Защо Йордания е хит

В Египет и Сирия проблемите и конфликтите на Арабската пролет продължават. Въпреки това съседна Йордания все още се радва на стабилна и спокойна среда, завидна в региона. Страната, също така, е основна туристическа дестинация в Близкия изток. Тя е дом на уникални природни чудеса, недокоснати пустинни пейзажи и впечатляващи археологически обекти, редица от които са признати за обекти на световно наследство от ЮНЕСКО.

Вижте защо Йордания е хитова дестинация за стотици туристи!

 

1. Петра 

„Съкровищницата на фараона“ е геоложка, сложно изсечена скала, чиято фасада от дялан камък е наистина впечатляваща. Като най-емблематичната забележителност тя се е превърнала в национален символ на страната и очевиден претендент в списъците с чудесата на света. Към днешна дата градът е водеща туристическа атракция в Йордания. Някога е бил столица на древните набатейци, сгушен в уединената долина и заобиколен от розови издълбани планински стени. След като се разходите през тясното дефиле, дълго около 1 километър, скалите отстъпват място на отвор. Той разкрива най-голямата атракция тук - фасадата на съкровищницата или Ал Казнех. Силно впечатление правят и многобройните гробници, амфитеатърът и манастирът, живописно разположен на стръмния хълм.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от The Layover Traveler (@thelayovertraveler)

 

2. Вади Рум

Вади Рум е впечатляващата червена пустиня. Пейзажът е богат на скални образувания, които често се озовават на големия екран. Това не е изненадващо, тъй като червените пясъци са поразително красиви. Поради тази причина мястото е любимо на режисьорите. От друга страна повърхността напомня на тази на планетата Марс.

Вади Рум, известен още като Долината на Луната, е непокътнато природно чудо. От милиони години насам протичат постоянно променящи се метеорологични условия и ерозия. Залезите са фантастични и са особено цветни. Най-голяма е насладата от тях след офроуд шофиране през сърцето на пустинята и нощ, прекарана в черните палатки като гости на полуномадски бедуини.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Fern fff (@fern_fff)

 

3. Джераш

Джераш се намира на около 50 км северно от столицата Аман. Мястото е дом на руините на древния римски град Гераса. Заобиколени от зелени планини и долини, тези руини са едни от най-добре запазените сред колекцията на десетте римски града в региона. Те са свидетелство за финия и голям мащаб на римското градоустройство. Сред най-известните забележителности са монументалната Адрианова арка (построена в чест на посещението на самия император), двата амфитеатъра, храмът на Артемида и обширният овален форум, почти изцяло ограден от високи колони.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Viaja Mundo (@viajaamundo)

 

4. Мадаба 

Мадаба или Градът на картите е културно разнообразен пазарен град. Той пази колекция от мозайки от византийската епоха и епохата на Омаядите. От особено значение е Картата на Мадаба - подова мозайка с размери 16mх5m, разположена в православната базилика Свети Георги. Това произведение на изкуството изобразява най-старата оцеляла карта на Светата земя с Йерусалим в центъра. Основните забележителности могат да се разгледат най-детайлно пеша, тъй като са лесно достъпни за посетителите, благодарение на Археологическия парк.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Maria Luisa Martini (@martini_maria_luisa)

 

5. Мъртво море 

Мъртво море е атракция само по себе си. Шофирането надолу по сухия пейзаж до най-ниската точка на земната повърхност, достигайки до соления бряг, и след това бавното проправяне на път до бурните води на морето е незабравимо преживяване. В съседство туристите могат да се насладят на местните минерални извори. А отклоняването с няколко километра ще отведе пътуващите до достойни атракции. Сред тях са историческия връх Небо, от които се разкрива панорамна гледка, и останките на селището Витания отвъд река Йордан. Смята се, че това е мястото за кръщение на Христос, споменато в Новия Завет.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от She is Not Lost (@sheisnotlost)

 

6. Ъм Кайс 

Градът на Umm Qais е разположен в крайния северозапад на Йордания, в близост до границата със Сирия и с Израел. На неговата територия се намират руините на древния град Гедара. Посещението на мястото определено си струва. На около 400 метра над морското равнище от този хълм се разкрива гледка към морето на Тиберия, съседния Израел и Голанските възвишения в Сирия.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от John Edward Costa (@costa.johnedward)

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура