Защо демократите не трябва да импийчват Доналд Тръмп

По-мъдрият ход би бил да се остави Тръмп да си отиде тихо в изгнание, а не да предизвика чувството за оплакване сред неговата база

Има една добра причина Конгресът на Америка да унижи Доналд Тръмп тази седмица, само дни преди края на неговия мандат. Провокирането към насилие над Капитолия заслужава незабавното му отстраняване, както и на алтернативата за импийчмънт. Това би било сигнал за света, че Америка се срамува от този човек и го възприема като грешка, пробив, и отиващ си кошмар. Светът трябва да въздъхне с облекчение.
Но освен всичко това, тези причини за премахването на Тръмп са лоши. Те ще отклонят вниманието от победата на Джо Байдън и предаването на властта. И биха го изложили на по-голям риск.

Най-важната черта на изборите през ноември миналата година беше, че Тръмп увеличи своя електорат с 11 милиона повече, отколкото през 2016 г., от приблизително 63 милиона на 74 милиона. Може да е богат, груб, неморален и некомпетентен, но стана по-популярен в офиса със своята база. Според екзит пола подкрепата за Тръмп се е увеличила също и сред чернокожите и латиносите.

Както и да обсъждат тези цифри анализаторите, това са фактите. Байдън явно дължи победата си на нарастването на своята подкрепа от образованите и по-богатите демократи. Миналата седмица Тръмп изпита своя популизъм до разрушение, но предстои да разберем дали той е  разрушил и основата на своята подкрепа.

Желанието на Тръмп през 2016 г. беше да „източи блатото“ - на федералната власт, задграничните съюзи и политическите инсайдери – но то се оказа слабо след 4 години управление. Накрая, както и в началото, той ненавиждаше старата гвардия в Конгреса и се отвращаваше от нормалните канали за комуникация с избирателите. На изборите миналата година Тръмп представи своята кауза като непълна и съществена и убеди почти половината от Америка, че нейната управляваща класа все още не е готова да го отстрани. И - допълнителни 11 милиона американци гласуваха за него, за да му дадат нова възможност.

Враговете на Тръмп може би са се надявали, че действията му от миналата седмица са го убили политически. В този случай просто го оставете мъртъв. Да го преследваш сега изглежда повече като вендета и то не само срещу него, но и срещу неговата кауза и поддръжници. Едно е да мразиш Тръмп, а друго е да мразиш онези, които са гласували за него и които в сърцата си все още могат да се възхищават на неговия екстремизъм и ексцентричност, да го виждат като свой говорител. Много от тях са американци със слабо образование, които се чувстват провалени от управляващите, и са тези, които Хилари Клинтън през 2016 г. нарече „хора за съжаление“.

Репутацията на отиващия си президент сред тези хора ще расте с всеки радостен вик от неговите врагове. Дори той да изчезне в изгнание, неговите поддръжници ще потърсят друг спасител, поредния Маверик от блуждаещата конфедерация, каквато е модерната американска демокрация. Ето защо либералите навсякъде трябва да внимават как ще реагират на Тръмп. Губещите трябва да знаят как да губят добре, но победителите трябва да знаят как да печелят разумно. Затова игнорирайте Тръмп и просто пребройте минутите, докато той си отиде.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

 

Коментари

Задължително поле