Затягат правилата за биоресторантите

Биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните.

90% от съставките в ястията трябва да са екологично чисти

Екохраните ще се правят отделно

Най-малко 90% от продуктите в едно ястие трябва да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био.

Това предвиждат промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане.

До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти.

При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др.

За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентара на обекта трябва да са ефективно почистени.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина „биологичен“ или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде водено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ.

Създават се условия за безпрепятствено ползване на националният знак „Калинка“ при означаване на биологични продукти и храни.

Коментари

Задължително поле