За 5 минути се проверява източвал ли е Спецов хазната

Кирил Ананиев, Томислав Дончев и Александър Иванов коментираха темата със задълженията на новия шеф на НАП на брифинг в централата на ГЕРБ.

ГЕРБ настояват за оставката на директора на НАП

Поискал е удължаване на връчването на ревизионния акт с месец и тогава е прехвърлил фирмата си, каза Кирил Ананиев

Помощта за бизнеса се заменя с кредити

Новият шеф на НАП Румен Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна - факт, който можел да се провери от финансовия министър за 5 минути. Това попитаха от ГЕРБ на брифинг в централата на партията, на който поискаха оставката на Спецов.

Както “Труд” писа, бившата фирма на новия директор - “Гранекс Трейдър”, натрупва огромни задължения към бюджета. Това се случва малко след като той я продава на малоимотно лице през април 2016 г. Дължимата сума е 1.1 млн. лв. по последни данни и вече около 5 години тя не е платена.

ГЕРБ попитаха дали е вярно, че фирмата е трупала фиктивни обороти и дали Спецов е поискал да му бъде удължен срокът за връчване на ревизионния акт, за да има време да се освободи от дружеството, тъй като е бил запознат, че трябва да възстанови сумата на източения ДДС.

“Румен Спецов лично е получил ревизионния доклад от НАП, че “Гранекс Трейдър” дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор”, каза Кирил Ананиев.

Във вторник финансовият министър Асен Василев заяви с неохота, че е готов да се раздели с новия изпълнителен директор на НАП, ако проверка установи, че той е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия и че ще нанесе щета на бюджета. Към момента обаче Спецов все още е начело на НАП. Днес Василев каза, че за момента е доволен от работата му, но по случая ще се направи проверка от прокуратурата.

Според Ананиев обаче проверката може да бъде направена за 5 минути по разпореждане на финансовия министър, който можел да поиска упълномощено лице да провери данните в информационната система на НАП “Контрол”. Там влизат всички фирми, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. “Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия”, твърди Ананиев. Той смята, че назначаването на излишни проверки са “умишлено протакане”, докато приключи мандатът на служебния кабинет.

В началото на брифинга Томислав Дончев коментира и новите икономически мерки, като заяви, че безвъзмездната помощ за бизнеса се заменя с кредити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България