Заредиха Рибната борса с улов от Гърция

За Благовещение-25 март, когато християните по време на най-дългия великденски пост могат да си позволят да хапнат риба, заредиха голямата борса във Варна предимно с пресен улов от Гърция. Носят стоката директно от морето в южната съседка със специални камиони, твърдят търговците на Колхозния пазар.

По сергиите има изобилие от средиземноморски сафрид по 6 лева за килограм, но балтийският, който се смята за по-вкусен, върви по 10 лева. Толкова е цената и на турския, който на вкус прилича на нашия. Пресен лаврак може да се намери по 15 лв.за кило, а ципурата според големината се продава по 10 и 15 лв. Килограм лангуста, която наподобява омар и е двойно по -голяма от родните живи раци, се предлага по 10 лева.

Пресни скариди от юг се предлагат по 1.20 лв.за 100 грама. Жив лихнус от Гърция върви по 6 лв.за килограм. На Рибната борса във Варна може да се намери аржентински хек по 6.80 лв., балтийска трицона по 3 лв.,също балтийски харип по 4.50 лв., норвежка скумрия по 5 лв.Родният улов все още върви слабо, но почитателите на черноморски риби могат да открият прясна цаца по 3.50 лв., кая по 4 лв. и карагьоз по 10 лева за килограм.

Миналата есен цената му падна на 8 лв., но сега при сезонния дефицит карагьозът е истински деликатес. Царицата на рибите -калканът се продава между 20 и 35 лв.за килограм според големината му. Българският сафрид няма да излезе по-рано от края на май, смятат търговците.

След успешния старт на Фестивала на Цацата през миналата година от община Балчик и кметство Кранево обявиха, че и тази година ще го има. Той ще се проведе от 9 до 11 юни с много атрактивна програма, с музикална сцена, състезания и безброй изненади в курортното село. Освен неповторимите "Трамвай №5" домакините са поканили и истинска звезда от световна величина, но засега не издават името й.Народният любимец Илия Луков обещал да води голямото хоро след надяждането с цаца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони