За хората и Брекзит

Снимка: Архив

Европейските народи продължават да подкрепят следвоенните социални модели

Стабилността не означава без новодошли

„Хората имат езици, истории, начин на живот, навици, ритуали и поведения, които смятат за важни и обикновено искат да ги запазят. Разбираме го по отношение на малцинствата, това се нарича мултикултурализъм, но твърде често го забравяме за мнозинството.

Стабилността на един град или на един квартал не означава: без новодошли. Но ако броят им е твърде голям и новодошлите говорят различен език и имат друг начин на живот и други ценности и приоритети, тогава много хора ще се почувстват неудобно. Това неудобство не бива да се бърка с ксенофобията, която е явление на активна враждебност към човек, различен от вас”, разсъждава британският писател Дейвид Гудхарт в интервю за “Фигаро”. Той предупреждава, че ако не успеем да направим разликата и вземем желанието за стабилност, за враждебност към чужденците, ние просто ще тласнем тези хора в ръцете на популисти и екстремисти…

Не само Консервативната партия е разделена по въпроса как и кога да напуснем ЕС, а страната като цяло. Нека не забравяме, че първоначалният вот беше много напрегнат (52 срещу 48 процента) и той не предвиждаше никаква форма за изпълнение на Брекзита. Бих казал, че Брекзит е политика, избрана от онези, които наричам „хората от някъде“, т.е. от вкоренените, тези, които идват отнякъде, колебливо прилагана от “хората отвсякъде”.

Като цяло трябва да признаем, че европейските народи продължават да подкрепят следвоенните социални модели. Политическата реакция към мултикултурализма и масовата имиграция се прояви много по-силно от очакваното. Очевидно това беше един от основните фактори, довели до Брекзит, до Тръмп и в по-широк смисъл до обновяване на “популизма” в Европа. Това няма да изчезне скоро. Политическите елити не се опитаха да отговорят на болезнените викове на хората, които не се чувстват добре в този свят на отваряне и бързо разрушаване на социалните и културни норми. А днес елитите плащат цената за своята слепота - силното въздействие на новите популистки партии.

Превод „Гласове“, със съкращения

Коментари

Задължително поле