Защо размишленията помагат на спомените ни?

Невробиолози от Ню Йорк с ново изследване

Мозъкът си решава сам, а не ние доброволно

Невробиолози установиха, че събития, за които отделяме време да размишляваме веднага след като са се случили, е по-вероятно да се запечатат в мозъка ни като дългосрочен спомен, съобщава Мейл онлайн.

Изследователите са открили последователен модел на поведението на конкретни неврони в мозъка, които изстрелват малка "симфония" от съгласувани електрически сигнали непосредствено след определени събития. Тези сигнали по-късно биват записани в дългосрочната памет по време на нощната почивка, установиха учените.

Макар че тези изблици на електрическа активност в мозъка - наречени "остри вълни", са несъзнателни, изследователите твърдят, че човек може да повиши вероятността за формиране на дългосрочен спомен, като размишлява върху дадено събитие в деня, в който то се е случило.

Откритията им предлагат добър съвет за тези, които се мъчат да си спомнят какво са гледали в Нетфликс, ТикТок - ако гледате филм и искате да го запомните, по-добре е да се разходите след това и да помислите върху съдържанието му, а не да си пуснете веднага нов, съветват учените.

Д-р Гьорги Бужаки, професор по неврология от Университета на Ню Йорк, научен ръководител на изследването, заедно с още четирима свои колеги от същия университет, се фокусират върху хипокампа за целите на проучването. Хипокампът, е област, скрита дълбоко в центъра на мозъка, която е неразделна част от процеса на предаване на информация от краткосрочната към дългосрочната памет.

Невробиолозите използвали двустранни силициеви сонди, за да записват едновременно до 500 неврона в областта на хипокампа на лабораторни мишки, докато малките същества се опитват да се ориентират в лабиринт в търсене на сладки награди.

Екипът отбелязва, че са регистрирани предупредителни "остри вълни" - около 5 до 20 всеки път, когато мишката спира, за да се наслади на лакомството си след успешно преминаване през лабиринта. Мозъкът си решава сам, а не ние доброволно, обобщава д-р Бужаки.

Същите хипокампални клетки, които са се задействали след събитията в лабиринта през деня, са се задействали отново, тъй като мишките са "възпроизвеждали записаното събитие хиляди пъти на нощ", установили невролозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука