Защо е вредно едновременно да приемаме протеини и въглехидрати

Американски учени определиха причината, поради която едновременният прием на протеини и въглехидрати, например захар, има негативно въздействие върху енергийния баланс в организма, променя хранителните пристрастия и води до натрупване на мазнини, съобщи Лента.

Смесването на протеини с въглехидрати намалява изгарянето на мазнините. При това колкото по-голям е приемът на протеини и захари, толкова по-малко количество липиди се преработват.

До подобни заключения учените стигнали, докато наблюдавали здравословното състояние на 13 жени и 14 мъже. Те били на средна възраст 23 години и в добро здраве.

Експериментът включвал два етапа, всеки от които с продължителност 24 часа. В рамките на първия етап участниците получили на закуска и обяд две порции с 15-процентно съдържание на протеини.

По време на втория етап съдържанието на протеините в дажбите било удвоено. Всички блюда съдържали едни и същи продукти, които включвали 17 грама мазнини. С някои ястия участниците консумирали напитки с добавена захар.

Специалистите установили, че около една трета от получените с подсладените напитки калории не се изразходват от организма, а това води до забавено усвояване на мазнините и в резултат до по-малко обща енергия, която е необходима за метаболизма. Резултатите от изследването са публикувани в BMC Nutrition и цитирани от БТВ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Това глупаво изследване няма никаква научна стойност. Толкова малка група за толкова кратък срок не може да даде никакви смислени резултати..

  2. Чудя се има ли поне една област, в която журналистите на Труд да са поне малко компетентни. В случая пак нещо не са разбрали калинките. Въглехидрати има не само в захарта, а и в картофите, хляба и т.н. А принципите на разделното хранене не са нищо ново.

      1. Да някои сме образовани и знаем езици и можем да прочатем нещо в нета, за разлика от московските тролове като тебе, които и руски незнаят.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.