“За” и “против” прогресивния данък

Национална агенция за приходите

Финансовият министър Горанов каза тези дни, че у нас не трябва да се прилага прогресивен данък върху доходите, защото това било добре за средната класа. Вижте какъв финансов министър имаме? Плоският данък облагодетелствува не само средната класа, но и истинските богаташи, милионерите, олигарсите. И е лош за бедните, защото няма облагаем минимум - и от бедняка смъкват десятък.

В развития капиталистически свят отдавна са се отказали от плоския данък, разбрали са, че не им е нужна мизерстваща класа. Не само по социални причини, а защото такива хора не потребяват, т. е. не стимулират икономиката. И затова навсякъде имат прогресивен данък, стигащ в някои страни и до 50% за най-богатите, като имат и необлагаем миниум. По този начин те пълнят хазната и имат пари, както за социални програми, така и за здравеопазване, образование и киберструктурни проекти. Ето ви пример за Великобритания:

Годишен доход до 12 500 паунда - 0% данък
От 12 500 до 50 000 - 20%
От 50 000 до 150 000 - 40%
Над 150 000 - 45%

В други развити страни максималният доход е дори по-висок: Япония - 59,55%, Дания - 55,8%, Финландия и Белгия - 53,7%, Холандия - 51,8%, Израел и Словения - 50%. Дори и в слаборазвити страни прилагат прогресивен данък, който достига 40% в Гвинея, Мавритания, Сенегал, Уганда.

Разбирате ли сега защо един икономист и бизнесмен като Каролев е яростен защитник на плоския данък? Той не крие, че е състоятелен, зимно време ходи на ски в Алпите. Също такъв противник на плоския данък е известният финансист Емил Хърсев. Прогресивният данък здраво ще им бръкне в джоба. Ако един наш състоятелен бизнесмен има примерно годишен доход 350 000 лева, което е малко над 150 000 паунда, и имаме английската данъчна система, държавата ще му удържи близо 156 000 лева вместо 35,000 лв. А олигархът, ако има доход от 5 млн. примерно на година, ще плаща 2,25 млн. данък вместо половин милион - сметнете само със сумата от разликата, 1,75 млн. лв. колко детски градини могат да бъдат построени и колко общински болници ремонтирани и обзаведени! Затова и олигарсите, те и затова се наричат олигарси, не само заради богатството си, но и защото се близки до властта, полагат всички усилия, да не се въвежда прогресивен данък.

Същото между впрочем се отнася и за българските депутати, които редовно отхвърлят всякакви предложения за въвеждане на прогресивен данък. Средната годишна заплата на българския депутат е над 50 000 лева. Ако примерно се облага с 20% ще му вземат 10 000 лева данък вместо 5000 лв. Защо да се лишава от 5000 лева, ако гласува за такъв прогресивен данък? Това не са малко пари, кой ти ги дава, освен това днес си депутат, а утре кой знае дали няма да изпаднеш от листите и да трябва да си търсиш работа.

 По някакъв повод българският премиер каза веднъж, че сме били социална държава, а още преди две години - на 4 юли 2018 г. ясно каза: „Когато в държавата има много дълбоко социално разделение, трябва да се въведе прогресивен данък“. Сигурно му минава тази мисъл през главата, но сигурно и съзнава, че ще бъде изправен пред мощен отпор на защитниците на плоския данък, между които ще са депитатите му, неговият финансов министър, че и премиерът Томислав Дончев, който през май тази година каза, че не бива да се въвежда прогресивен данък, защото „несправедливо е хората, които получават повече приходи, да бъдат наказвани за това“.

Как да не ожалиш несправедливо наказваната средна класа и богаташите в страните, упоменати в списъка по-горе?

Коментари

Задължително поле