Затягат контрола върху семена, фуражи и храни

Министерството на земеделието публикува проект на Закона за хранителната верига, който разграничава правата и отговорностите на отделните министерства по контрола върху семена, фуражи и храни. Новият закон, който е обявен за обществено обсъждане, на практика обединява сега съществуващото законодателство, навлизайки в конкретика по отношение на дейността на отделните институции. Ведомствата, които ще контролират производството, вноса и продажбите на храните, са осем – Българската агенция по безопасност на храните, регионалните здравни инспекции, регионалните инспекции по околна среда и водите, Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Изпълнителната агенция по лозата и виното, Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите.

Проектът предвижда министрите на земеделие и на  здравеопазването съвместно да отговарят за новите храни, хранителните добавки, облъчените с йонизиращи лъчения продукти, храните със специално предназначение, предоставянето на информация, влагането на добавки, замърсителите и остатъците от пестициди, опаковките, оценка на риска за здравето на човека или животните и стандартите за храни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Сега ли се сетиха да затягат контрола? Преди 3-4 години какво правеха? Суджуци ли? „Булгарконтрола“ къде е ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.