Звездите на „Пирин фолк” надпяха COVID-19

Ива и Велислава Костадинови бяха големите победители миналата година.

Най-обичаният фестивал за македонска песен се провежда за 28-ми път в Сандански

Конкурсът е родил десетки музикални шлагери, които и днес се пеят

За първи път на „Детски Пирин Фолк“ Радио Благоевград ще присъди нова награда „Млад изпълнител“

Специални гости ще бъдат Володя Стоянов, Николай Славеев, Ива и Велислава Костадинови и Румяна Попова

Човек на „Труд“ е част от журито

С нов декор, който публиката отдавна чака, вчера в Сандански започна традиционният “Пирин фолк”. Той е най-обичаният и най-престижен фестивал за македонски песни у нас, и по всичко изглежда, че ще бъде единственият, който ще се случи през тази година. Във време на пандемия да дръзнеш да организираш такъв голям музикален форум се изисква голям професионализъм и истинска любов към това, което правиш. Фестивалът е за малки (Детски Пирин фолк от 8 до 15 години) и големи (над 16 години) и е в две категории: за нова авторска песен на македонска фолклорна основа и за изпълнителско изкуство. XXVIII-ото му поредно издание започна в петък, ще продължи днес, а утре в неделя ще обяви големите победители.

По време на коронавирус, конкурсът е като светъл лъч надежда за завръщането на фестивалите в България. Организаторите от Фен Фолк ТВ успяха да проведат кастинг през юли, спазвайки всички противоепидемични изисквания. “От 8 до 80-годишни бяха кандидатите за участие тази година, което показа, че фолклорът е жив и се предава от поколение на поколение”, убеден е продуцентът и директор на фестивала Ненчо Касъмов.

На 28-ми август (петък) за IV-то издание на Детски Пирин Фолк - в конкурсната вечер за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години ще участват 20 млади изпълнители. На 29-и (събота) публиката ще се наслади на конкурсните изпълнения за авторска македонска песен - 14 певци ще излязат на сцената, а за изпълнителско изкуство - кандидати за короната на “Пирин фолк” са 11. На 30 август (неделя) е гала вечерта с участието на всички наградени.

Публиката винаги е очаквала с голямо нетърпение гост-звездите във всяка една от конкурсните вечери. В петък това беше обичаният фолклорен артист Николай Славеев, в събота зрителите ще съпреживеят красотата на македонската песен заедно с Володя Стоянов - Войводата, а във финалната вечер - неделя, на сцената ще излязат големите победители от 2019-а година - сестрите Ива и Велислава Костадинови (внучки на голямата Гуна Иванова), както и примата на македонската музика - Румяна Попова. Галавечерта ще открият “Чинарите” с авторски танц, те ще подготвят и хореографиите за участието на гост-изпълнителите.

Любопитни подробности и изненади за фестивала тази година не липсват. Например, като тази, че Василиа Петрова - победител от Детския Пирин Фолк, тази година се качва на сцената в Сандански. И то в двата конкурса - за авторка песен и изпълнителско изкуство, “за да премери глас с големите”, както тя самата казва. А като прибавим, че Василиа ще участва и със своя авторска песен - разбираме, че амбициите є са големи. Друг участник - Дарко Релушкоски, ще се представи с песен, посветена на майка му, която се надява, че ще є подари от сцената на Пирин Фолк.

Антония Рангелова пък се включва и като участник с авторска песен, и като автор на песента на друг участник - Валентин Велчев. Габриела Иванова е дете от Казанлък, което за първи път участва в селекциите и е класирано. Има две участнички от Представителния Ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част - Станислава Димитрова-Съни и Емилия Валенти.

За първи път на IV издание на “Детски Пирин Фолк” Радио Благоевград ще присъди нова специална награда “Млад изпълнител”. Призът ще бъде връчен на един от младите таланти, които ще вземат участие в Конкурса за изпълнителско изкуство за деца. Разбира се, за поредна година Радио Благоевград ще присъди и една от специалните награди на “Пирин Фолк” Сандански - Песен на слушателите.

“Да видиш, че усилията, които полагаш за развитието и съхранението на родния фолклор, че Фестивалът пораства и се развива заедно със своите най-млади участници, означава много за нас. Именно младите са тези, които ще пренесат и съхранят магията на традициите във времето!”, отбелязва с гордост г-н Ненчо Касъмов.
Разбира се, няма как да пропуснем и журито, което ще посочи победителите. А то е изключително авторитетно и се ръководи от фолклориста от БАН и преподавател в Алма Матер доц. д. н. Венцислав Димов. Членове са: поетесата и писателка Надежда Захариева, композиторът и аранжорът Димитър Динев, кметът на Община Сандански Атанас Стоянов, известната певица и вокален педагог Севдалина Спасова, Генчо Генчев - културен деятел в областта на българския фолклор, основател на фестивала “Фолклорен извор”, и Кирил Иванов - композитор, един от основателите на Пирин Фолк.

Освен професионално жури, както винаги, ще има и журналистическо жури, което оглавява музикалният редактор и водещ в Радио Благоевград Даниела Маринова. Човек на “Труд” също ще бъде част от журито - това е кореспондентката ни в Атина Бойка Атанасова, която вече няколко години оценява участниците.

А историята на “Пирин фолк” започва още преди 28 години - през 1993-та, когато той е учреден от Община Сандански, Радио Благоевград и Телевизионен център Благоевград. Фестивалът в югозападния български град е дал начало на много популярни и обичани певци. Оттогава до днес той се провежда ежегодно, като през 2017 г. беше неговото юбилейно XXV-то издание.

В Летния театър на град Сандански мерките срещу COVID-19 също ще бъдат спазени, като зрителите ще са не повече от 50% от капацитета на театъра. Организатори на този най-чакан и обичан фолклорен конкурс са Фен Фолк ТВ, Мюзик Медия Клъстер и Община Сандански. Шест телевизии ще излъчват на живо Пирин фолк, а сред тях са Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, БНТ 1, 2 и 4, EKids.

Десетки песни, представени и изпяти на “Пирин фолк” са се превърнали отдавна в истински музикални шлагери. Те оцеляха в годините и изписаха със златни букви имената на изпълнителите, които им вдъхнаха живот. Емблематични певци и музиканти, положили основите на този голям музикален форум, успяха да запазят през годините обичта на публиката, която и сега за пореден път засвидетелства своето признание към тях.

Участниците с песните им в двата конкурса

Авторска македонска песен

1. Василиа Петрова - “Дете на Пирина”
2. Юри Крумов и Сашо Александров - “Сълзи рони Пирин”
3. Дарина Петрова - “Ей, ти, момче”
4. Денислав Нанков - “Мило либе”
5. Антония Рангелова - “Седем сина”
6. Дарко Релушкоски - “Майко моя”
7. Дафина Димитрова - “Дафино моме, Дафино”
8. Валентин Велчев - “Благословен”
9. Нанси - “Кумово хоро”
10. Иван Паланов - “Любов или гурбет”
11. Васил Вълканов - “Доне, Доне”
12. Борис Коцаков - “Приказен град”
13. Нелина и Васко Лазаров - “Горди българи” 
14. Емилия Валенти - “Радост в майчина сълза”

Изпълнителско изкуство

1. МФГ “Годлевски Великден” - “Ой, девойче”
2. Станислава Димитрова - Съни - “Момина китка”
3. Орлин Делибалтов - “Сбогом, братя”
4. Дафина Димитрова - “Кито моме”
5. Габриела Даганова - “Зайди, зайди, ясно слънце”
6. Десислава Красимирова - “Калино, Калинче”
7. Иван Паланов - “До три ми пушки пукнаха”
8. Дарина Петрова - “Направила мома ладна меана”
9. Виолета Шенкова - “С вяра, надежда и любов”
10. Галя Асенова - “А бре, воденичарю”
11. Василиа Петрова - “Жетварка”

Иван Гоцев е от емблемите на фестивала

Певецът Иван Гоцев е енциклопедистът и любимецът на фестивала. През 1993-а той и още неколцина негови приятели - музиканти, поети и изпълнители, се събират и дръзват да създадат този фестивал. Гледайки популярен фестивал в Македония, те решават да направят нещо подобно. С голямо настроение, желание и любов към македонската песен и музика те организират първия фестивал, който е замислен като конкурс на авторската песен на македонска основа.

“Емигрант се връща у дома” (музика и аранжимент Димитър Динев и текст на Николай Борисов) - тази емблематична песен прозвучава за първи път през 1994 г. и става визитна картичка в репертоара на певеца Иван Гоцев. 1995-а е годината, в която той представя на санданската публика песента “Мария”, а през 1997-а изпява македонското шлагерно произведение “Пирин е вечен”. През 2017 г. по време на 25-ото юбилейно издание на конкурса, Гоцев отново взриви публиката в Летния театър на Сандански.

Коментари

Задължително поле