За "Смартматик" и "Досиетата от Рая"

Името на Роджър Пинате - президент на "Смартматик", която достави на "Сиела" машините за изборите, изплува в скандалните "Досиета от Рая".

Според информацията на сайта "Офшорлийкс" през 2004 година "Смартматик" е регистрирана като компания в Барбадос, едно от най-популярните офшорни кътчета за укриване на данъци на планетата. Освен името на Пинате в скандално известните "Досиета от Рая" фигурират и имената на другите двама директори на компанията - братята Антонио и Педро Мугика.

На 14 ноември 2017 година парламентът на ЕС обсъди новата серия от разкрития, известна под името „Досиетата от Рая“ относно това как отделни хора и международни корпорации прикриват богатството си и минимизират данъчните си задължения.

По време на дискусията в Страсбург депутатите подчертаха отговорността на държавите в ЕС в борбата срещу нечестните данъчни практики.

Разкритието означава, че машините, с които гласуваме на изборите, са ни продадени от офшорка.

"Досиетата от Рая" или Paradise Papers е набор от 13,4 милиона поверителни документа, документиращи избягване на данъци, изтекли публично на 5 ноември 2017 г. Документите са разкрити от Зюддойче Цайтунг. Немският вестник ги споделя с Международния консорциум на разследващите журналисти, с когото заедно разследва случая.

Случаят с „Досиетата от Рая“ далеч не е първия случай, в който съмнителни офшорни операции стават обществено достояние. През април 2016 г. документи от панамската правна кантора Мосак Фонсека показаха как политици, бизнесмени, престъпни групи и публични личности използват схеми, за да прикрият собствеността си.

Според сайта на Смартматик дирекцията на компанията оперираща в Латинска Америка е със седалище в Панама - друга любима дестинация на компании, които искат да избягат от данъци. От там също произтече скандал преди няколко години, който стана известен с името "Досиетата Панама".

След всичко това българската държава е предоставила сигурността на изборите и демокрацията именно на компания оперираща и регистрирана в офшорна зона, а имената на шефовете ѝ фигурират в скандалните райски досиета. Докато Европа се бори с укриването на данъци и затяга финансовите рестрикции към фирми опериращи и регистрирани в офшорни зони, България е дала целия изборен процес на технология изработена от такава компания. Преди дни представител на "Сиела" в ефира на една водеща телевизия обясняваше разпалено, че в "Смартматик" имало 1-2 венецуелци, но те не били "важни". Истината обаче е друга, и то според сайта на самата компания, венецуелците са много важни - те са собствениците. Там изрично е посочено, че четирима от четирима президенти на компанията са именно венецуелците Антонио Мугика, Роджър Пинте, Педро Мугика и Андреас Ромбола. В централното ръководство на компанията не фигурира нито един американец или великобританец, въпреки твърденията на "Сиела".

Обществената поръчка за закупуването на машините за изборите беше на стойност 43 млн. лв. Тези милиони са платени от нашите данъци на "Сиела", която от своя страна е закупила 9600 устройства за гласуване от офшорната компания. Цената на едно устройство е 5 200 лв.

От Агенция ПИК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване