Захарова: Последните опити Русия да бъде обвинена в намеса в демократичните процеси в ЕС са абсурдни

Последните опити Русия да бъде обвинена в намеса в демократичните процеси в Европейския съюз са абсурдни по дефиниция. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

Дипломатът обърна внимание на антируската резолюция, приета от Европейския парламент на 8 февруари, която съдържа редица обвинения срещу Русия, включително намеса в „демократичните процеси в ЕС“.

"Що се отнася до опитите да бъде обвинена Русия в намеса в "демократичните процеси", те са абсурдни по дефиниция. Просто поради отсъствието в ЕС на онези демократични норми и идеали, към които се стремяха бащите, създателите на европейския проект“, посочи Захарова. „В сегашния Европейския съюз се потъпкват принципите за защита на правата на обикновените хора, върховенството на закона и борбата с корупцията. Те толерират ширещия се неонацизъм и възхвала на нацистките престъпници. осъдени с присъдата на Нюрнбергския трибунал, и си затварят очите за унизителното положение на националните малцинства в отделните държави от ЕС и страните – кандидатки за присъединяване към ЕС“.

Захарова подчерта, че именно Европейският парламент, „превърнал се в крепост на европейската плутокрация, носи лъвския дял от отговорността за такова неприятно състояние на нещата“.

Тя също така отбеляза, че социално-икономическата ситуация в ЕС в края на законодателния период е очевидно незадоволителна.

"Причините за тежката ситуация в икономиката на ЕС се крият в необмислените действия на Брюксел за ескалиране на санкционната конфронтация с Русия и погрешни решения в ключови области“, добави още Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия