Защо ваксината на Moderna беше призната за най-добрата в света 

Решението е политическо и икономическо, става дума за бизнес за 100 милиарда долара

Световният конгрес по ваксините във Вашингтон призна ваксината на Moderna за най-добрата създаваща имунитет срещу COVID-19. Тя стана също така и победител в номинацията за "Най-добра нова технология". Вирусологът Анатолий Алтщайн обясни, че макар Moderna действително да е създадена на основата на революционна технология, засега е твърде рано да се нарече която и да е от наличните ваксини за "най-добрата в света".

Ваксината на американската компания Moderna е призната за най-добрата ваксина в света срещу коронавируса. Това беше съобщено на уебсайта на Световният конгрес по ваксините, проведен във Вашингтон, САЩ в онлайн формат. Шортлистата включва още Sputnik V, Pfizer/BioNtech, AstraZeneca и други препарати. Ваксината на Moderna също така спечели номинацията за най-добрата нова технология.

На 1 май СЗО включи ваксината на Moderna срещу COVID-19 (mRNA 1273) към своя списък с препарати за спешни случаи. Лекарството стана петото одобрено от тази организация. Експертите препоръчват да се използва за пациенти над 18-годишна възраст. Организацията изчислява, че ефективността на Moderna е 94,1%. Вирусологът, и професор от Изследователския център по епидемиология и микробиология ''Гамалея'' Анатолий Алтщайн отбелязва, че ваксината на Moderna е създадена с помощта на иновативната mRNA технология.

„Въз основа на данните, които се появяват, за РНК ваксините, включително и тези на Pfizer и Moderna, те показват много добри резултати. Те са направени с големи иновации - такива ваксини в света досега нямаше и това привлича вниманието към тях“, каза ученият.

Според Алтщайн, Pfizer и Moderna са достойни ваксини и те нямат много странични ефекти. „По принцип няма ваксини без странични ефекти. Понякога те са сериозни. Обикновено от ваксините има много повече полза, отколкото вреда“, подчертава той. 

Професорът обаче поясни, че лично той няма причина да смята ваксината на Moderna за „най-добрата“. „Да я наречем най-добрата е преценка на определена група от специалисти. Всички ваксини, повтарям, са достойни и могат да се използват. И е малко вероятно EpiVacCorona, която се появи съвсем наскоро, да е била обсъждана на този конгрес. По този въпрос не може да има пълна обективност“, обобщи Анатолий Алщайн.

На свой ред директорът на Центъра ''Гамалея'' Александър Гинцбург нарече решението на Световния конгрес по ваксините странно и противоречиво. „Мога да кажа, че е неразбираемо по какви параметри е оценено всичко това, като се има предвид високата смъртност от РНК ваксините, както и на тази на AstraZeneca, която между другото също е висока, но е много по-малка от тази при РНК ваксините". Според него решението на Конгреса е "икономическо и политическо".

„Става дума за бизнес за около $100 млрд. Да се признае Sputnik V означава да се дадат пари на Русия, а конгресът беше, да ви напомня, не къде да е, а във Вашингтон. Беше напълно неприлично да се даде победата на Pfizer, защото броят на смъртните случаи там е 25 пъти по-голям от тези от AstraZeneca“, обобщи той.

По-рано в медиите имаше многобройни съобщения за нежеланите реакции, които са били фатални след инжекциите с ваксината на Moderna или на AstraZeneca. Тези случаи обаче са единични сред милионите хора, получаващи ваксината.

В Австрия например са регистрирани 79 смъртни случая малко след ваксинацията с Pfizer/BioNTech, 6 след ваксинацията с Moderna и още 7 след ваксинацията с AstraZeneca.

При това е установена пряка връзка с ваксинацията само в един случай, и при други шест, които са починали след ваксинация, но не е последвал защитния ефект.

Причините за смъртта на 30 души се разследват. Виена отбелязва, че естествените усложнения без връзка с ваксина могат да възникнат главно при възрастното население.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения