2908 легла за заразени с коронавирус има в общинските болници

И българи в чужбина помагат на УМБАЛ Бургас

БФС дава на клубовете 3 седмици за подготовка преди подновяване на шампионата

Задържаха под стража наркопласьор, развъждал питбули за кучешки боеве

Седем медици от Спешна помощ в София – с коронавирус РЗИ проверява всички посетени от тях адреси

ЕК одобри сделката за Vivacom Придобиването на компанията от United Group няма да застраши конкуренцията, установи Комисията

Огнян Ганев, собственик на „Dairy Food Bulgaria“: След първоначалния стрес вече започнахме постепенно възстановяване на нормалната работа

Нови настилки, растителност и парково оборудване ще има в зоната

Областната организация на ГЕРБ-Благоевград със серия от дарителски кампании

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец

Германия планира да приключи с карантината на 19 април, но да продължи със затегнатите мерки

Строители дариха 100 000 на болниците

Деца с подарък за лекарите: виртуална изложба

Щабът в морския град алармира: Бургас има тестове само за два дни

Родилки в извънредно положение: Спокойни сме, благодарим на УМБАЛ Бургас

Защо е вредно едновременно да приемаме протеини и въглехидрати

Снимка: Архив

Американски учени определиха причината, поради която едновременният прием на протеини и въглехидрати, например захар, има негативно въздействие върху енергийния баланс в организма, променя хранителните пристрастия и води до натрупване на мазнини, съобщи Лента.

Смесването на протеини с въглехидрати намалява изгарянето на мазнините. При това колкото по-голям е приемът на протеини и захари, толкова по-малко количество липиди се преработват.

До подобни заключения учените стигнали, докато наблюдавали здравословното състояние на 13 жени и 14 мъже. Те били на средна възраст 23 години и в добро здраве.

Експериментът включвал два етапа, всеки от които с продължителност 24 часа. В рамките на първия етап участниците получили на закуска и обяд две порции с 15-процентно съдържание на протеини.

По време на втория етап съдържанието на протеините в дажбите било удвоено. Всички блюда съдържали едни и същи продукти, които включвали 17 грама мазнини. С някои ястия участниците консумирали напитки с добавена захар.

Специалистите установили, че около една трета от получените с подсладените напитки калории не се изразходват от организма, а това води до забавено усвояване на мазнините и в резултат до по-малко обща енергия, която е необходима за метаболизма. Резултатите от изследването са публикувани в BMC Nutrition и цитирани от БТВ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „Храната върви по-добре с кока кола“! 😉

  2. Това глупаво изследване няма никаква научна стойност. Толкова малка група за толкова кратък срок не може да даде никакви смислени резултати..

  3. Чудя се има ли поне една област, в която журналистите на Труд да са поне малко компетентни. В случая пак нещо не са разбрали калинките. Въглехидрати има не само в захарта, а и в картофите, хляба и т.н. А принципите на разделното хранене не са нищо ново.

    1. Ти си цял професор бе! Направо втора баева.

      1. Да някои сме образовани и знаем езици и можем да прочатем нещо в нета, за разлика от московските тролове като тебе, които и руски незнаят.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.