Застрашени са строителни договори за 4 млрд. лв. заради липса на пари по европрограмите и в бюджета 

Договори на обща стойност близо 4 млрд. лв. са застрашени от изпълнение поради липсата на достатъчно средства в европрограмите и бюджета, с които да се финансира приетата вече индексация на строителни дейности, изпълнени след края на юни 2021 г.

Методиката за индексация, която трябваше да реши проблемите с поскъпването на себестойността на строителната продукция заради инфлацията задължава възложителите, а не управляващите органи на европрограмите, обяснява вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов в отговор до председателя на регионалната комисия в парламента инж. Коста Стоянов.

„Индексацията на договор за обществена поръчка за строителство или инженеринг не е задължително да се извършва само и единствено със средства по проекта или от съответната програма, а може да бъде извършена и с всякакви други средства, с които възложителят разполага“, подчертава Пеканов и допълва, че повечето средства по европрограмите вече са усвоени.

Така при искове за близо 400 млн. лв. за индексация средствата, които могат да бъдат осигурени за целта са около 300 млн. лв.

Според Пеканов приетата Методика за индексация не задължава управляващите да преразгледате цената на всяка обществена поръчка и всеки контракт трябва да се разглежда отделно. Според бизнеса обаче без индексация договори за милиарди ще останат недовършени и страната ни не само ще изгуби еврофинансиране, но и няма да изпълни планираните важни за общините и хората проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции