Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Кирил Ананиев издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари

Захариева към българите зад граница: Не пътувайте! Прибират сънародниците ни от Мароко тази вечер

„Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница. Искам да ги призова да не пътуват. Въпреки призивите много от тях не спират да пътуват, като не попадат в графата „неотложен случай“, каза по време на извънреден брифинг министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Пътуванията във връзка с туризма, трябва да бъдат преустановени, каза тя.

Тя дава съвместно изявление с министъра на транспорта Росен Желязков относно мерките, които двете ведомства взимат в борбата с коронавируса.

„Редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване на граждани, дали индивидуални, или са автобуси. Полагаме неимоверни усилия. От 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани дори от дестинации, за които първоначално ни се струваше невъзможно. На всеки три часа задграничните ни представителства предоставят информация каква е ситуацията в съответната държава. На сайта на МВнР има таблица, която се актуализира на всеки три часа“, допълни тя.

„Постоянно се оказва съдействие за придвижване на българските тировете, все още има затруднения и преминаването става бавно. Първоначалната блокада на италианско-словенската граница отмина и вече три пъти преминават наши тирове, но става бавно. На границата между Унгария и Австрия -в момента има около 30 км опашка в Австрия“, каза вицепремиерът.

„Около 9 часа тази вечер ще бъде пропусната колоната на струпалите се автомобили и автобуси. Ще бъде осигурен кортеж , за да може нашите сънародници да се приберат“, каза Захариева.

„По отношение на българи, които се намират на организирани екскурзии – за групата в Мароко, която е от 29 човека – от министерството са в постоянна връзка с туроператора на място и посолството ни там прави всичко възможно за тяхното прибиране“, заяви тя.

Захариева каза, че „Търкиш Еъруейз“ ще изпратят самолети и Мароко преди час е разрешило кацането на тези самолети на тяхна територия. Министърът има уверението, че тези българи ще бъдат качени на втория самолет тази вечер.

„До момента 49 български граждани са заявили да напуснат Мароко и министерството ще се погрижи за тях. Има и други граждани по света, заради което се очаква да се преустановят организираните екскурзии“, каза Захариева.

Министър Росен Желязков заяви, че утре формално – по видеоконферентна връзка ще се проведе извънреден Съвет на министрите на транспорта с цел да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на Съюза.

„България освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към Турция, а оттам към Азия, има ангажимент да осигури нормалното функциониране на икономиката за стоки и услуги, жизненоважни за нашата икономика и сънародници“, каза той.

Желязков повтори мерките:

– Когато пристига тежкотоварен трафик от държави в рисковия списък – шофьорите трябва да се поставят в изолация до момента на отпътуване обратно към страната.

– Когато няма такова пътуване се спазва 14-дневен карантинен период.

– Когато влизат чужди превозвачи те трябва да напуснат страната в рамките на 24 часа.

Ще се обсъди с Комисията механизъм, който да позоли на водачите да ползват 7-двневна почивка.

– По отношение на доставките – няма място за притеснение. Комисията е решена да осигури функционирането на транзитните коридори и България ще изпълнява този ангажимент.

Министър Желязков също призова да не се пътува и всеки да носи индивидуална отговорност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.