За първи път във Варна: Поставиха колянна става с нова навигационна техника 

Екип от УМБАЛ „Св. Марина“ оперира пилотно двама пациенти

Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна, в УМБАЛ „Св. Марина“. Методът е новост за България, единични операции са извършени в големи болници в София и Плевен, а амбициите на ръководството на варненската болница и Медицинския университет е той да бъде въведен в практиката. 

Пилотните две интервенции извършиха проф. д-р Димитър Райков, ръководител на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“, д-р Стоян Иванов, д-р Преслав Пенев и д-р Светослав Добрилов, а пациентите – мъж на 59 г. и жена на 62 г., се възстановяват с помощта на екипа на проф. Гергана Ненова,  ръководител на Катедра „Кинезитерапия“ в МУ-Варна. 

„Хирургията за смяна на износени тазобедрени, коленни и раменни стави е традиционна за нашата клиника. Успехите й са безспорни, има все повече желаещи да подобрят комфорта си на живот. Поради нетърпимата болка най-често се сменят тазобедрени стави, 3-4 пъти по-рядко са коленните. Статистиката показва, че все повече пациенти в световен мащаб желаят да си възстановят и физическата, и спорната активност и освен тазобедрените стави, искат да си сменят и колената. Но докато при първите удовлетворението от резултата е 80-90%, между 30-40% от хората със заменени коленни стави не са напълно доволни – както по отношение на подвижността, така и по отношение на болката, независимо от нивото на компетентност на екипа. Причините са различни – от психологически, неврологичен, невро-обусловен характер. Затова съвременната хирургия работи за максимално изчистване на възможностите за грешка при имплантирането на новата изкуствена за тялото става. Новото направление в това отношение е компютъризацията. Работим с устройство, което помага на хирурга да избере правилните разрези на костта. Това гарантира максимално доброто имплантиране на тези елементи на изкуствената става, които ще възстановят движенията. Уверени сме, че това е бъдещето. В елитни клиники в САЩ и в Централна Европа този метод е рутинен“, посочи проф. Райков. Той подчерта, че има подкрепата на управата на болницата и на университета клиниката да се превърне в център, в който ще се обучават с новия метод български и чуждестранни лекари.

Колегите му посочиха, че прецизността на новата апаратура е на много високо ниво. Тя е много по-щадяща за пациентите, свежда до минимум риска от инфекциозни усложнения и води до по-бързо функционално възстановяване пасивния и активен обем на движение в ставата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони