За фирмите и едноличните търговци: Данъчните декларации ще се пускат до 30 юни

Използването на регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите ще бъде по желание.

За хората срокът остава 30 април

Връщат по-бързо ДДС на търговци с регистриран в НАП софтуер за продажбите

Годишните данъчни декларации за корпоративното облагане на фирмите ще се подават до 30 юни. Промяната е предложена от Асоциация на счетоводителите и счетоводните предприятия при общественото обсъждане на промени в данъчните закони и е приета от Министерството на финансите, научи „Труд“. Удължаването на срока за подаване на годишните данъчни декларации ще важи и за физическите лица, които упражняват стопанска дейност - т.е. за едноличните търговци и тези, които работят като фирма, дори да не са регистрирани като ЕТ.

В мотивите си към искането за удължаване на срока на подаване на данъчните декларации от фирмите собственици на счетоводни къщи посочват, че клиентите им не успяват да представят всички необходими документи в действащия до миналата година срок 31 март. През 2020 г. заради Covid-19 срокът за подаване на декларациите за корпоративно облагане беше удължен до 30 юни. С подготвените промени този срок ще важи и за следващите години.

За гражданите, които не упражняват търговска дейност, крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите им ще остане 30 април.

Използването на регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) ще остане по желание, предвиждат още подготвените от Министерството на финансите промени. А за търговците, които използват лицензиран СУПТО, ще има някакви данъчни облекчения. Една от възможностите е да получават по-бързо данъчния си кредит по ДДС. Причината за промяната е, че много фирми вече са инвестирали големи суми в лицензиран софтуер и ще им бъдат предложени бонуси, за да продължат да го използват.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари