Захари Бахаров - Захари Икаров

Ролята на бае Славе в първия му моноспектакъл “Чамкория” в Театър 199 донесе на актьора наградата “Икар” за главна мъжка роля

Според древногръцката легенда Икар не послушал съветите на баща си Дедал, който го предупреждавал да не лети твърде близо до Слънцето, което стопило восъка в крилата му и той паднал в морето. Захари Бахаров обаче послушал баща си, който му подхвърлил идеята да стане актьор и днес е едно от най-популярните имена на българската сцена.

Захари разказва, че детството му минава из поляните на столичния квартал “Овча купел” или в опушени кафенета, където се събират с приятелите му в първите години след края на соца.

Като малък с театъра го запознава майка му. Тя го завежда на куклена постановка, където заедно с други деца от публиката е избран да играе бреза. По-късно участва и в училищни пиеси в 18-то училище, където е в паралелка с разширено изучаване на френски език. Макар да признава, че не научил френски, веднага усеща влечение към театъра и започва уроци в шкoлaтa нa Бoнчo Уpyмoв. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова.

Захари има късмета да е един от най-популярните актьори в годините, в които публиката се връща в театъра и трудно можете да видите свободи места на постановка. Според много хора за това голяма заслуга има и Бахаров. Първата роля, която изпълнява на професионалната сцена, е в “Ромео и Жулиета” от Шекспир. От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където сред най-известните му роли са постановките “Макбет”, “Хъшове”, “Почивен ден”, “С любовта шега не бива”.

Първата му главна роля в киното е в “Дзифт” на режисьора Явор Гърдев. Филмът го превръща в звезда и му носи награда за мъжка роля на Годишни награди за българско киноизкуство (2009) и награда за най-добър актьор на Международния филмов фестивал Чунгмуро, Сеул (2009). След запомнящите се роли киното са в “Стъклената река”, “Love.net” и “Операция Шменти капели”.

Отиват му роли на лоши момчета и очаквано образът на мафиота Иво в сериала “Под прикритие” , който тръгва през 2011 година, обаче го правят любимец и на малкото останали хора, които все още не са чували името му. Следват 5 години, в които социалните мрежи са залети с колажи и цитати от хитовия му персонаж. От 2012 г. Бахаров е водещ на “Националната лотария” по Нова телевизия.

През 2015 г. Захари предизвиква фурор с ролята си в сериала “ Игра на тронове”, който привлича рекорден брой зрители по HBO и придобива голяма международна фен база. Според статистиката последните епизоди се гледат от повече 16 милиона зрители, а още през 2014 година  The Guardian го определя като “най-обсъжданото шоу” в историята на телевизията.

Именно затова близо 10-минутната роля на българина в осми епизод на пети сезон е истинско събитие за българските фенове. Бахаров влезе в образа на Лобода - водач на кръвожадното племе канибали Тен, живеещи отвъд Вала. От продукцията търсели за ролята източноевропеец или руснак, или да може да докарва източноевропейски акцент.

Захари обаче не изхабява образа си и все повече започва да избягва публичните изяви. Той е от актьорите, които най-рядко дават интервюта и не обичат да говорят за себе си и още повече за личния си живот. Вече повече от 9 години Бахаров има връзка с журналистката Диана Алексиева, с която имат две деца – Максим на осем години и Кая – на пет.

За разлика от по-малкия си брат - Явор, който също е сред най-известните актьори, Захари избягва се забърква в скандали. Около него няма истории за наркотици, разгулни партита, изневери или други подобни неща, присъщи за хората от артистичните среди, които бързо стават популярни. Въпреки това е активен в социалните мрежи и често изказва остро мнение си по различни теми в социалните мрежи, които неведнъж са му навличали неодобрението на почитателите му.

 

Опашки за Трите мечки

Захари Бахаров, заедно с Юлиан Вергов и Владимир Карамазов, създават собствена продуцентска компания - “Трите мечки”. До момента тримата стоят зад реализацията на пет суперуспешни постановки. Ако все още не сте гледали “Спанак с картофи” или “Арт” например, ще трябва да почакате за билети, защото свършват за ден-два. “Просто установихме, че мислим в рамките на една естетика и така се решихме да стигнем дотук, до “Три мечки” - наименованието на компанията ни, което е една голяма самоирония, разбира се”, казва Вергов.

 

За него

Заедно сме във всичко

Със Захари и Юлиан заедно се изградихме като актьори. За това “вина” отново има животът. То просто така си стана. Със Захари сме заедно още от студията на Бончо Урумов, след това бяхме заедно в един клас в НАТФИЗ, заедно влязохме и в Народния театър. И оттам сме все заедно във всичко.

Актьорът Владимир Карамазов

Никак не е романтичен

В началото се влюбих в таланта му. После разбрах, че има много други качества, които наистина мога да обикна. В някои отношения е много лесен за живеене, защото не е претенциозен. Той е много мил и добър човек, отговорен мъж и винаги е до мен каквато и глупост да сътворя. За съжаление е всичко друго, но не и романтичен.

Половинката на Бахаров Диана Алексиева

Уверен е в таланта си

Като деца нямахме много допирни точки. Сега, като пораснахме, се разбираме само с поглед. Двамата с него сме почти еднакви като темперамент. Най-хубавото му качество е, че е точен и като каже, че ще направи нещо го прави. Виждам как е все по-уверен в това, че е добър актьор и във всичко, което прави.

Братът на Захари - Явор Бахаров

Различен е от българската актьорска школа

Той е модерен, органичен, автор и... Захари Бахаров. Един от най-добрите български и европейски актьори от средното поколение, без никакво съмнение. Различен е от българската актьорска школа. Изключително комфортно е да се работи с него - пасва ти като ръкавица. Освен това е диалогичен и партньор, защото помага и чисто психологически, когато се снимат сложни сцени.

Режисьорът Станимир Трифонов

Коментари

Задължително поле