САЩ наложиха санкции на фирми и физически лица за връзки с ИДИЛ

Приеха 13 деца в болница в Ямбол със симптоми на хранително натравяне

Вдигат наемите на магазини в моловете Откриха нови 60 хил. кв. метра

„Фолксваген“ решава до края на годината за завода в Турция

$3 млн. за жилище на круизен кораб

Разбиха международна престъпна група за трафик на артефакти в Италия

Камерите за тол такси ще следят и горивата Рамките по магистралите засичат тежестта на цистерните

Трима убити при стрелба в Оклахома (ВИДЕО)

Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери Имунизациите предпазват от четири щама - “Бризбейн”, “Канзас”, “Пукет” и “Колорадо”

Соня Йончева – свръхестествен глас в човешко тяло Само месец и половина след раждане, звездата е във върхова форма

Признават ли се болничните дни за трудов стаж?

Турция заплаши да възобнови военната операция в Сирия

Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Зверско убийство, фатално за Русия Дали пък и самият Николай Втори не носи някаква вина за трагедията, разиграла се в Екатеринбург преди 100 г.

Преди 100 години, в нощта срещу 17 юли 1918, болшевиките извършват зверската си разправа с царското семейство. Над тази историческа трагедия разсъждава известният руски писател Виктор Ерофеев.

Бог е наказал Русия тъкмо заради зверската разправа с последния руски цар и неговото семейство – в това са убедени потомците на руски аристократични семейства, запътилите се към вечния покой емигранти, с които неведнъж съм обсъждал резултатите от болшевишката революция. Всъщност дори не е необходимо да се търсят мистични обяснения за комунистическата катастрофа, за да разбере човек, че убийството на царското семейство преди 100 години е не някакъв по необходимост окървавен пробив към светлото бъдеще, а свличане за десетилетия напред в самата преизподня.

Защо ли – за разлика от европейските революции през предишните столетия, когато кралете бяха унищожени, но страните им поеха по пътя на прогреса – разстрелът на Николай Втори се оказа фатален за Русия? Това убийство захвърли страната далеч назад, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя дойдоха псевдо-царе, а „социалистическата демокрация“ се оказа просто измама.

Самодържавната власт премина в ръцете на узурпатори, които създадоха безчовечен репресивен режим – само и само, за да удържат незаконно придобитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко жестокост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха. И краят изобщо не се вижда.

Но дали пък и самият Николай Втори не носи някаква вина за трагедията, разиграла се в Екатеринбург в нощта срещу 17 юли 1918? Дали неговата чудовищна смърт е била случайна – или по-скоро закономерна?

На тези въпроси няма еднозначен отговор. Последният руски цар съвместяваше в себе си редица на пръв поглед несъвместими неща. И добро, и зло, и царско могъщество, и човешко безсилие. Той беше европейски образована личност, но и съюзник на антилибералните и антисемитски Черносотници. Парадоксалната комбинация от качества беше и причината за половинчатостта на постъпките му, на цялата му дейност. Полумерките на царя-полуреформатор доведоха иначе активно развиващата се капиталистическа Русия до революционния взрив през 1905 година. И „Кървавата неделя“, и Распутин завинаги ще тежат на съвестта на царя, макар че лично той никого не е искал да разстрелва, а с Распутин се беше сближил единствено, за да спаси от хемофилията своя син и престолонаследник. И като венец на всичко дойде съдбовното му решение да започне Първата световна война.

И все пак: Николай Втори може да е бил непоследователен, но не е бил злодей. По негово време процъфтяваше „Сребърният век“ на руската култура, той лично даде възможност на тази култура да бъде свободна. Моята баба, която на млади години веднъж видяла царя в „Гостинний двор“ (голям универсален магазин – бел.ред.), с тайно възхищение ми разказваше, че той бил без охрана и един такъв мил.

Под неговото управление населението на Русия живееше наистина не богато, но прилично. Той се опасяваше да не изпусне кормилото на управлението – даде на хората конституция, но сам не разбра нейните преимущества. В същото време страната съхрани човешките си ценности, издигна градове и се готвеше за бъдещето.

След абдикацията на Николай Втори, в самия разгар на войната се отприщи лавината от случайности както в руската история, така и в личния живот на царя. Русия мъчително се опитваше да живее не само без цар, но и без цар в главата си. Страната се люшкаше във всички посоки. И едно от тези лашкания доведе до победата на болшевиките.

Точно в този миг започна общата трагедия, част от която стана и гибелта на царското семейство. Сянката на тази национална трагедия все още пада и върху нас. Но откъде се взеха тези болшевики? И дали пък у онези зверове, които убиха царя, не пролича гримасата на горчивата руска история, която Николай Втори тъй и не съумя да поправи?

Вече по времето на Путин царят беше реабилитиран, канонизиран и възвеличен. Дори се стигна до преувеличения. Но всъщност това беше възстановяване не на справедливостта, а на самодържавието. Преди 100 години Русия изгуби царя си. След това тъй и не се научи да живее при демокрация, а днес продължава да живее без цар в главата си. В резултат от това наблюдаваме отказ от общочовешките ценности, изолация и психика на обсадената крепост.

Жал ми е за дечицата. Много ми е жал. И за царските, и за нашите собствени. Какво ли бъдеще ги чака?

 

Крили осем кг диаманти в корсетите на дъщерите

През нощта на 17 юли 1918 година, когато е извършена екзекуцията на семейство Романови (50-годишния цар Николай Втори, съпругата му Александра, дъщерите им Олга, Татяна, Мария и Анастасия, както и престолонаследника Алексей), куршумите отскачат от телата на момичетата. Това кара наказателната команда да промени дадените указания за стрелба право в сърцето. 70 години по-късно аутопсията на скелетите показва, че по дъщерите е стреляно повторно от упор и от непосредствена близост. Първите изстрели отначало не са ги досегнали, защото под дрехите им са били скрити перли, бижута и други ценности. От корсетите на жените са били извадени общо осем килограма диаманти, както е записано в тайния доклад на командира на екзекуторите Яков Юровски. Дали Романови са се надявали да могат да се откупят? Или са искали да спасят поне някаква част от богатството си?

*Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион. Текста препечатваме от “Дойче веле”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Типично за червената чума.Никой не знае къде са костите на цар Борис III.

  1. toto е тъпо парче, което служи несъзнателно на хазарите. Червената чума е изобретена от хазарите с цел да жулят тъпанарите.

 2. Хазарите, които се правят на евреи, направиха Октомврийската революция. А целта е да възстановят хазарската империя. За тази цел според техния план трябваше да изтребят колоните на славянството и православието. Царско семейство, аристрокацията, интелигенция, религия, това са колоните. И точно те са били унищожавани в началото. В крайна сметка е трябвало да бъде изтребен целия славянски народ и заради това хазарите( евреите) практикуваха голодомор в разни региони. Жестоко, но това са хазарите. Спомнете си и думите на соломон паси „-м-а-й-н-а-т-а- му на православието … славяните“ В Русия не успяха. После решиха да си направят малка държава в Крим, а от там и да завладеят цяла Русия, защото не можаха да унищожат славяните за едно десетилетие както планираха. За две денонощия Крим е изпразнен и всички жители са изпратени в Сибир, но татарите упорити, връщат се и изтребват хазарите(евреите), и този план пропада. Сега ще следим развитието в Украйна след Майдана, защото това е продължение. Хазарите(евреите) са 2% от населението на Украйна, но в парламента и управлението на страната те са 96%, което ще рече, че управляват хазарите. Според тях самите ще дойде момент в който украинците ще съжаляват, че са станали врагове на братята руснаци, защото хазарите имат план да унищожат всички славяни от Украйна. А Крим е гореща точка за хазарите, защото много от американските хазари имат документи за собственост на земя там. Територията на Крим е била разпределена преди да бъдат изселени местните жители. За това те няма да простят никога на Русия за това, че им открадна Крим.

  1. Само 2 министри от правителството на ленин не са евреи.

 3. ОТКЪДЕ СА СЕ ВЗЕЛИ БОЛШЕВИКИТЕ ? АМИ В РУСИЯ ОТДАВНА КАЗВАТ – ВЕЛИКАТА ЕВРЕЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ, А НЕ ОКТОМВРИЙСКА. РУСИЯ МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРА, НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИЗГОРЯТ МУМИЯТА НА ЛЕНИН, АКО ТОВА НЕ Е ВОСЪЧНА КУКЛА, НО И КУКЛА ДА Е ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОРИ.

 4. Повечето царе са немско потекло,така че Русия едва ли ще ги оплаква, още повече пък на бай Ганьo му е това работата. Но когато си калпазанин, а трябва да се храниш спретваш някакво политическо есе, пък да се джавкат чакалите.

  1. Не е верно, че са с немско потекло. Еврейско(хазарско) нашиот мадридски мошеник какъв е и на кого е роднина в Европа?

 5. АМИ КОЙ Е АЛЕКСЕЙ КОСИГИН, НАРИЧАН „ЦАРЕВИЧ“ ?

 6. Най голямата беда на Русия е, че захвърли в забвение създателите си, прегърна идеята, че са наследници на хазари, и славяни. Няма я истинската научна традиция по изследване на родовите корени на по големите етноси по тези територии. Религиозните противоречия в средите на БОГарското съсловие по тези земи, като едно с най стара история за държавност, става с жестокостите си противно – дори не му се признава цивелизоваността която, и днес е най същественото, като наследство за същността на Русия. Последвалите системните жестоки предвасални, и васални отношения между БОГари, и хазари днес са неприятни като история, и най демонстративно се отхвърля, дори като обидна, заедно със съществената роля, и на БОГарската аристокрация за създаването на Русия като Православна държава. Същността на славянското съсловие, не е без значение за Русия, но не толкова, че БОГарската ни писменост, да се прекръсти в славянска, а БОГарите по Волга – Болга в татари. Преди 100г. най трагично царска Русия, се прощава със Цар Николай ||, но има ли вина, и той? Въпреки „Сребърния век“ на руската култура, и, че живота на поданиците му, ако не богато са живеели сносно, сам той в средите им е бил без охрана. И изведнъж Революция в Русия, която е с конституция, дар от царя си, Майските закони от граф Игнатиев са забравена история. Човечеството приема Революцията като чудовищна трагедия, за Русия. Истински исторически холокост проведен от хазарските евреи, преживяват русите християни – около 70млн., и 20млн.религиозни евреи, но това абсурдно ли е…

 7. Най голямата беда на Русия е, че захвърли в забвение създателите си, прегърна идеята, че са наследници на хазари, и славяни. Няма я истинската научна традиция по изследване на родовите корени на по големите етноси по тези територии. Религиозните противоречия в средите на БОГарското съсловие по тези земи, като едно с най стара история за държавност, става с жестокостите си противно – дори не му се признава цивелизоваността която, и днес е най същественото, като наследство за същността на Русия. Последвалите системните жестоки предвасални, и васални отношения между БОГари, и хазари днес са неприятни като история, и най демонстративно се отхвърля, дори като обидна, заедно със съществената роля, и на БОГарската аристокрация за създаването на Русия като Православна държава. Същността на славянското съсловие, не е без значение за Русия, но не толкова, че БОГарската ни писменост, да се прекръсти в славянска, а БОГарите по Волга – Болга в татари. Преди 100г. най трагично царска Русия, се прощава със Цар Николай ||, но има ли вина, и той? Въпреки „Сребърния век“ на руската култура, и, че живота на поданиците му, ако не богато са живеели сносно, сам той в средите им е бил без охрана. И изведнъж Революция в Русия, която е с конституция, дар от царя си, Майските закони от граф Игнатиев са забравена история. Човечеството приема Революцията като чудовищна трагедия, за Русия. Истински исторически холокост проведен от хазарските евреи, преживяват русите християни – около 70млн., и 20млн.религиозни евреи, но това абсурдно ли е, или вярно!?

  1. След октомврийската революция, хазарите са запукали веднага българите. Насила са ги накарали да се самоназовават татари. Това е истината, има я документирана. Каторгата в Сибир е била най-лекото наказание за българи, които не са приемали да се назовават татари. Връзката татари българи създават хазарите, за да асимилират българите.

 8. Друг е въпросът какво направиха хазарите с България. Гледайте последното интервю на Тодор Живков, там ще видите, че той казва, че от власт са го свалили няколко евреи. А от тогава до сега България беше смачкана, но процеса на унищожение е е спрял. Най-гнусен се оказа хазарина бойко борисов.

  1. Факт е, че паси и коен работеха с полуевреина луканов да издигнат простия селянин желев вместо социалдемократа дертлиев.
   Факт е, че племенника на превратаджията младенов е еврейска подлога и обучава терористи в правец.

 9. Няма що да си правим илюзия, евреите са навсякъде в живота ни. Явно най голямата глупост е било да ги спасяваме от Хитлер. Кобургите като евреи са ни държавници около 70 г. Живков според мълвата е всичко друго но не и с българска кръв, а всички съветници, и повечето от обкръжението му са евреи. България бе „славянска“, и със самочувствие на 16 република, като за 1300годишната си история, държавникът ни се прости с дъщеря си, съвсем жречески. Прехода след него в България е предимно в ръцете, пак на евреи, или техни марионетки. Като знаем, че Втората ни държава губи устоите си благодарение на венецианските евреи, а и до сега не сме се отървали от намесата им в държавните ни дела, то равносметката е една, обединение на всички БОГари по света, с отхвърляне намесата на евреите в живота ни, и на всякаква религия, с поклон пред ТАНГРА за опрощение . Очаква се истината за Христос евреина, да се узнае съвсем достоверно, а и Православната църква да се отърве най после от греха си, че с нарушение на една от 10-те Божи заповеди, продължава в нея да се прави кумир – целувайки, и молейки се пред икони, като нейни последователи да сме в грехопадение. Защо човек да не може да е вярваш без религии, БОГарите смятате ли, че сме толкова религиозни, колкото евреите им се иска. Кой не знае от нас, че са царе на измамите…?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.