна срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на нов кабинет в настоящия парламент.

От страна на Реформаторския блок присъстват председателят на ДБГ Меглена Кунева, Петър Москов, лидерът на СДС Божидар Лукарски, председателят на БЗНС Николай Ненчев, председателя на Парламентарната група на блока Найден Зеленогорски.

От ГЕРБ в срещата участват председателят на Парламентарната група и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, финансовият министър в оставка Владислав Горанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народният представител Делян Добрев.

"Днес ще продължим да обсъждаме програмата, приоритетите и това за какво има смисъл да бъде съставено ново правителство, ако то намери парламентарна подкрепа, ще проведем и разговори с Патриотичния фронт", каза по-рано здравният министър в оставка Петър Москов след среща на РБ и преди разговорите с представителите на ГЕРБ.

Миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да участва в кабинет с чужд мандат. Борисов уточни, че партията му би подкрепила правителство на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, стига те да излъчат собствени министри и премиер.

От ГЕРБ настояват за приемането на нов изборен закон, заменяйки настоящата изборна система с мажоритарна. Искането бе провокирано от резултатите на проведения референдум. В ДБГ са против въвеждането на мажоритарна система.

От Патриотичния фронт искат повишаване на пенсиите за хората с доказан стаж, „радикално“ решаване на въпроса с бежанските лагери и ревизиране на договорите с енергийните компании.

От Реформаторския блок също имат условие - да се приеме антикорупционният закон.

Ако реформаторите върнат мандата, в страната предстоят назначаване на служебен кабинет и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори.

Коментари

Задължително поле