Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в болница с COVID-19 са били на домашно лечение и са ползвали 1 или 2 комбинирани антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Доц. Мангъров: Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Часовникът на пандемията трака все по-зловещо След хиляди придобивки и загуби по пътя на цивилизацията най-сетне разбрахме, че никой не може да ни отнеме само смъртта

Как отговаря шефът на въпроса ще има ли заплата този месец?

Менда Стоянова: Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят

Премиерът Борисов с поздрав към медиците: Поклон пред вашата човечност, сила и отговорност 

Боил Банов: Хората в държавните културни институти ще получат заплатите си

Защитни средства при COVID-19 и инструкции за употреба

Непромокаема престилка и ръкавици, различни видове маскаи, въздухопречистващ респиратор, защитни очила или защитна маска за очи. Това е арсеналът, с който лекарите се предпазват докато полагат грижи за заразените с COVID-19 пациенти.

Според здравните специалисти не е толкова важно какво точно предпазно облекло ще се носи, колкото да се използва правилно.

Поставяне и отстраняване на предпазното облекло

– Изключително важно е да разберете как да сложите/облечете и свалите/съблечете личните предпазни средства (особено ако заразяването чрез контактни повърхности е основната форма на предаване на вируса).

– Свалянето на замърсените предпазни средства е най-критичният и труден аспект.
В идеалния случай поставянето и свалянето на предпазните средства трябва да се упражни преди да пристигнат пациенти (напр. чрез симулация).

Няколко ценни съвета за личните предпазни средства

– Обърнете внимание на мястото между ръкавиците и престилката. Престилката трябва да бъде напъхана в ръкавиците (без да остава празнина). Това се улеснява, когато използвате ръкавици с удължени маншети (подобни на стерилните хирургически ръкавици). Ръкавиците с удължени маншети могат да Ви помогнат да свалите наведнъж престилката и ръкавиците (вижте 12:30 в горното видео, ако това Ви се струва неясно).

– Когато сваляте предпазните средства, винаги започвайте с поставянето на дезинфектант на алкохолна основа върху ръкавиците си.

– След като свалите напълно предпазните средства, дезинфекцирайте отново ръцете и китките си с дезинфектант на алкохолна основа.

– Създайте подробен протокол със стъпките по свалянето на предпазните средства. Тук са показани два примера, но те могат да се адаптират към точния тип предпазно облекло, с което разполагате. Следвайте стъпките бавно.

Стъпки за сваляне на защитно облекло с престилка за еднократна употреба, която можете да откъснете от себе си (този тип престилки се предпочитат)

Общ подход за сваляне на предпазно облекло – с хирургична престилка за еднократна употреба:

1. Почистете ръкавиците с дезинфектант на етанолова основа

2. Свалете престилката и ръкавиците

дръпнете престилката напред, за да я отделите от тялото
навийте престилката с вътрешната част навън, колкото се може по-далеч от тялото, като се навеждате напред това създава „топка от престилка и ръкавици”

3. Почистете ръцете с дезинфектант на алкохолна основа

4. Свалете протектора за лице. Не докосвайте предната част, която може да е заразена. Свалете, като докосвате лентата на протектора.

5. Почистете лицето с дезинфектант на алкохолна основа.

Извън стаята на пациента:

1. Свалете хирургическата/N95 маска, като използвате ластика, за да я отделите от лицето си. Предната част на маската може да е заразена – не я докосвайте. Избягвайте да докосвате лицето си с ръцете си или ластика на маската

2. Почистете лицето си с дезинфектант на алкохолна основа.

Cтъпки за сваляне на защитно облекло, ако престилката е с фиксирани връзки за врата

Общ подход за сваляне на предпазно облекло – с хирургична престилка за еднократна употреба:

1. Почистете ръкавиците с дезинфектант на етанолова основа

2. Свалете протектора за лице -хванете го здраво от двете страни и го отдалечете от лицето избягвайте да пипате лицето и косата си

3. Почистете ръцете с дезинфектант на етанолова основа

4. Свалете престилката и ръкавиците – хванете престилката отпред и я издърпайте над главата. Избягвайте да докосвате лицето. Това вероятно е най-високият риск от тази процедура. Ннавийте престилката с вътрешната част навън, колкото се може по-далеч от тялото, като се навеждате напред това създава „топка от престилка и ръкавици”

5. Почистете отново ръцете с дезинфектант на алкохолна основа.

Извън стаята на пациента:

1. Свалете хирургическата/N95 маска, като използвате ластика, за да я отделите от лицето си. Ппредната част на маската може да е заразена – не я докосвайте. Избягвайте да докосвате лицето си с ръцете си или ластика на маската

2. Почистете лицето си с дезинфектант на алкохолна основа.

Този тип облекло не е оптимален, но много болници разполагат само с това.

Помислете дали не е добре някой да Ви гледа, докато сваляте предпазното облекло (за да осигурите добра техника). Ако това не е възможно, може да Ви помогне свалянето на предпазното облекло пред огледало!

Източник: Internet Book of Critical Care (IBCC) СOVID-19 Джош Фаркас, 2.03.2020 г.

Превод: Зорница Христова

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.