Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Спекулации за третия кандидат за ЧЕЗ Според чешка медия това е “Еврохолд”

Войската купува 33 000 чифта кубинки

За Левски и Светата църква Синодът да застане до народа си

Безгрешен е само бог

Заставам с огромно уважение пред Светата българска православна църква – запазила ни през вековете, с огромни заслуги за съхранението ни като народ. В продължение на векове – държава не е имало, но е имало църква и оттам – нация. Личното си отношение към Светата българска православна църква съм доказвал с годините. Като кмет на Пловдив настоях категорично за въвеждането на вероучение в училищата . Нещо повече – пловдивският митрополит Николай тогава изнасяше беседи пред децата в пловдивски училища.

Заставам с уважение, но няма как да не изразя разочарованието си от отношението на Българската православна църква към призива на НФСБ за канонизиране на Левски като светец. Защото този призив е еманация на отношението на българския народ към Апостола на свободата. Странно е защо нашата православна църква, която винаги е вървяла с народа си, отказва да канонизира за светец Левски, който е в сърцето на всеки един българин. Колкото и клиширано да звучи, това е най-чистата и светла личност от националната ни история, смятан за икона на България, единственият, който остана необруган и върху когото не бе хвърлена кал.

Аргументът на православната ни църква е, че Левски е убил неволно един малък чирак. Но аз веднага ще посоча – в историята си православната църква е обявила за светци т.н. военни светци – като Св. Димитър Солунски, Свети Георги Победоносец, Свети Княз Борис. Дори Катедралният ни храм в София носи името на военен светец – Св. Александър Невски. Та нима те не са водили битки и не са проливали кръв? Ще посоча още Свети Тревелий, познат в православния свят като Свети Теоксис, а сред народа ни като Хан Тервел. Да не говорим за католическата църква, която е канонизирала за светица Жана Д Арк, въпреки, че преди това тя е била изгорена като вещица на клада.

Вярата ни е научила, че няма безгрешен човек. Безгрешен е само бог. И той казва: „Който от вас е праведен, нека пръв хвърли камъка!“. Само ще добавя, че повечето светци преди да станат такива са били хора като нас, а не са принадлежали към небесните сили.

Затова призовавам Светата българска православна църква да се отнесе към въпроса за канонизирането на Васил Левски – който и днес е светец във всяко българско сърце, така както се е отнасяла през вековете – редом с народа си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.