Затвор и милиони не утешават взривено Хитрино

Опустошено Хитрино след жестоката жп катастрофа и последвалия взрив

Мегаделото за трагедията приключи

Двама машинисти ще лежат зад решетките общо 25 години, пострадали съдят "Булмаркет" и НКЖИ

Влаковете минават бавно, но само по време на процеса

Родното правосъдие приключи мегаделото за ужасяващата железопътна катастрофа, която за минути отне живота на 7 души в шуменското село Хитрино, рани десетки, сравни със земята домове и сгради. Трагедията, която буквално и преносно взриви живота в малкото населено място, се разигра в 05,37 часа на 10 декември 2016 г. На разследващи, обвинители и съдии им отне близо 6 години и половина, за да дойде тази седмица възмездието.

Двамата осъдени машинисти - Димитър Михнев (вляво) и Радослав Петков

Според Върховен касационен съд окончателно виновни са и влизат в затвора машинистът Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, управлявали товарния влак по направление Бургас-Русе с 26 вагон-цистерни, пълни с 700 тона пропилен и 130 пропан бутан. Последната инстанция на практиката потвърждава осъдителните присъдите, наложени от Окръжен съд в Шумен през януари 2020 г. и одобрени от Апелативен съд - Варна през април 2021 г. Димитър Михнев ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от 15 години при общ режим, губи право да бъде и локомотивен машинист за 17 г. Колегата му Радослав Петков е с наложени 10 години затвор при общ режим и също ще бъде лишен от право да упражнява професията, но за 12 г.

Както "Труд news" писа, Окръжната прокуратура в Шумен предаде двамата подсъдими на съд за това, че при управление на подвижен железопътен състав нарушили правилата за движение, като при навлизане в гара Хитрино при трети отклонителен коловоз не изпълнили незабавно указанията на сигнализацията и при входен светофор до 40 км/ч, управлявали със 78 км/ч. В резултат на това настъпило дерайлиране на влаковата композиция, пробив в 10-та цистерна, изтекъл пропилен, който се взривил, стигнало се и до опустошителен пожар. Двамата са причинили по непредпазливост смърт на 7 души, тежки телесни повреди на още 4-ма и средни телесни повреди на 10 човека.

Адвокати на двамата осъдени потвърдиха пред "Труд", че прокуратурата вече е влязла във връзка с тях и е въпрос на време да отидат зад решетките. "Трагедията е и за двете страни. Клиентът ми Радослав Петков, който до момента беше с мярка подписка, дълбоко преживява случилото се", коментира адвокат Ивайло Йорданов.

Наказанията обаче не удовлетворяват хората от Хитрино и в селото никой не е щастлив след съдебната развръзка. "Всички са виновни! И "Булмаркет", и машинистите, и жепето. Защо досега не си признаха вината? Къщата ми гръмна, синът и мъжът ми умряха. Нека да ми ги върнат! Цял живот ще страдам, а те ще живеят. За мен нищо не е достатъчно и справедливо", категорична е Шенай Ахмедова.

И за Николай Цачев, който дълго живя в Кризисен център, фургон и Старчески дом, присъдите са нереални: "Няма и по три години затвор за жертва. А как ще се изкупи това, че хора останахме инвалиди, стреса, безпокойството... Хитрино не е същото".

Маргарита Жекова, която живя година и половина във фургон, докато строят новата й къща, също казва, че съмненията остават, а трагедията не избледнява. "Хубава къща ми вдигнаха. Оцелях в развалините и правя курбан всяка година. Всички искат да забравят, но страхът витае. Взривът остави лош отпечатък у всеки", казва бившата пощенска служителка. Новият й дом е малко по-далеч от жп. линията, която цепи Хитрино на две, но забелязала, че влаковете преминават по-бавно всеки път, когато има съдебни дела. Тези дни, като излязоха присъдите, пак са се укротили, но скоро ще зафучат и прозорците на къщите пак ще дрънчат. Според нея, не са виновни само двамата машинисти, началниците в БДЖ също носят вина. Тя не иска повече обезщетения, не е сред завелите граждански искове.

Хора, загубили близките и имотите си обаче са завели в Софийски градски съд граждански искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди срещу фирма "Булмаркет" и Национална компания "Железопътна инфраструктура". По време на наказателното дело заседанията по тях са били спрени, но сега отново ще се възобновят, каза за "Труд" адвокат Николай Димитров. Исковете са били за близо 5 млн.лв. С някои от хората фирма "Булмаркет" вече е сключила споразумения. Остава да се гледат искове за още около 3 млн.лв. Клиентите ми не са удовлетворени заради продължителността на процеса, коментира адвокат Димитров.

Такива са времената, такива са присъдите, коментират хората в селото. И се чувстват някак безсилни. Каквото и да направят, влаковете през тяхното Хитрино няма да спрат. Няма да се върнат и жертвите - най-младият Дениз (18 г.) и баща му Танер, фурнаджийката Анифе, съпрузите Акиф и Фейме, Бедри и баба Шерифе (93 г.).

151 къщи са ремонтирани

Сгради, жилища и улици възродени с 27 млн. лв.

23 модерни домове замениха отломките, останали от старите къщи.

Ако отидете сега в Хитрино, ще ви посрещне по европейски уредено населено място. С асфалтирани улици, тротоари, ново осветление, лъскаво кметство, ремонтирани читалище, младежки дом, детска градина, училище и нов полицейски участък. 151 къщи са били ремонтирани след взрива и пожара. 23 са вдигнатите наново жилища. 10 от тях са построени със средства от Камарата на строителите в България, една от ГЕРБ, а останалите със средства от държавата.

Общо 27 млн. лв. са инвестирани за благоустройство на населеното място, за лечение и обезщетения. От тях 17 млн. лв. по проекти от ДФ "Земеделие", 5 млн. лв. от фонд "Социална закрила" и 5 млн. лв., отпуснати от държавата за инфраструктура.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обича да казва, че като община са показали как се излиза от бедствие. "На 100% всичко погубено в частните имоти и обществените сгради е възстановено, дори и повече. Направихме всичко по силите си с екипа ми. Благодарни сме и на дарителите от цялата страна", казва Исмаил.

Снимки: Авторката и МВР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи