Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

Спекулации за третия кандидат за ЧЕЗ Според чешка медия това е “Еврохолд”

Войската купува 33 000 чифта кубинки

Здравето 2 пъти по-скъпо от храната

Разходите на българските домакинства за здраве са се увеличили от 2008-а до 2010 г. два пъти повече, в сравнение с тези за прехраната. За същия период от време от бюджета на НЗОК са били отклонени общо 1,9 млрд. лв. към Републиканския бюджет и към бюджета на Министерството на здравеопазването. Данните изнесе проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК по време на шести национален бизнес форум „Здраве за всички“

Към момента разходите за болнична помощ са 50% от бюджета на касата, за извънболнична – 13.1%, а за лекарства – около 28%. Така за болнична помощ и лекарства даваме 80% от парите, т.е. ние лекуваме хората в болница и с лекарства“, коментира проф. Димитров.

В същото време без да бъде осигурен необходимият финансов ресурс, на НЗОК са били прехвърлени много дейности. За миналата година средствата за тези дейности са били за 16% от бюджета на касата, с което е била ощетена извънболничната сфера.

Сред основните проблеми, останали нерешени през годините е и фактът, че държавата продължава да прави много ниски вноски за осигурените от нея лица – 3 пъти по-ниски, а в същото време 65-70% е разходът на здравната каса точно за тези осигурявани.

У нас тенденциите в разходите за здравеопазване за последните 10 години са да намалява делът на средствата, които се отделят от републиканския бюджет за здравеопазване, а средствата, които се плащат от домакинствата устойчиво растат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.