COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

За турското робство и османското владичество Официално пазарът на роби съществува чак до 1848 г., но продължава и след това

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Защо се поругава историческата правда и народната памет

Поколения българи са израсли с разбирането, че България е живяла пет века под турско робство. Но в последните десетилетия терминът „турско робство“ се подменя с „османско владичество“, „османско управление“ и даже със „съвместно съжителство“. Твърди се, че робство не е имало, защото българският народ е имал право на собственост, онаследяване, придвижване и търговия-. Затова и правилният термин от научна гледна точка бил „османско владичество“.

Каква е всъщност дефиницията на термина „робство“?

Според Collins English dictionary- робството е „състояние на вид отношение между индивиди, при което една личност има абсолютна власт върху друга личност и контролира нейният живот, свобода и благосъстояние.“

Според проф. Кевин Бейлс от Нотингамския университет, световно признат авторитет по въпросите на робството, то има правни дефиниции, но и такива, които съществуват в обществената памет на дадена народност. Всяка култура през даден исторически период е познавала робството, но то е имало различни форми. Общото за тях са такива характеристики, като липсата на свободно волеизявление, това че индивидът може да бъде малтретиран, да бъде отвличан и да бъде експлоатиран икономически. Именно фокусирането върху тези характеристики дава възможност да се избегне противоречието в тълкуванието на робството.

Тези общи елементи на робството са били налице по българските земи. Българите столетия наред не са имали реално право на собственост върху земята, която са обработвали. Тя е била собственост на султана, а на българите им се е отдавала като владение, което е преминавало от баща на син, но ако не е имало наследник, се е отнемала и е била отдавана на друг ползвател. Икономическото подчинение и експлоатация на българина се е изразявала и в множеството данъци, с които е бил облаган. Освен десятъкът и най-жестокият – кръвният данък, са съществували и „ангария“- принудителна безплатна работа на владетеля, данъци за притежание на кошара, воденица, за сено, за пасище, за дърва за огрев, върху домашния добитък, в натура- вълна, кожи, месо, масло, сирене и ред, ред други.

Извън заробващите данъци спрямо българите- „неверници“ или гяури, е прилагано и насилие. През 1851 г. унгарският журналист Габор Егреши, посетил Видин, пише: „Неотдавна турски хулиган застреля посред бял ден един български поп. За наказание трябваше да живее две години в друг град. Често може да се види как турско дете бие с тояга български селянин, без той да смее да се защити.“ Що се отнася до „свободното придвижване“ на българите, много селяни са били закрепостени към султанските, вакъфските и спахийските земи.

В различни периоди на българската история и в различни области, българите действително са били заробвани през вековете на турското владичество. За поробване и продажба на български жени и деца споменават венецианският нотариус Антонио Брешияно през 1381 г. , Бургундският рицар Бертрандон де ла Брокиер през 1432 г. ,монахът Бартоломео де Яно през 1443 г.,  Френският пътешественик Жан Гасо през 1547 г., англичанинът Рийд Уолш през 1827 г., немският дипломат Стефан Герлах, прекарал в Турция пет години (1573-1578) и други.

В Турската империя са съществували специални закони за търговията с роби. В закон от XVI в. се определял данък, който трябвало да заплатят продавачът и купувачът: „Ако се продава роб или робиня, вземат се по 4 акчета от продавача и купувача“. Френският пътешественик Жан Гасо в пътепис разказва как в Цариград се продавали и купували на публичен търг роби християни, между тях българи, включително деца. Споменатият по-горе Пол Рико, пише: „Tурците се снабдяват с роби и по Черно море –  посредством татарите, които нахлуват в съседните християнски земи, пленяват хора и ги продават на турците.“ Англичанинът Рийд Уолш, пътувал из Балканите и България през 1827 г., описва покъртителна сцена на продажба на роби деца: „Някои военни части водеха коне, от двете страни на които висяха кошове, пълни с деца – момчета и момичета. Войниците ги бяха отвлекли като плячка и ги носеха на пазара за роби в Цариград, за да ги продават“.

Българският свещеник поп Минчо Христов в своето повествование „Видрица“ предава спомените на майка си за това как турците при отстъпването си по време на руско-турската война от 1828 г. са влачели със себе си „роби и робини“: „Имаше една попадия и снаха- разказва майка му- и двете робини: попа му и сина му заклали, а тях взели робини“.

Фелдмаршал Хелмут Молтке, военен съветник на султан Махмуд II през 1836-1839 г., посетил български градове, в писмо от 5 май 1837 г. пише: „От двете страни на улицата една робиня се продава за 100 гулдена, или по-евтино от един катър.“ Френският журналист Иван дьо Вестин описва, как при потушаването на Априлското въстание през 1876 г., много жени и деца от района на Копривщица са отвлечени и продадени на тайните пазари в Цариград. По същия начин, два века преди това, след разгрома на Чипровското въстание през 1668 г. почти цялото население на Чипровци, Копиловци, Железна и Клисура е отвлечено в робство.

Търговията с роби в Османската империя била официално забранена едва през 1848 г., но както пише в „Османска история“ проф. Енвер Зия Карал, тя продължила и след това. Наистина Турската империя еволюира, на поданиците, и немюсюлмани такива се предоставят някакви права, но често те са били на книга. Вярно е, че се появяват и богати българи, но участта на населението като цяло остава тежка и непоносима. Великият български поет революционер Христо Ботев определя участта на българина като робска, защото я вижда и възприема като такава. В „Народът вчера, днес и утре“ той пише: „Днес не е ли пак същото черно тегло, същият хомот, същите вериги?… Днес не убиват никого беззаконно, а законно, не набиват на кол, а като кол всякого набиват, никой не плаща диш-хакъ, а сякому и зъбите вадят за данъци и сякакви законни кражби, имдадиета и севдадиета“. Отношенията между турци и българи Ботев определя като „между господари и роби“.

Така че, когато се определя дали участта на българския народ е била робска, не може да не се взема внимание, как този народ е възприемал и описвал своята участ. И не само от възрожденците Раковски, Добри Чинтулов и други. Отделно българският фолклор е наситен с разкази за робската участ и поробяване на българите. В песен, публикувана от К. Шапкарев, се говори „за „Ерина робиня – скоро робена“. В народни песни се пее: „Де го е Индже да дойде,от робство да ни отърве!“ В Якоруда е записана песен, в която се припява: „Турчин низ гора вървеше, джанъм, клети робини караше. Тодорка назад остана с мъжко дете на ръка“. А майката пее на детето: „Расни ми, синко, порасни, от робство да ме отървеш“.

Турско робство или османско владичество? „Робство е имало, имало е и три вериги роби“, казва историкът акад. Георги Марков. Историкът Божидар Димитров казваше, че и двата термина са правилни- зависи, кой в какъв смисъл ги употребява. Несъмнено, по чисто правни дефиниции, в различни краища на България и в различни епохи не е имало „роби“ в общоприетия юридически смисъл на това понятие. Но и в различни краища на България и в различни епохи от петте века турско господство по българските земи е имало и робство в точно този смисъл. И отделно, като цяло, преобладаващата част от българското население е определяло участта си като робство. Затова и от освобождението и до началото на демократичния преход в България, обществеността и българските правителства чества 3 март, като ден на освобождение от турско робство. И няма основание това да бъде променяно. Терминът „турско робство“ не е обиден за днешните български турци, те не носят отговорност за злодеянията на турските султани и местни владетели, така както и днешните американци не носят вина за робовладелството, упражнявано от техните предци. Българи и турци са живели и продължават да живеят и днес в мир и разбирателство, в една обща за тях държава, така както го е искал Левски.

Неяснотата и колебанието как как да се определя 3 март съществува и до днес. В сайта на гр. София за 2018 г. 3 март е наречен Ден на Освобождението на България от османско робство, но за 2019 г. вече е използвано неясно и бих казал обидно определение – Ден на Освобождението на България от османска власт. В сайта на гр. Пловдив за 2018 г. 3 март е Ден на освобождение от турско робство, но за 2019 г. празникът 3 март е използвано възможно най-политически коректно определение- Ден на Освобождението. В Сайта на Народното събрание пък 3 март е обявен като Ден на Освобождението на България от османско иго, може би най-близкото до историческата истина определение.

И в този смисъл може да се отдаде нужното на премиера Бойко Борисов, който въпреки че не може да бъде определен като русофил, преди време напомни за Русия, че „те са ни освободили от турско робство“. Робство или иго- да, а не всякакви други увъртени термини, като господство, владичество, власт и съжителство, които представляват поругаване на историческата правда и народната памет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (53)

 1. Сегашното робство как се казва нека това да уточнят тези английски професори джендъри та да знаем турското вече ни е ясно всеки ден това говорим и коментираме най бавно развиващата се нация от българската няма постоянно боксува на една и съща тема

  1. Може ли КОМУНЕ ДА ПРИЗНАЕ, че АМЕРИКА Е ДОБРА???
   Н И К О Г А !!!
   За комунето хАмерика ВИНАГИ Е ЛОША!!! Но за сметка на това ПИЗДОСТАН ВИНАГИ И АПРИОРИ Е ДОБЪР!!! И НИКОГА, ама НИКОГА лош!!!
   Та ето го и дрОгара гицков!
   ВЪРТИ, СУЧИ, ЛЪЖЕ И МАЖЕ, а ма все в посока ПИЗДОСТАН Е ДОБЪР!!!
   Целият въпрос, който всъщност се получава от „темата“ РОБСТВО-ВЛАДИЧЕСТВО се свежда до следното:
   1. АКО НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО, то тогава КАК Е ИМАЛО „ОСВОБОЖДЕНИЕ“???
   и веднага след това ВЪЗНИКВА ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС:
   2. Ако НЕ Е ИМАЛО ОСВОБОЖДЕНИЕ, то тогава КАКВО СА ПРАВЕЛИ ПИЗДОСТАНЦИТЕ през 1877/78 г???
   С други думи ЗА ДА ПРАЗНУВАМЕ „ОСВОБОЖДЕНИЕ“ (а това е последният „празник“ свързан с пиздостан НА ДЪРЖАВНО НИВО), би „трябвало“ преди това да сме били роби!!! И сега да ВЪЗХВАЛЯВАМЕ „освободителите“ си! До амина, разбира се!
   ДрОгар гоцко,
   РОБ е този човек, КОЙТО НЯМА НИЩО СВОЕ!!! Нито дрехата на гърба му е „своя“ (НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА Е!!!) Нито храната, която яде е своя (НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА Е!!!) Нито домът, в който живее, е свой (НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА Е!!!) Нито ЖИВОТЪТ, който живее е свой (НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА Е!!!)
   Всички останали обяснения, като „продажби“, „търговия“, „данъци“ и т.н. НЕ СЕ ОТНАСЯТ ЗА РОБИТЕ И РОБСТВОТО, а за ИКОНОМИЧЕСКАТА СРЕДА във въпросния период от време!!!
   И така – от изброените по-горе – КОИ НЕЩА СЕ ОТНАСЯТ ЗА БЪЛГАРИНА???
   НИТО ЕДНО, нали!? Но ти, ЧЕРВЕНОГЪЗО КОМУНЕ, продължаваш ДА ЛЪЖЕШ, че сме били роби!!!
   Само и единствено защото ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА „ОСВОБОДИТЕЛИТЕ“!!!
   Сега – по ВЪПРОСА С ПРОДАЖБИТЕ НА ХОРА – обяснявам го като за ТЪПОЪГЪЛЕН ЧЕРВЕНОГЪЗ ОРАНГУТАН:
   ДНЕС – 2019 г. В СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРОДАЖБИ НА ХОРА (ЧОВЕЦИ!!!), НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ИМА РОБСТВО!!!
   Човеците се наричат „ЦИГАНСКИ БУЛКИ“!!! И се продават по ЦЕНИ, ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ МЕШЕРЕТО!!!
   А колкото до „освободителите“ – то тази КРАТКА СПРАВКА дано ти покаже В КАКВО „РОБСТВО“ СМЕ ЖИВЕЛИ:
   ЦЕНИ НА КРЕПОСТНИТЕ СЕЛЯНИ В ПИЗДОСТАН:
   Из этого документа отчётливо видно, что мужчины стоили дороже женщин, чья цена иногда была ниже стоимости 10 летнего мальчика: «Ефим Осипов 23 лет, по оценке 40 рублей», «Марина Степанова 25 лет, по оценке 10 рублей», «Григорий 9 лет, по оценке 11 руб. 80 копеек»
   „В «Московских ведомостях» за 1800 год можно обнаружить заметку: «Продаются за излишеством дворовые люди: сапожник 22 лет, жена ж его прачка. Цена оному 500 рублей. Другой рещик 20 лет с женою, а жена его хорошая прачка, также и белье шьет хорошо. И цена оному 400 рублей…»
   главным критерием при покупке была трудоспособность крепостного: «Иван Фомин, холост, 20 лет, по оценке 48 рублей», а «Леонтий Никитин 40 лет, по оценке 30 рублей», «Ксенья Фомина 20 лет, по оценке 11 рублей», а «Авдотья Иванова 40 лет, по оценке 4 руб. 25 копеек», «Гурьян 4 лет, 5 рублей», а «Матрёна одного году, по оценке 50 копеек».
   Известен случай, когда землевладелица Елена Черткова за 37 000 рублей рассталась со своим оркестром, состоявшим из 44 музыкантов. Но из дошедшей до наших дней купчей становиться очевидно, что в эту сумму помимо артистов входили «их  жены, дети и семействы, а всево навсево с мелочью 98 человек… Из них 64 мужска и 34 женска полу, в том числе старики, дети, музыкальные инструменты, пиэсы и прочие принадлежности».
   Александр I, приобрел талантливых актёров для государственной сцены. Объявив за продажу артистов, численность которых вместе с семьями составляла 74 душ, 42 000 рублей, он в итоге торгов „уступил“ труппу императору за 32 000 рублей.
   ЧЕТИ, БЕ ЧЕРВЕНОГЪЗ МАКАК!!!
   ЧЕТИ!!!
   А в Държавен вестник Nо 2 от 1884 г. е ПУБЛИКУВАН ДЕКРЕТ, съгласнокойто БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАЩА ЗА ОКУПАЦИЯТА (къде ти виждаш „освобождение“, бе АХМАК???) СИ 24 ТОНА ЗЛАТО!!!

   1. Прав си… няма нужда да си сменяш шалварите – марш в анадола!
    Пп. Левски, Ботев и другите будали не са умирали заради мърши като те6е..

   2. Нека да отиде при добрите американци избили индианците и се настанили на техни земи , да отиде при по новите американци бомбандирали мирни граждани с най страшното , атомното оръжие , бомбандирали цивилно население в българските градове с 2000 загинали жени деца и старци , и още , бомбандирали съседна Югославия с бомби обеднен уран , та техни ракети падаха на наша територия , дори и в столичен квартал Горна баня още ли да пояснявам на безродника -простак , моля продължете вие !!!

 2. Никаква разлика с днешното положение!!! За това аз пък дефинирам днешните емигранти като хъшове. Едно време Ботев и сие са напуснали България, защото не са били съгласни с начина на управление и живота. 130 години по късно, България е най бързо изчезващата нация на света – сиреч, сега е в пъти по зле от по времето на турското робство. Хайде стига с тази игра робство и присъствие. Работата е толкова зле днес, че не може да се сравни с когато и да е било. Днес народа също се експлоатира с мижави заплати и тежки данъци. Деца и жени и сега се продават като роби. Отчаяни хора работят на ангария, други биват убивани без причина. Нали? Някой българи Зе замогват, но като цяло народа страда.
  Никаква разлика, не обсъждайте турското робство ами днешното защото то е по важно за обсъждане от нещо което е приключило преди 130 г.

  1. Много точен коментар „Българин“, че робство-подтисничество е имало и хората са били нецивилизовани е ясно. В днешни се считаме за много интелигентни и умни, но не виждам да сме се поучили от историята и несгодите-лишенията на дедите ни. Поздрави от българският гражданин в изгнание.

   1. По големи говеда сме даже от преди…

 3. Най- точния термин е падаме под османска зависимост, и след това се борим за независимост, никой други народи не използват термина робство, защото е унизително предците ти да да били роби..

  1. Ех, как пък няма други народи, които ползват термина „робство“?
   Та гърците като казват „Οθωμανικός ζυγός“ (Османско иго), това какво е?
   „Ζυγός“ не означава ли „σκλαβιά“, „δουλεία“ (робство), а?

 4. ИНТЕРЕСНО КОЛКО ИМ ПЛАЩАТ НА ТИЯ ДЕТО ПИШАТ ПО ПОРЪЧКА . СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ КОИТО ОТИВАТ НА ЕКСКУРЗИЯ В ИСТАНБУЛ ДА ХОДЯТ В МУЗЕИТЕ ДЕТО ИМА ПИСМА ЗА ПЛЕВЕНСКАТА ОСМАНО- РУСКА ВОЙНА ПИСАНИ ОТ РУСКИ ВОЙНИЦИ ДО ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ .ЕДИН РУСКИ ВОЙНИК ПИШЕ : МАМО НЕЗНАЕМ КОГО ОТ КОГО ДА ОСВОБОДИМ ТЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ МНОГОКРАТНО СА ПО – БОГАТИ ОТ НАС ОСВОБОДИТЕЛИТЕ……..

  1. Ха така и пожелавам да те милват така по главата,
   както турците са милвали по главите българите в Батак, Перущица, Панагюрище, Клисура …
   Такива като теб са СРАМ за България и обида за онези съхранили българското !
   и НЕ СЕ пиши българин, ти си безродник !

   1. По-леко Боримечка, невежеството не е патриотизъм, вредно е и води само до страдания на човечеството- Факт е, че българите по-време на войната са много по-богати, образовани и свободни от крепостните мужици, въпреки формалния декрет на царя Освободител. Къщи, дворове с добитък, изби с вино и сирене, плевни със сено, хамбари със зърно, училища, църкви и читалища-уникално в света българско чудо за възраждане на народа ни.Това е впечатлявало руснаците. Имало е защо да ни завиждат мужиците. Въпреки турското робство, руснаците са повече роби в Русия отколкото българите.Факт. Сложен въпрос, но има обяснение. Бъди свободен човек Боримечка и после патриот! Така ще бъдеш българин.

    1. Пак са те изтървали и не си си пил хапчетата, трол слабоумен… питай санитарите да ти донесат мундира на наполеон – оня без дупки на ръкавите…

    2. Пак са те изтървали и не си си пил хапчетата, трол слабоумен… питай санитарите да ти донесат мундира на наполеон – оня без дупки на ръкавите…

    3. богомил ,Безроднико , ти кога ще върнеш парите за обучението си на държавата която плюеш сега , в чужбина учеха децата само на партийни функционери, ти си член на БКП от 16 годишна възраст !

    4. Ами били са може би по богати но не само от руснаците а и от западняците и именно западняците имигрират в Америка от глад и мизерия щото са били собсвеност на на някой граф та думата ми е че кьдето е имало монархии имало е и робство вземете само за пример Англия и ирландците

    5. Познавам хората засегнати от това присъствие, знам как турците са отвели красива девойка с тях.
     Бил съм Батак и съм видял с очите си …
     Невежа може да се нарече човек като теб, който избирателно цитира само факти плява, а пропуска онова което е съществено.
     Да Боримечката е СМЕЛ обикновен българин.
     Ти наистина си срам, защото не МАНИПУЛИРАШ грозно …
     Ботев, Вазов Левски и те си са невежи ?
     А западните кореспонденти в България с репортажите си от Батак тогава ?
     Само ти се пръкна ЗНАЕЩ !!!
     Не ти не си богуМИЛ – ти си народу и богуПРОТИВЕН …
     И друго ще кажа тогава измежду богатите българи /появили се в залеза на турската/османска империя/ е имало ПОВЕЧЕ патриоти от сегашните „мутробогаташи“

 5. да защото робството е измислица на руснаците…през 19 век няма българи,а християнско население на балканите…българите са създадени от русия през 19 век…

 6. ето какво казва една потомка на разселени тракийци от лозенград,живееща в бургас:до 1913 г.дядо ми имаше дюкян в центъра на лозенград,известен в цялата околия…с пристигането на българите през войната,ние бяхме разорени.много интересно защо съвременнта бг историография хвърля вината само върху турската страна.очевидно това християнско население е живеело добре през османското владичество.

 7. ,,…Антонио Брешиано споменава…’’ Алоо, авторе, май си хайтосвал в уроците по история- официално бг пада под турска зависимост през 1396 г., какви са тия,, продавани бг жени и деца’’ през 1381 г.?! Да не би да черпиш тия информации от нелегалното посткомунистическо издание на ,,Работническо дело’’ или българската академия на нЕУките?! И е много интересен непресекващия мерак на ганьовеца да е бил под робство! Амии… щом настоявате- нека да е така!

  1. Земляк, не си наясно с историята! Падането на българските земи под османска власт не е еднократен акт, а продължителен, полувековен процес! Процес, разбра ли? През 1396г пада само Търновското царство. А много други български територии, независими от Търново, са завладени много преди това, а някои след тази дата. Фактически България е била разделена на 10 части, не само на 3 царства. Къде ти е логиката? Исторически българите/траките/ са едни от най-свободолюбивите народи. Въпреки, че са управлявали огромни територии, никога траките, наречени по-късно българи, са нямали робство. При древните гърци има, но при траките не. Защо цар Иван Асен||-ри освобождава пленниците?

 8. Фико,като е имал дядо ти Фъкри дюкан ние трябва да го финансираме ли?Турция е на една рязана пишка разстояние.Хайде марш нататък,ама има един проблем-Турците са свестни хора и такива боклуци като теб дето отричат род и родина ги не искат.Анадъмо?

 9. И не разбирам защо постоянно се споменава 19 век от османското присъствие времето на Ботев Левски за останалите години не се споменава нищо сигурно руските историци бяха пияни и забравиха да измислят нещо sci-fi

 10. делиормански ганьовец турски……Ти не си този,който ще определяш вече минали исторически събития.Много си тъп,за да даваш оценка на ДОСТОЕН НАРОД КАТО БЪЛГАРСКИЯ!Няма как да отстраним термина“робство“,защото ще е гавра с нашите деди!Не сме го искали този петвековен период.Не сме ви молили да ни „гостувате“цели 482години.Но вие ни рязохте главите,грабихте земята,изнасилвахте наред жените и още…милиони престъпления!!!!!Така че-засрами се ислямско нищожество!Или ще ми кажеш,че турчин срама няма!Така е.Но през тези векове у нас отдавна се е наслоила ненавист към твоя етнос и твоята боклуджийска религия!Остани със здраве!

 11. ,,чок гюзел’’, ти май не схвана какво е написал ,,фико’’…Я прочети по внимателно.Изказването е на българи, емигрирали през 1913 г. от Лозенград в Бургас (след изтеглянето на бг войска от Тракия), и имали дюкян там, процъфтяващ дотогава, но разорени по време на кратковременния престой на бг войска там.

 12. Истината е, че който е имал намерение и желание да освободи някого щял е да го направи веднага а не да чака цели пет века!!!! Истинската цел на ватенките пияници е да се докопат до Проливите и тогавашния Константинопол и на път за там няма да минат през Папуа Нова Гвинея я !!! И истинските роби, руските войници, които са си крепостни селяни и са под оръжие колкото реши помешчика и държавата, толкова са се озлобили от вида на дворовете с овощи и добитък, уредени къщи и население,гледащи ги накриво, задето им се е развалил рахатлъка, че навсякъде ги налагали с ,,нагайки’’(татарски къси камшици) Естествено, за това играят роля и плъзналите масово по фронта мародерстващи бг селяни…За истинското настроение и отношение на руските войски към българите, ,,освободителната’’ война и всичко случващо се говорят хилядите писма, написани до близките им и често помествани в тогавашните вестници, които са изцяло негативни!

 13. Не знам , но за руснаците ще ви кажа следното : Баба ми която почина на 100 г. и живееше на село винаги казваше; “Когато дойдоха немците ни даваха всичко от което имахме нужда,а след това дойдоха руснаците и ни взеха всичко което имахме”. Руснаците винаги са били бедни, алчни, злобни и гадни. Затова мога да си представя как са “освободили “България през 1878г. И кой знае колко българи са страдали от това “Освобождение”.

  1. Баба ти премълчава, как са ги чукали немските войници за по един шоколад. Опитали да така и с леля ми, която е била непълнолетна, но дядо ми скочил с кобилицата. Така че не ми хвали мръсните шваби. Всеки германски войник на източния фронт е имал в бойната готовност презервативи.

 14. От автора:

  Просташкият полуграмотен коментар на Kmntr подминавам.

  Иначе Богомил е прав в отговора си на Делиормански. Още преди 1396г. турците са извършвали набези по българските земи и са пленявали и отвеждали българи в робство. В нотариалната книга на венецианския нотариус на остров Крит са описани имената на поробените българи и родните им места-Воден, Костур, Мелник, София, Прилеп и други.

  1. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

   Това ще е някой който просто се пише със същото име – Кмнтр.
   Чел съм му достатъчно мнения да знам че също като мен не обича фашистка Америка.
   А за такива като имитатора е ясно – щом някой не обича господарите им, значи е комунист.
   Те Орбан го писаха комунист, нищо че „антикомунистите“ когато бяха чавдарчета и пионерчета, човека водеше анти-комунистическа партия вътре в комунистическа държава.

   1. Пич, дреме ми за янките, също толкоз колкото и за руснаците… но истински мразим всички споделящи ценностите на изрода луканов:.. от крадците, които заедно с него откраднаха ноември 89та 500 000 000 долара от външнотърговска, през изрода соломон паси, селската отрепка желев или нефела филип димитров… хлъзгавия костов, чието сдс луканов съживи с клизма, до лъжците станишев, слабоумния цветанов или наглата отрепка плевнелиев.

 15. Авторе, говорим за 13-ия век! Какво сте очаквали – да ви строят дискотеки, да ви начислят към пенсионния фонд и да ви плащат 13-та заплата ли?! Точно в тия години знаеш ли какво е ставало в прехвалените ви западни ,,цивилизации’’?! Имало е инквизиции, робовладелски строй, гладиатори са били хвърляни живи на хищници по арените за кеф на владетелите- с една дума било е ,,не ми гАвАри’’! Благодарете се, че сте попаднали на милостивите турци, силно религиозни, в която религия са забранени много неща, присъщи на алчните и немилостиви западни християни като насилие на хора, несправедливост, липса на уважение към други религии и т.н.! Ако французите или немците да бяха сторили ,,мота мо’’ всички неща, които турците са ви направили- сега да ги боготворите и да искате пак да дойдат да ви окупират, ама нали ние сме мюсюлмани…

  1. Дай си бележника! Двойка! Не е 13-ти век, а края ня 14-ти. Няма робовладелски строй, а феодализъм и повече от 1000 години няма гладиатори и хищници по арените, а жокеи и конни надбягвания. Двойка за срока. За милосърдието пак 2-ка! Две хиляди години преди Мохамед, нашият предтеча тракиеца Орфей, най-големия поет, музикант, философ, лечител и пророк на древността е създател на първата човеколюбива религиозна доктрина в света.Разбираш ли градски, човеколюбие за пръв път! Френският поет Аполидор пище, че Орфей е по-дивен от 7-те чудеса на света! Христос се учи от Орфей и е бил наричан „Вторият Орфей“. Ислямът е взел много от по-старите религии. При траките жените са равноправни с мъжете, при българите богомили също. А как е днес в мюсулманските общества, не могат даже да шофират?! С колко хиляди години изоставате от нас, траките, българи? Ще повтаряш класа драги. Следващият път опитай нещо друго, но не и история. Може би мазен пехливанлък, а Дан Колов?

 16. Абе ислямско животно-как можеш сериозно да твърдиш,че сме „попаднали на милостивите турци“!?“Къде беше вашата „милост“през пролетта на 1876-та година,когато разстрелвахте,бесихте,малтретирахте,изгаряхте живи хора,масово се гаврихте с жени и малки момиченца,крадяхте като мародери имуществото на убитите от вас наши хора?А за Баташкото клане не искам и да споменавам!Колкото и да пише делиормански и да обръща историята-фактите говорят!!!Тази мюсюлманска фашкия хвърли доста усилия да изкара турците хора.Само че ние толкова дълго сме им сърбали попарата,че колкото и да се натяга простият турчин-файда няма!От край време турчинът се е превърнал в най-омразното същество!От векове турчинът е синоним на лошотията,на свръхзъл“човек“,на грабител,на изрод дошъл при тебе,за да ти върши само лоши неща,на чудовище незнаещо що е милост!От край време турско означава:страшно,непоносимо,чудовищно,отвратително,жестоко….До насилственото идване на турците по нашите земи ние нямахме представа какво зло ни е сполетяло.Човешката психика не е и подозирала колко огромна може да бъде алчноста,колко страшно може да бъде турското насилие,колко далеч от човешката природа стоят чалмите.Самият Макгахан пише,че дори и звярът не проява такова насилие над себеподобните си,имайки в предвид убийствата от турците на бременни жени и набучването на острия щит на все още нероденото бебе!!!!!После как искаш да обичам тази зверска,пропаднала,деградирала ислямска сган!Че те турците и сега са си същите!С нищо не са се променили.Вижте как постъпиха с арменците!А сега в Сирия!Абсолютно същото примитивно средновековно животно си е и сега турчинът!В нито една сфера на човешката област турчинът не е сътворил нищо.Абсолютно нищо.Защото няма нищо в главата си.На него му да само да избива хора,без никаква милост!С това ли се гордееш делиормански?Никой народ не е така зле.Всички малко или много имат постижения.За турците отрязаните човешки глави са „постижение“!

  1. Хайде сега замени “Турците” с “Руснаците” и да видиш къде е голата истина! Глупав селяндур.

 17. Защо се поругава историческата „правда“….. Колко поколения са живели с разбирането, че земята е плоска? И как става така, че няма Турция, а има турско робство? От кого е призната така наречената „Сан стефанска България“ – нито от руския император, нито от османския султан. А през 1870 г. е призната от султана Българска патриаршия, горе долу четири пъти по-голяма от княжество България.

 18. Никоя знаменита историческа личност на България няма гроб никъде ни цар ни хан ни революционер нищо да ви имам историята измислена с измислени герои.

 19. Участ на всяка по-малка нация е да бъде владяна от по-великите.Дали ще е робство или владичество-сега няма чак такова значение..Важното е,че поробеният/владяният народ не се е чувствал свободен.Точно обратното-унижен,поруган,безправен,облаган с допълнителни и нечестни данъци.Ранно или късно свободата идва.Остават последствията.а те са различни за различните народи.Чехите бяха под немска и австрийска власт и нещата са коренно различни сега.Като носители на висока култура-чешките окупатори по-скоро имат заслуги към владяното от тях население.И сега в Чехия могат да се видят огромните замъци,църкви в готически и бароков стил,запазени имения,къщи и фабрики на повече от 200години.Защото тези,които са ги владели са им въздействали със своята висша култура.Нито немците,нито австрийците са рушели безразборно каквото им падне пред очите,както правеха редовно османците.Днес Прага е притегателен за цял свят забележителен град,в който може да се види всичко.Няма ориенталщина.Чехите слушат класическа музика,още когато бяхме под турско робство.Няма чалга и ориенталски простотии.Дадоха на света имена като Сметана и Дворжак-признати за едни от най-великите композитори въобще.Същото може да се каже и за унгарците.Те имат Ференц Лист и за съжаление също…допир до османците.Малко си напатиха от турците,но поради отдалечеността им от най-зловещата империя си останаха малко засегнати.Цяла Латинска Америка е била завладяна от испанците/Бразилия от Португалия/.и там конквистадорите са извършили непростими неща.Но днес от Мексико на Север до Патагония на Юг виждаме една запазена от хилядолетия цивилизация.На маите,на инките,пирамиди незнаещи годините си,уникални архелогически красоти,на които испанците не са посегнали.И като прибавим испанския език-плюсовете са значими.При нас обаче картинката беше най-трагична.Безспорно най-голямото зло,което е сполетяло БЪЛГАРСКИЯ народ е турското „присъствие“/робство.То нанесе непоправими нещастия на нашия народ,от които си патим и сега.Защото нашите поробители бяха носители на възможно най-ниската „култура“и нямаше какво да дадат на БЪЛГАРИТЕ.Рушаха всичко пред себе си.Църкви,дворци,манастири,къщи…За тези пет века БЪЛГАРСКИЯ народ не видя бял ден.При всеки опит да се освободиме-поганците колеха наред по най-зверски начин!Така те всяваха страх/а и омраза/ у християнското население никога да не помисли за Освобождение.Така се създаваха и предатели,които от страх за собствения си живот и за имането си сътрудничеха на турската власт.Едно е ясно:ние БЪЛГАРИТЕ не искаме турско!!!Не желаем тази омразна дума да се споменава.Самите турци направиха доста за да ги мразим за вечни времена!!!Те ни владееха с ярост,гняв и не изпитваха никаква милост към когото и да е.Ние бяхме твърде напред през 14-ти век в икономическо,стопанско развитие.Идват някакви си азиатски мангасари и ни вземат земята.Определят от тук нататък правилата на живота.Като ние сме от губещата страна.Какво прогресивно носи в себе си религията ислям?Та тя е най-несправедливата,най-нечовешката,най-скапаняшката,най-цървулската.И тия свинари ще ми я налагат!?Не на свинщината наречеа ислям!!!!

 20. Boklu baba, oti ne si ebesh kurvenskata kuchka, deto te e izsrala. Shte poluchiş po golyamo udovolstvie.Duhai go na turcholyata, mrısen, dolen mangal !

 21. Мощно се изхождам върху всичките опорни точки в горните коментари.Без значение е какви са били целите на руския император,колко богати българи е имало по това време и т.н…..от държава съперник на ИРИ,дала държавност,писменост,език и култура включително на бъдещата Руска империя,ни превръщат в полуориенталска кочина каквито сме и до днес….Ако се сметне в загуби на популация,ще трябва да използваме не робство а геноцид.

 22. Стефке каква трева си пушила незнам но за какво рушене говориш след като турците са дошли сте живяли по пещери и храсталаци научили сме ва да строите да шиете и готвите и най вече да се къпете и то не по реките като някви мулета научили сме ва на търговия и занаят на кратко хора сме ва направили за какво рушене говориш какво сте построили или създали че да го погубим

 23. али баба, вас, със селската патка стефка май са ви опънали яко твоите аркадаши- 40-те харамии, та затова слюнки хвърчат от устата ви от злоба! И защо винаги споменавате Баташкото ,,клане’’ за да очерните турците?! Априлското въстание и последвалите събития са много малък период от половин хилядолетното присъствие на Османците в земите ви- само по това ли трябва да съдим за направеното от тях?! Плюс това първи са започнали вашите да нападат турските села и да убиват нищо неподозиращите невинни цивилни турци ! (В ,,Записки по бг въстания’’ З.Стоянов много ясно и правдиво описва развитието на събитията) Там четем как главатарите на въстанието карат бг селяните да си изгарят собственоръчно къщите си и да избият довчерашните си съселяни турци за да може да се изпълнят предварително начертаните планове на руските служби да има повод да обявят война на Османската империя.Даже и след изстъпленията на въстаниците правителството не праща редовни войски , невярващи и недопускащи такова деяние от страна на българите.В Батак няма нито един представител на Високата порта, а е плод на отмъщението на пострадалите представители на помашките села, които си отмъщават за избитите без вина свои близки и опожарените си къщи от страна на въстаниците.И стефке, моме селско просто, остави на мира архЕлогическите разкопки, има си археОлози за тая работа и недей да споменаваш разни Чехии и Германии за пример… Повече от сто и няколко години турците са отвъд Капитан Андреево – и какво велико е постигнало неповторимото ти племе?! Под закрилата на Брюксел сте- с какво има да се хвалите, че сте най бедните в Европа?!?!

 24. Тези общи елементи на робството са били налице по българските земи. Българите столетия наред не са имали реално право на собственост върху земята, която са обработвали ( По време на комунизма също нямахте право на собственост върху земята ). Тя е била собственост на султана ( Тя е собственост на комунистите) на българите им се е отдавала като владение ( ако се работи тютюн ), което е преминавало от баща на син ( не се дава нищо, защтото няма нищто ), но ако не е имало наследник, се е отнемала и е била отдавана на друг ползвател. Икономическото подчинение и експлоатация ( от страна на комунистите ) на българина се е изразявала и в множеството данъци, с които е бил облаган. Освен десятъкът и най-жестокият – кръвният данък ( Белене ), са съществували и „ангария“- принудителна безплатна работа ( Ленински труд ) на владетеля, данъци за притежание на кошара, воденица, за сено, за пасище, за дърва за огрев, върху домашния добитък, в натура- вълна, кожи, месо, масло, сирене и ред, ред други.( ?????? )

 25. турчуляк-Както всеки турчуляк и ти си много тъп.Историята на Първата и Втората БЪЛГАРСКА държава е изпълнена с много славни страници.Единствената причина да няма запазен нито един гроб на БЪЛГАРСКИ врадетел или национален герой сте вие-турчулята.Вие рушахте абсолютно всичко.Вие искахте да унищожите всичко БЪЛГАРСКО.Унищожихте БЪЛГАРСКАТА държава.Унищожихте Патриаршията ни.Полудявахте като видите кръст,църква,всяка християнска вещ,която днес би ималяа огромна стойност.Защото нищо ислямско няма стойност.Всяка ислямска вещ или каквото и да е свързано с исляма вони!И то много.Това е причината да не сме запазили почти нищо от средновековието.Защото рязаните прасета грабеха и палеха наред.За разлика от една Франция,където има мноого паметници още от преди новата ера.Да не говорим за епохата на Луи 14-ти.Но там не са стъпвали грозните мюсюлмани.И слава богу.Не знам защо точно вие турците се опитвате да намалите злодеянията на вашите проклети деди,но това не върви.Не може ти миризливия турчин да ми казваш,че съм живеел добре под робството!!!!!!Аз знам на нас БЪЛГАРИТЕ какво ни е било.Разбери:няма БЪЛГАРИН,който да обича турците!Няма причина да ви обичаме.Не искаме нищо турско!!!!Колко пъти трябва да го казвам на малоумните турчуля!Толкова ли е трудно да го разберете.Тука е БЪЛГАРИЯ,която няма нищо общо с турското и тъпата ви религия!Благодарение на руснаците ви прогонихме и по нашата земя настана всеобща радост.С радост и посрещнахме руските войни.Защото не искаме противните турци на наша земя!!!Нито един българин не се е бил за исляма!!!Голямата грешка на нашите политици след Освобождението е,че не прогонихме всички турци.Оставихме ви да живеете сред нас с всички права.Надявахме се да ви очовечим.

 26. „!Просто не искаме нищо турско.Презираме всичко турско.Гнус ни е от всичко турско.Всичко турско е долно,отвратително,мирише лошо,ниско качество е.Всички БЪЛГАРИ мислят така.Но не всички пишат и си го признават.БЪЛГАРСКИЯТ народ винаги е бил и ще си остане туркофобски!Дори и тези,които ви се усмихват и не ви го казват.БЪЛГАРСКИЯТ народ е русофилски!Е-не сто процента,но признанието към руснаците е огромно.Това,че има някои мишки-русофобски не променя нещата..Колкото и да пишат разните тъпи фесове-това не променя нещата.На какво разчита мангасара делиормаски?Че като пише срещу нас БЪЛГАРИТЕ ще ни промени!?Божеееее!!!!Да „заобичаме“турците означава да намразим себе си.Това значи да забравим нашето минало и огромните турски насилия!Да простим на насилниците!?Абе простак делиормански-НЕ ИСКАМЕ турците!!!Никой не гледа на вас с добро око.Вие сте трето качество хора.Недей да пишеш,защото няма смисъл.А за арменското клане също ли ще намериш оправдания?Какъвто си нагъл фес няма да се учудя,ако обвиниш самите арменци,че не те са били клани,а те са ви нападали!?Да е.б.а и наглите турци!!!За това цяла вечност ще ви мразя.Не че искам,но вие ме принуждавате!!!А за атентатите през 1984 и 1985-та година?Не ме интересува,че са ви сменили и без това грозните и свински имена!Защо слагате взрив във вагон,обитаван от майки и деца?Това само турци го могат.Да знаеш някой друг в световната история да е способен на подобна мерзост?Каквито и да ги пишеш-за нас БЪЛГАРИТЕ турците са долна измет,по-нищожна и от мекотелите!!!Причинили сте само нещастия на моя народ,а сега тръгнал да пише!?Ще промениш ли нещо,бе п.р.о.с.т.а.к?Ще върнеш ли живота на тези един и половина арменци?А-и.з.р.о.д ислямски?

 27. Турция ли ? Това не е държава, това е пародия.
  Да се закрива, няма нужда от нея !

 28. Рая да си бехте останали
  не бихте толкоэ чужди
  гъэове лиэали

  УРААА

  / с особената форма
  това ви е начин на живот
  морална норма/

  УРААА

 29. Рая да си бехте останали
  не бихте толкоэ чужди
  гъэове лиэали

  УРААА

  / с особената форма
  това ви е начин на живот
  и морална норма/

  УРААА

 30. Да Е.Б.А у Г.Ъ.З.О всичко турско !!!!Те са свикнали.Нали вече са джендъри.Нищо хубаво не идва от истамбул.

 31. Злобейте, Гьотверени хилядолетни ! Потомците на Завоевателите ви поздравяват. След гробното руско робство, иго, владичество, съжителство и присъствие, дано американските поробителни братушки ви довършат. Но първо си платете стойността на самолетите „МИГ – кръгна нула“, пардон, F – 16, та белким ви останат няколоко гроша за погребението ви. Бароните и графовете на Цар Киро и легионите на Романе ще ви изпратят с тържествени салюти.

 32. Распутин тук вече преля чашата и ме обиди вече не си ми другарче няма да говоря с теб сбогом:((((

 33. турчоляк-Направо извинявай!Ще ми липсваш много.Само не ми се сърди……..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.