Все повече частници не искат горите си

Руският парламент прие на първо четене промените в конституцията, предложени от Путин

Над 1000 гастроентерологични ендоскопски процедури извършени за година в болницата в Горна Оряховица За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания

Кейт Ъптън: Абсурдно е една майка да отслабне веднага след раждането

Подредиха изложба „И сложиха главите си за Отечеството“

ВМРО предлага два дни повече отпуск за непушачите

Задържаха рецидивист, извършил кражба 13 дни след излизането му от затвора Съдът го остави в ареста, защото може да се укрие

Джесика Симпсън разкри, че била сексуално малтретирана като дете Актрисата прибегнала към хапчета и алкохол, за да се справи с болката

15% ръст на сделките с имоти в София на фона на 7% по-високи цени

Изгоря цех за метли в село Черница

Президентът Радев: Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение за цяла Европа

Съдят медицинска сестра, теглила пари от картата на починал Обвиняемата работела в областната болница във Велико Търново и източила 1200 лева от чуждата сметка

Ограничават движението по магистрала „Тракия“ заради ремонт на мантинели

Хванаха водач на бус с внушителните 3.23 промила алкохол в кръвта

Бойко Борисов: Думите за национализация в хазарта са дълбоко неверни Когато трябва да плащат такси, а не го правят, се взима лицензът и нищо друго, заяви премиерът

Затягат правилата за биоресторантите

Биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните.

90% от съставките в ястията трябва да са екологично чисти

Екохраните ще се правят отделно

Най-малко 90% от продуктите в едно ястие трябва да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био.

Това предвиждат промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане.

До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти.

При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др.

За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентара на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина „биологичен“ или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде водено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ.

Създават се условия за безпрепятствено ползване на националният знак „Калинка“ при означаване на биологични продукти и храни.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.