Община Елена стимулира изрядните данъкоплатци

Хотелиери и ресторантьори започват символични протести

Проф. Тодор Кантарджиев: Първият контакт с вирусa на хепатит А става в училищата

ВМРО: Нужна е цялостна държавна политика спрямо маргиналните групи, за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе!

В Банско ще заработи учебна база на научно-практически център по туризъм

Григор сам измислил шарения екип

Спасиха възрастна жена от горящата й къща в село Бели Искър

Мъж изгоря при пожар, друг се обеси

Пламен Димитров: 6500 от работещите във ВиК към септември са били на минимална заплата

Три жертви на лошото време в Испания

„Зелените“ пак натискат за опасния тунел край Кресна Рисковият проект за АМ „Струма“ отпадна преди години

Спипаха над 10 младежи с наркотици в Русе за няколко дни

Стари дървета възпитават като скулптури в шуменско училище Четвърта творба краси СУ "Сава Доброплодни"

На 59 млн. лв. възлиза проектобюджетът на Търговище Проектиране на нови улици и ремонти на съществуващи залага кметството

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня, Пловдив също е заплашен

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Десетки млади хора се събраха пред Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица на мълчалив протест във вторник вечерта. С табели с призив „Не на омразата” в ръце, те изразиха подкрепата си за здравните работници от звеното. Демонстрантите настояха за ефективни наказания за нападателите на медицински лица.

Министър Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над медици

Здравният министър Кирил Ананиев се обръна към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.
Здравният министър Кирил Ананиев се обръна към всички български граждани и най-вече към представителите на ромската общност с апел да проявяват уважение и разбиране към високоотговорната и често пъти животоспасяваща работа на медиците.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор за последните случаи на агресия срещу медицински лица в област Велико Търново. От ведомството изпратиха доклад за инцидентите с искане за приоритетно разследване по тях, а Районната прокуратура в Горна Оряховица реагира светкавично. Във връзка с едно от нападенията тя е образувала на 21 януари бързо производство за причиняване на телесна повреда на фелдшерка от Спешна помощ.  Ако вината на нападателката бъде доказана, тя ще трябва да заплати административна глоба от 1000 до 5000 лв.

Припомняме, че в нощта на 20 срещу 21 януари 35-годишната Звезда Илиева прояви в спешното в Горна Оряховица физическо насилие над фелдшерка, която оказвала медицинска помощ на детето й. На 22 януари двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Двата случая предизвикаха обществено недоволство, здравното ведомство и Българският лекарски съюз ги осъдиха, а фелдшерката от Горна Оряховица подаде оставка. Колегите й се заканиха, че в петък, 25 януари колективно ще последват примера й.

Министър Ананиев поиска разследванията по двата случая, както и по всеки друг подобен, да е по бързото производство.

Десетки млади хора се събраха пред Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица на мълчалив протест във вторник вечерта. С табели с призив „Не на омразата” в ръце, те изразиха подкрепата си за здравните работници от звеното. Демонстрантите настояха за ефективни наказания за нападателите на медицински лица.
Десетки млади хора се събраха пред Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица на мълчалив протест във вторник вечерта. С табели с призив „Не на омразата” в ръце, те изразиха подкрепата си за здравните работници от звеното. Демонстрантите настояха за ефективни наказания за нападателите на медицински лица.

От ведомството припомнят за сключеното Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването. Негов предмет е създаването на организация за незабавна реакция при престъпления срещу медици.

Още в края на 2017 г. във връзка с растящия брой нападения и агресия главният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за създаване на организация за незабавна реакция в случай на агресия над медици.

След изготвяне на незабавна съдебно-медицинска експертиза, в сряда Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвинение срещу Звезда Илиева за престъпление по чл. 131, ал.2, т.4 от НК – за причиняване на лека телесна повреда на медицински специалист при изпълнение на службата му.

Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години. Предвид чистото съдебно минало на нападателката обаче, тя ще се размине само с административната глоба.

Междувременно станаха ясни още два случая на агресия от последните дни. При единия – отново в Горна Оряховица, агресивни пациенти са блъскали по вратата на Спешна помощ и са счупили бравата й в нощта на 22 срещу 23 януари. Малко по-късно там пиян мъж се развилнял и опитал да се самоубие. Пострадали при инцидента няма. Другият случай е от неделя, 20 януари, когато ядосан баща излял яростта си върху вратата на спешното в Добрич, бил агресивен и крещял неистово в коридора на болничното заведение. По-късно обещал да плати за щетите.

 

Проучване сред 1409 души

Всеки втори практикуващ е обект на нападение

Посегателството над лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и други здравни работници по време на изпълнение на служебните им задължения, е инкриминирано в България със закон от 2013 г. Въпреки това оттогава ефективни присъди няма. През 2017 г. заради зачестилите нападения над медици – 25 само за първото полугодие, се стигна до споразумение между прокуратурата и здравното ведомство за бързи реакции в случаи на агресия над лекари и сестри. По този механизъм реагира и прокуратурата в Горна Оряховица преди дни.

Броят на регистрираните посегателства над медици през 2016 г. е 28, а през 2015 – 47. През посочените две години посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100.

Според проучване на БЛС сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли – септември 2017 г., всеки втори медик е бил обект на нападение. Половина от тези случаи са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална.

 

232 пациенти средно на лекар у нас

Близо 5000 са в предпенсионна възраст

Най-малко са лекуващите в Централа северна България

0203_2_274678Общият брой на всички практикуващи лекари в България е 30 078 като на един медик се падат, средно по 232 души. От тях мъжете са 13 404 (44.6%), а жените – 16 674 (55.4%). Тревожна тенденция продължава да е нарастването на средната възраст на медиците у нас – най-голям е делът на тези, които са във възрастовата група 55 – 64 години – 10 387 или 34.5%. От тях мъжете са 4423, или 33.0% от всички мъже, а жените са 5964, или 35.8% от всички жени. Данните са към 31 декември, 2017 година, на Националния статистически институт.

През следващите 2-3 години предстои голяма част от лекарите да се пенсионират и България ще се изправи пред кадрова катастрофа, коментира пред “Труд” д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

“Проблемът не е в приема на студенти по медицина, а в условията, които им се предлагат след това като перспектива. В момента за едно място се борят 4-5 души. Ние отсяваме най-добрите и ги обучаваме на много високо ниво. След това обаче много от тях търсят и намират реализация в чужбина. Излиза, че ние работим за богатите държави”. Това посочи бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев и определи ситуацията като трагична.

Към момента младите практикуващи лекари – на възраст до 35 години, са 3757 (12.5%), като мъжете са 1657, а жените – 2100. Най-възрастните лекари (на 65 и повече години) са 4865, или 16.2%, от тях мъжете са 2059, а жените – 2806.
Националната статистика показва още, че най-обезпеченият регион в страната откъм брой лекари е Югозападен, който обхваща и София – 9406, а най-незавидна е ситуацията в Северен централен – 2664.

 

Милка Василева, председател на БАПЗГ: Агресията расте лавинообразно

Започва национална кампания

02-05Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) също изрази възмущение и безпокойство от поредния акт на агресия срещу медик. Вследствие на физическата и емоционална болка от саморазправата фелдшер Наталия Армянова подаде предизвестие за напускане, се посочва в позиция на организацията. БАПЗГ апелирала за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи. Случаите на агресия обаче не намаляват, а напротив – растат лавинообразно, посочват те. Затова асоциацията започва национална кампания за превенция на агресията. В рамките й ще се проведат няколко дискусии с представители на Министерството на здравеопазването, Прокуратурата, Центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в болниците, синдикатите и пациентските организации. Първата ще е през февруари.

 

Реакции

Протести срещу условията на труд

Във вторник десетки млади хора се събраха пред Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица на мълчалив протест в подкрепа на работещите в звеното. Те настояваха за ефективни наказания за нападателите над медицински лица.

Междувременно лекари и медицински сестри от МБАЛ “Свети Мина” обявиха, че в петък ще протестират пред Община Пловдив с искане за повишение на заплатите.

“Възнагражденията са обидно ниски. Медиците настояват за среща с кмета на Пловдив Иван Тотев, за да представят пред него исканията си, след като общината е собственик на здравното заведение”, заяви лидерът на КТ “Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев.

Директорът на МБАЛ “Свети Мина” д-р Генади Странджев обяви, че се водят преговори с медицинските сестри, които в началото на януари подадоха заявления за напускане. Предизвестията на 30-те медицински сестри за напускане изтичат на 7 февруари и ако до тогава не се намери решение, някои от отделенията на здравното заведение – Кардиологичното, Детското и Хирургичното, могат са останат без персонал.

 

Позиция на съсловната организация

Безпрекословна подкрепа изрази лекарският съюз

Необходими са действия към превенция, категорични са от БЛС.
Необходими са действия към превенция, категорични са от БЛС.

“Български лекарски съюз изразява безпрекословната си подкрепа, както към д-р Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търнова, така и към Наталия Армянова – фелдшер в Спешна помощ – Горна Оряховица”. Това се посочва в позиция на съсловната организация, която осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица.

От БЛС пишат още, че е недопустимо медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения. БЛС е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока.

“Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени”, се посочва още в позицията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Циганин без здравна осигуровка не трябва да има достъп до мед.помощ

 2. Циганин бе здр.осигуровка да не се допуска до спешен преглед

 3. Нищо случайно не се случва. Толерастия, либерастия, мултикулти, СДС!, БСП!, патреоти-сидерокаракачанки, НАТО, ЕС, пазарна икономика и все по-зле и по-зле. Според целите и резултатите.

 4. карашар––Да върнем тогава ТАТО/за съжаление не можем/ и чл.1, за ръководната роля на БКП! Тогава не знам дали ще можеш да дращиш по форумите, и дали изобщо ще чуеш за нещо! Надявам се да разбираш какво ти се говори празноглавецо! Ще четеш във в-к Работническо дело за преизпълнен петилетен план и за успехи на работнически колективи.Всяка промяна на статуквото иска жертви, и искаме или не, ще ги дадем, в полза на децата ни.Дали в България, или в чужбина, те са живи и се учат!

 5. Чичка, ходи се дращи по г.за, може да изчоплиш някоя мислЪ, щото по-горе нямаш. Никакви ползи за децата не се предвиждат, цели се въобще да няма деца в Бг.

 6. Тиквето от БКП-то
  паэи цигането,
  да му купи гласчето
  и да ви сере в устето

  УРААА….после энаете…

 7. Много голямо значение има обнародването на такива случаи- просто има твърде много хора, които са с лабилна психика и търсят начини да имитират и повтарят действията на другите. Вижте случаи на запалвания на коли, самоубийства и всякакви „възбуждащи“ психиката случаи. Това е феномен на човешката психика и е описан в учебниците по психиатрия. Просто журналистите трябва да не са толкоз безотговорни!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.