На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

За Левски и Светата църква Синодът да застане до народа си

Безгрешен е само бог

Заставам с огромно уважение пред Светата българска православна църква – запазила ни през вековете, с огромни заслуги за съхранението ни като народ. В продължение на векове – държава не е имало, но е имало църква и оттам – нация. Личното си отношение към Светата българска православна църква съм доказвал с годините. Като кмет на Пловдив настоях категорично за въвеждането на вероучение в училищата . Нещо повече – пловдивският митрополит Николай тогава изнасяше беседи пред децата в пловдивски училища.

Заставам с уважение, но няма как да не изразя разочарованието си от отношението на Българската православна църква към призива на НФСБ за канонизиране на Левски като светец. Защото този призив е еманация на отношението на българския народ към Апостола на свободата. Странно е защо нашата православна църква, която винаги е вървяла с народа си, отказва да канонизира за светец Левски, който е в сърцето на всеки един българин. Колкото и клиширано да звучи, това е най-чистата и светла личност от националната ни история, смятан за икона на България, единственият, който остана необруган и върху когото не бе хвърлена кал.

Аргументът на православната ни църква е, че Левски е убил неволно един малък чирак. Но аз веднага ще посоча – в историята си православната църква е обявила за светци т.н. военни светци – като Св. Димитър Солунски, Свети Георги Победоносец, Свети Княз Борис. Дори Катедралният ни храм в София носи името на военен светец – Св. Александър Невски. Та нима те не са водили битки и не са проливали кръв? Ще посоча още Свети Тревелий, познат в православния свят като Свети Теоксис, а сред народа ни като Хан Тервел. Да не говорим за католическата църква, която е канонизирала за светица Жана Д Арк, въпреки, че преди това тя е била изгорена като вещица на клада.

Вярата ни е научила, че няма безгрешен човек. Безгрешен е само бог. И той казва: „Който от вас е праведен, нека пръв хвърли камъка!“. Само ще добавя, че повечето светци преди да станат такива са били хора като нас, а не са принадлежали към небесните сили.

Затова призовавам Светата българска православна църква да се отнесе към въпроса за канонизирането на Васил Левски – който и днес е светец във всяко българско сърце, така както се е отнасяла през вековете – редом с народа си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.