Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Защо залязва американската империя? Тя е „болният човек“ на XXI век

Илюстрация: Foreign Policy

Описал го е още Азимов във „Фондация“

В своя класически цикъл от романи „Фондация“ Айзък Азимов описва една Галактическа империя, която управлява планетата-град Трантор и запазва мира и процъфтяването в продължение на хилядолетия. Едновременно с това обаче империята балансира на границата на упадъка. Единственият, който разбира това пределно ясно е психо-историкът Гари Селдън, който е доказал математически, че оцеляването на империята е под заплаха от влошаващите се условия за нейното съществуване и че след няколко века тя ще рухне.

Азимов публикува този текст през 1951 г. в пика на глобалната мощ на Америка, но той напълно подхожда за описанието на Вашингтон и през 2019 година. Тази имперска столица, не без усилията на елита, се превърна в ценна плячка, за която също ще се водят такива междуособни борби, както в империята на Азимов, а и в древните империи от миналото. Америка не е толкова велика държава, която налага волята си, колкото огромен пазар за глобална корупция, на който чуждите държави могат да купуват влияние, да въздействат върху резултатите от едни или други политически процеси и да настройват различни фракции една срещу друга, за да реализират собствените си цели и планове.

Колкото и да е силна американската власт, тя не значи нищо, ако обслужва интересите на тези, които плащат повече. А какво ще стане, ако в днешно време американската империя се разпадне по шевовете си? Мнозина ще кажат „слава Богу“. Американската хегемония и без това е истинска катастрофа. Тя разпространява по света войни, занимава се повсеместно с експлоатация и отравя атмосферата. Това в действителност е истината. Както отбелязва Азимов, империите търпят крах от това, че са в състояние на свръхнапрежение, развращават елитите си и създават предпоставки за собствената си гибел. Но това, което наблюдаваме днес, не е внимателно обмислен и отговорен отказ от имперските позиции в интерес на населението, не е и бунт на унизените и оскърбените по целия свят срещу империята. Това е продължителен и мъчителен разпад, който е известен на всеки специалист по Рим и Византия. Америка е „болният човек“ на ХХI век.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. Всички империи имат определен живот, като хората.Възникват, развиват се , остаряват и накрая се разпадат. Така се разпадна и нашата Българската империя/или царство, ако ви звучи по-добре/. САЩ се станаха най-силни, защото през този период от историята дадоха най-голяма свобода за развитие в сравнение с вички останали. Фондацията на Азимов навремето ме накара да използвам за анализ на историческите процеси методите на термодинамиката, които познавам добре. Днес вече възникна и такава нова дисциплина, наречена клиодинамика, от клио, музата на историята и динамика от термодинамика. А Азимов описва психоисторията, като метод за анализ на историческото развитие.Колкото по-малко ентропия ражда една организация на обществото, колкото по-естествени са законите й, толкова по-силно и развито е то. Но глупостта и алчността ходпят по хората и често възникват кризи. Все пак човекът е най-мързеливото животно и се стреми да живее по-лесно за сметка на останалите хора, т.е. стреми се към власт. Въпросът е с какви методи си служи.

  1. Друго е като научите нещо от дъртия комунист Богомил , термодинамиката е тънка работа не е за всички .

   1. Tоя па…аман от бедни отрепки дет нямате пари да си купите хапчетата…

  2. За империите е вярно, но наблюдението не може да се прехвърли едно към едно съм САЩ, защото там има реално разделение на властите и децентрализъм- две неща, които ги нама в империите. По твоята логика Руската федерация ще се разпадне преди САЩ, защото тя е по-близо по политическата си структура до империите, за които разказваш.

   1. Не може в пет изречения да се коментират конкретни случаи. Но ти си прав, САЩ все още са много по-свободна страна от Русия и затова вече над 100 години я превъзхождат многократно. Аз мисля, че в момента Русия е по-близо до разпада, предвид нуждата от подтискане на свободата и агресията към околния свят, за да се крепи властта разчитайки на шовинизма на поданиците. Русия загуби в Източна Европа, в Близкия Изток/Сирия е изключение/ в Африка, в Средна Азия, сега предстои да загуби във Венецуела, Куба и Никарагуа, а в Чили е вече история. Русия е дала на света по-малко, отколкото България, но това е друга тема.

    1. Нещо много важно. Термодинамичният анализ може да се прилага за различни по природа процеси, но броят на участващите обекти или субекти трябва да бъде статистически значим. Затова разглеждането на един или няколко обекта или субекта няма смисъл, не може да се наблюдава никаква тенденция или посока на движение и развитие.

     1. Да се прилагат научни методи от физиката, математиката и др. точни науки при изработване на модели за социалните науки беше мода през 80-те год на миналия век. Вече е изоставена до колкото си спомням с аргумента, че при социалните науки има прекалено много променливи, за да се направи адекватен модел.

     2. Именно заради големия брой променливи, термодинамичните методи са най-подходящи. В това термодинамиците са добри. В термодинамиката броят на обектите и действащите фактори е неописуемо по-голям, отколкото при който и да е друг процес или система. Феменологичният характер на термодинамиката я правят според мен доста философска наука.Тези методи се прилагат се широко в макроикономическите анализи. Според моя племенник, който преподаваше теоретична физика в САЩ, половината от студентите му след завършването са отивали да работят на Уойстрийт. Именно термодинамиката ни дава възможност да видим зад отделните дървета/променливи, фактори/ истинската гора. Между другото, една наука, ако не може да се формализира, може да се нарече занаят или даже изкуство, но не и наука, която ни дава възможност да пресмятаме посоката, характеристиките и вероятността на процесите или събитията. Хуманитарните специалисти странят от всякакви математически методи, защото трудно ги разбират, страхуват се от тях и ги смятат едва ли не за занимание на плебса, а те, които се занимават с душата, се считат за „аристократи“. Вижте само интервютата и изявленията на „художествено-творческата“ ни интелигенция. Гордеят се, че са били двойкаджии по матаматика, а би трябвало да се срамуват.

     3. Напълно съв съгласен. На Русия все другите й пречат, въпреки, че дължи културата и науката си на чужденците, като мястото на българите е в началото. Освен известните факти за християнството, за езика и литературата, за обединението на руската църква е интересен факт, че Харковският университет, който е в основата на индустриалното развитие в руската империя и на СССР, е основан преди 200год. от един българин. Средностатистическият руснак никога не е бил свободен, защото никога не е бил собственик на съдбата си. Винаги поданик, кланящ се на Батюшката. Липсата на свобода, обяснява всичко. Жалко, защото днешният руснак е смес от много етноси, което е голямо богатство, защото са способни и талантливи, но индоктринирани.

 2. Америка отдавна не се управлява от американците. Шепа евреи и еврейското лоби са истинските управници на САЩ. Такива като Буш, Обомба или Труп са само жалки пионки. Питайте всеки американец за да ви го потвърди! За каква империя говорим тогава?

  1. Логиката ти е наистина шопска салата. Значи щом се управлява от евреите САЩ не е империя. Ако се управляваше от американци щеше да е империя. Тоя урок от историата съм го пропуснал, в който държавното управление се определя от националността . И СССР като е създаден от евреи не е съветски или не е социалистически или не е съюз? Вярно не е, ама не заради евреите.

   1. Тук не става въпрос дали е империя или не. А защо запада тази империя? Да си империалист означава да мислиш мащабно, глобално, а не Хамерика фърст енд дъ енд.

    1. Ако „тук“ значи статията – да, ако ознaчава твоя пост- не. Прочети пак какво си писал.

   2. прав си за съюза, евреите и евроатлантиците кат изродите соломон паси и клептоманката поптодорова!

 3. Po-dobro gledaite neshto po-leko , naprimer golovoto video na Suzanita, vmesto da se zanimavate s neshta , deto ne sa za avshite glavi.

 4. Ха ха, вие по-добре разкажете защо се срути СССР. Защото това е факт. А за „болния човет „са пожелания и мокри сънища на пАсолството и подлогата му Труд. На немски има пoговорка: „Най-дълго живеят набедените за болни.“

  1. А на български казваме: „Умря мъжът на болната Мара“. Не мисля, че трябва да правим разлика между СССР и Русия, по отношение на имперските им амбиции. Разпадът на СССР всъщност е разпад и на руската империя.СССР като едно изкуствено образование и щит за имперска Русия се разпадна, защото икономическата и политическата организация на обществото са дълбоко несъстоятелни и неестествени, водещи до ограничаване на свободата на членовете му и до възникването на невиждана бюрокрация. „Който не работи не трябва да яде“ е естественият закон, но комунистите казаха друго: „От всекиму според способностите, на всекиму според нуждите“?! Знайно е, че мързеливците и некадърниците имат най-големи нужди! Нуждата от подпомагане и солидарност със социалнослабите е съвсем друг проблем.

   1. В коментара ми ставаше дума за разлика между факти и предположения/пожелания. А разликата в имперските амбиции на САЩ и Русия е голяма. Първите са придружени с високи технологии, вторите с азиатска деспотия и прогнила икономика.
    Също така, както и до днес има разлика между народите от Османската, Руската и Австро- Унгарската империя. Виж и тук във форума какво снасят русопоклонниците -това е едно доказателство за моята теза.

    1. толкоз си прост, че и хапчетата не могат да ти помогнат….

     1. Не знам, ти ще кажеш. Ти си капацитетът по хапчетата. Друга мисъл освен хапчета в твойте постове няма. Горката Русия. „Не ми казвай кой си, кажи ми кои са ти приятелите“ ха, ха, ха….

 5. Труд, тия пасквилчета ги поствайте сутрин в 8. Сега сички пенсии тролове като ктмр, велемир несбъднатият поет и изнасилвач на рими Педро и пр. не са вече на пост и участието е слабо. И да челобитничиш се иска малко акъл.

  1. Хапчетата троли, хапчетата…
   А продукта на коментар е доста над средноевропейския.

   1. О, тролът с двете гънки се появи. Лошо Петров, лошо. ПАсолството ще ти спре копейките. Много късно и много вяло включване. Отсъствието на съдържание не коментирам. То е задължително за руските тролове.

 6. Има решение на проблема ! Забранявай религиите !

 7. Пич, току що се иэпраэних,
  па чакам поэволение
  эа благоволение

  в началото бе словото…
  дума дупка прави,

  эащото на ниско честотни
  иэлъчвания борави

  бреее

  эа теб ще има беэплатни уроци,
  да те отуча от лоши пороци

  раэбрали бе, мискин с мискин,
  дето не требе си се намесил

  УРААА

 8. Пич, току що се иэпраэних,
  па чакам поэволение
  эа благоволение

  в началото бе словото…
  дума дупка прави,

  эащото на ниско честотни
  иэлъчвания борави

  бреее

  эа теб ще има беэплатни уроци,
  да те отуча от лоши пороци

  раэбрали бе, мискин с мискин,
  дето не требе си се намесил

  УРААА

 9. Та виж, случва се така,
  Понякога не минават
  и мойте номера

  …жалко…

  моите мисли и иэречения
  не подлежат на повторения

  Эащото са уникати,
  Прономеровано , прошнуровано
  И документирано приэнати

  кво да съ праи,
  обекти на внимание
  и приэнание

  адеде…

  УРААА

  Будь эдоров

 10. И кво толкоэ написах…

  ETERNITY AND INFINITY

  “ нашето царство е непобедимо“
  Ханът каэА и вэе , та умрЯ

  Римската империя
  се роди и умря

  Нова дойде и тя си отиде

  НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО

  Дедо попе кажи на телето
  не яде кюфтето, да не му
  се пукне шкембето

  Елементарно, УОТСЪН

 11. Това за „загниващия капитализъм“ вече сме го чували. И за мушмулата сме чували …(колкото повече загнива толкова по сладка става)

 12. …то като живота е сладко само едно…
  ….ще ти дам брошка, ако кАжеШ
  ….ЩО Е ТО …

  бравосъ…поэна…

  ама и ТО уви
  срещу времето върви

  …яэък..

  …ПОЧАКАЙ, СПРИ НЕДЕЙ,
  …СЛАДЪК ЖИВОТ ПОЖАЛЕЙ

  / Градушка/

  АУУУ

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.