Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

За хората и Брекзит Европейските народи продължават да подкрепят следвоенните социални модели

Стабилността не означава без новодошли

„Хората имат езици, истории, начин на живот, навици, ритуали и поведения, които смятат за важни и обикновено искат да ги запазят. Разбираме го по отношение на малцинствата, това се нарича мултикултурализъм, но твърде често го забравяме за мнозинството.

Стабилността на един град или на един квартал не означава: без новодошли. Но ако броят им е твърде голям и новодошлите говорят различен език и имат друг начин на живот и други ценности и приоритети, тогава много хора ще се почувстват неудобно. Това неудобство не бива да се бърка с ксенофобията, която е явление на активна враждебност към човек, различен от вас”, разсъждава британският писател Дейвид Гудхарт в интервю за “Фигаро”. Той предупреждава, че ако не успеем да направим разликата и вземем желанието за стабилност, за враждебност към чужденците, ние просто ще тласнем тези хора в ръцете на популисти и екстремисти…

Не само Консервативната партия е разделена по въпроса как и кога да напуснем ЕС, а страната като цяло. Нека не забравяме, че първоначалният вот беше много напрегнат (52 срещу 48 процента) и той не предвиждаше никаква форма за изпълнение на Брекзита. Бих казал, че Брекзит е политика, избрана от онези, които наричам „хората от някъде“, т.е. от вкоренените, тези, които идват отнякъде, колебливо прилагана от “хората отвсякъде”.

Като цяло трябва да признаем, че европейските народи продължават да подкрепят следвоенните социални модели. Политическата реакция към мултикултурализма и масовата имиграция се прояви много по-силно от очакваното. Очевидно това беше един от основните фактори, довели до Брекзит, до Тръмп и в по-широк смисъл до обновяване на “популизма” в Европа. Това няма да изчезне скоро. Политическите елити не се опитаха да отговорят на болезнените викове на хората, които не се чувстват добре в този свят на отваряне и бързо разрушаване на социалните и културни норми. А днес елитите плащат цената за своята слепота – силното въздействие на новите популистки партии.

Превод „Гласове“, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Елините не плащат никаква цена за своята слепота. Плащаме я ния обикновените хора който търпим простотиите и безобразията на политическите които сме избрали.

  2. Мултикултуризмът може да съществува без проблеми единствено в империите,защото на народите в тях не им пука кой ще е диктатора.В демокрациите винаги от време на време се създава напрежение поради самата и същност.В империите нямаш право да си недоволен,в тях изборът е дали да си с глава или без нея.Дори в една Византия императорите са от разни области и като се появили турците един диктатор се е сменил с друг,а армията е от наемници – няма пари – няма армия,няма армия – няма съпротива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.