Зареждат трактори с гориво на полето

Забраняват пренасянето на бензин в туби над 20 литра

Фермерите със съдове до 50 куб. м.

20 хил. лв. капитал за пълнене на бутилки с газ

Земеделските стопани ще може да зареждат с гориво тракторите си на полето. Това предвиждат текстове в проектозакона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с продукти от нефт, които са предложени от депутати преди второто му четене.

Утре законопроектът ще бъде разгледан на съвместно заседание на комисиите по енергетика и по бюджет и финанси към парламента. Земеделските производители ще могат да зареждат тракторите си със гориво от собствени бази, ако разполагат със собствени или наети резервоари с обща вместимост не повече от 50 куб м.. Освен това тези съдове трябва да се намират в техен имот, или нива, за която имат договор за наем, а на властите трябва да се предоставят GPS-координатите им. Така данъчните ще знаят къде се намира всеки обект и ще може да го проверяват. Съдовете на фермерите ще трябва да бъдат с монтирани средства за измерване на изведените от тях количества горива. Като фермерите ще може да зареждат тракторите и направо на полето, но ще може да транспортират до тях до 1000 литра гориво.

Забранява се зареждането на автомобили с гориво от мобилни бензиностанции или други пътни превозни средства. Освен изключението за фермерите има още едно - зареждането на собствен автомобил с използване на максимум един съд с вместимост до 20 литра. Така, ако наредите в багажника туби по 25 литра ще бъдете глобени. Като санкциите са от 20 хил. до 200 хил. лв.

Предложени са и промени, които облекчават изискванията, предвидени в първоначалния вариант на законопректа. За пълнене на бутилки с втечнен нефтен газ (LPG) ще се изисква капитал от 20 хил. лв., при 200 хил. в първоначалния вариант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика