13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Ето какво ще е времето днес

На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

За ден КТБ отпуснала кредит от 23,5 млн. евро (обзор) Това разказа пред магистрати основният свидетел Бисер Лазов

Бисер Лазов – основният свидетел по делото „КТБ”.

Твърденията на главния счетоводител могат да се проверят по дати

С кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ), наливани в кухи фирми, са били финансирани дружества с реален бизнес. Това разказа с конкретни примери пред спецсъда Бисер Лазов, основният свидетел по делото КТБ.

Както писа “Труд”, Лазов е бил главен счетоводител на групата от фирми, управлявана от банкера беглец Цветан Василев от 1998 г. до фалита през 2014 г. Всеки ден Лазов изготвял справка за постъпленията и разходите на дружествата, която давал лично на Василев. Получавал от него задачи, които изпълнявал и резултатите записвал в дневните отчети.

Примерът, който даде Лазов, бе от финасови операции, извършени през есента на ноември 2013 г. На 7 ноември сутринта Василев го извикал в кабинета си и му наредил да уреди кредит от КТБ за някоя от фирмите в групата. С парите трябвало да се покрият задължения на фирмата “КИА мотърс – България”, а с друга част да се купят допълнително акции от БТК. Още същия ден в кабинета на Лазов дошли на среща Георги Зяпков – шеф на управление “Кредитиране” в КТБ, придружаван от юрист и експерт от банката. Лазов им предал задачата, Зяпков си записал и на другия ден по електронната поща му изпратил съобщение. То гласяло, че е разрешен кредит на фирмата “Глобъл юниън” АД от 23,5 млн. евро. От тях 10 790 000 евро били преведени на “КИА мотърс – България”, а 12 700 000 евро на фирмата на групировката на Василев “Интегрирани пътни системи”, която да купи акции от БТК.

Лазов обясни, че в отчета си на 11 ноември сделките са били приключени и той е записал резултата от тях.
“Всичко това може да се провери по дати, както в моята електронна поща, така и в системата за кредити на банката”, каза още Лазов. Изслушването му продължава и на заседанието днес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Как така е отпуснала заем от 23 милиона без да разреши финансовия надзор имало е “ назад назад моме Калино, колко процента „,

  2. ЗАТВОР за фараон Цветан Василев!!!

  3. В КТБ не са играли никак на дребно, само за ден 23, 5 млн евро заем, затова Цветан Василев сега е на свобода, защото е крал до самозабрава и сега си плаща на когото трябва.

  4. Все повече доказателства, че КТБ е пирамида, организирана от Василев.

  5. Не е важна сумата, защото и по-големи кредити се отпускат от нашите банки. Интересно е защо, на кого и срещу какво обезпечение и мога да се обзаложа, че не е случаен клиент, а брънка от схемите на Василев.

  6. Цветан Василев е управлявал КТБ еднолично. Разпореждал се е със спестяванията на вложителите, както си пожелае. Отпускал е кредити на кухи фирми и реално е ползвал банката като свой личен банкомат. И показанията на Лазов са поредните доказателства за начина по който е действал Василев.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.