Разпети петък – денят на Христовите страдания

На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Затягат контрола на търговците в интернет 25 млн. лв. за занимания по интереси на 700 хил. ученици

Учителските заплати започват от 920 лв.

Гарантират вземания на работници от фалирали фирми до 8400 лв.

Националната агенция за приходи ще затегне контрола над търговците в интернет. През 2019 г. е планирано да бъдат направени проверки на 800 онлайн търговци, а през следващите две години броят на проверените ще нарасне съответно до 850 и 900 броя. Това е записано в мотивите на Министерството на финансите към проектобюджета за 2019 г., който е пуснат за обществено обсъждане. По 500 проверки на година ще се правия и на хазартни обекти. Целта на засиления контрол е повишаване на приходите в хазната, като се очаква данъчните и осигурителни приходи през 2019 г. да нараснат с близо 2,5 млрд. лв.

Благодарение на повишените приходи в хазната ще се увеличат разходите за децата. През 2019 г. с 25,1 млн. лв. от бюджета да бъдат финансирани заниманията по интереси на около 700 хил. ученици, които до 2018 г. бяха допустими за финансиране със средства от ЕС. Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключови компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите и се подпомага професионалното им ориентиране. Ще бъдат увеличени и средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от 1-4 клас с 8 млн. лв. Стартовата заплата на учителите пък ще бъде повишена от 760 на 920 лв.

С бюджета за 2019 г. максималният месечен размер на гарантираните вземания на работници от фалирали фирми нараства от 1300 на 1400 лв. Законът гарантира изплащането на до 6 неизплатени заплати при фалит на фирма, което прави общо максимална сума от 8400 лв.

Сред предизвикателствата, по отношение на които трябва да се вземат мерки, е тенденцията към увеличаване на работното време и интензивността на труда, пише в мотивите към бюджета.

Сред приоритетите на бюджета за 2019 г. е и социалната политика. Месечни добавки за социална интеграция се очаква да получават 502 хил. души с увреждания. Във връзка с поетите ангажименти от правителството за приемане на законодателство за хората с увреждания, с бюджета за 2019 г. са предвидени средства за асистентска подкрепа на хората с увреждания в размер на 71,5 млн. лв.

Друга съществена промяна е, че Националният институт по метеорология от звено към БАН става юридическо лице към Министерството на образованието.

 

Разходи

Повече пари за библиотеки и музеи

Повече пари за библиотеки, музеи и центрове за предоставяне на социални услуги ще има през 2019 г. Увеличаването на средствата става чрез повишаване на стандартите за тяхната издръжка. Стандартите за библиотеките, музеите и художествените галерии с регионален характер са завишени с 8,6%, а за читалищата с 13,3%.

С най-голям процент са завишени стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания (18%). Стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с увреждания са завишени с 14%, за домовете за пълнолетни лица с увреждания – с 13%, а за защитените жилища за лица с увреждания – с 12%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.