Засега Зелената сделка захранва основно “Газпром”

Снимка: Архив
Германия е наясно, че само „Северен поток“ 2 е спасение за енергийната система.

При силни антиядрени политики, на терена остава една единствена работеща алтернатива за надеждно производство на ток - природният газ

Бегъл поглед върху презентацията на финансовите резултати на Газпром за първото тримесечие на 2021 г. (спрямо първото тримесечие на 2020 г., тоест преди пандемията) действа много отрезвително за всеки, който все пак се интересува от реалните резултати от европейските политики. Ето какво се вижда в нея:

1. Въпреки локдауните и ограниченията в сила през първото тримесечие на 2021 г., Газпром подобрява значително резултатите си отпреди пандемията. Компанията не просто се възстановява, а достига исторически рекордни резултати.

2. Огромен ръст на приходите (+31%) и печалбата преди данъци и такси (+38%). Нетната печалба е изключително висока.

3. Ръст на цените на акциите със 110% при 64% ръст на цените на газа от октомври, 2020 г. до днес.

4. Ръст на потреблението и общия внос в Европа с 9% при спад на собствената продукция на европейските компании (-10%) и вноса на втечнен природен газ (-25%).

5. Рекордно празни газохранилища през април, които задължително трябва да бъдат запълнени през лятото. Няма значение колко ще струва това - Европа просто не може да си позволи да влезе в следващата зима без достатъчно газови запаси.

Защо и как се случва всичко това?

Европейските енергийни политики от години са формирани от климатичните цели. Водещата им идея винаги е била затварянето на въглищните централи, които са основният източник на въглеродни емисии. За целта политиките се нуждаят от високи и растящи цени на въглеродните квоти, които вече достигнаха нива 55 евро/тон СО2. При такива цени на въглерода въглищата са напълно неконкурентни. На теория би трябвало да ги заменят различни възобновяеми енергийни източници, но реално донякъде се справя само биомасата - затова Европа се превърна в глобален унищожител на гори.

При силни антиядрени политики, на терена остава една единствена работеща алтернатива за надеждно производство на ток - природният газ. Корелацията между ръста на цените на въглеродните квоти и газа в Европа през последната година е идеална. Допълнително натиск върху цените му оказва и силното търсене в останалия свят - втечненият природен газ от САЩ, Катар и Австралия отива основно в Азия, където също се опитват да заместват въглищата. Така за Европа остава преди всичко тръбният газ.

Или казано в прав текст:

Тръбният газ е основният бенефициент от възхода на потреблението на природен газ в Европа. Газпром печели!

След няколко месеца ще излязат резултатите на Газпром за второто тримесечие на 2021 г. С оглед на движението на цените на газа със сигурност ще бъдат още по-добри. Междувременно големите европейски компании като Shell, BP, Total, Eni, биват постепенно задушавани в хватката на безумния зелен популизъм.

Но да си дойдем за малко и у дома: През 2021 г. цената на газа в България расте средно с 11.5% на месец - през януари стойността на синьото гориво беше 26.93 лв. за MWh (без допълнителните такси). За юни тя ще бъде 45.27 лв. за MWh, което е повишение с 68% от началото на годината.

Хайде сега си представете, че всичките ни лигнитни ТЕЦ вече бяха минали на газ - това е най-реалистичната алтернатива за тях в условията на Европейската зелена сделка! Какво щеше да се случи с цената на тока според вас?

Накрая логичният, политнекоректен въпрос:

Кого обслужват т. нар. „европейски лидери“ с политиките си?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари