Здравка Евтимова - Фантастичен разказвач

В първите дни на годината дойде новината, че обичаната българска писателка Здравка Евтимова е първият носител на новоучредената в САЩ награда за фантастика “Доктор Т. О’Конър Слоун” (“Dr. T. O’Connor Sloane”). Призът се връчва от американското издателство Starship Sloane Publishing и е за “значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейните уникални творческа визия и глас, вдъхновяваща оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди”, гласи сертификатът.

“Новината за наградата беше изненадваща за мен. Зарадва ме и пожелавам такава радост, а и по-голяма, на всеки пишещ човек. В България има поети и писатели, на чиито творби се възхищавам”, коментира писателката. Признанието, получено отвъд океана, съвпадна с още едно щастливо събитие в живота на Здравка Евтимова - появата на бял свят дни преди Нова година на шестото ѝ внуче - Георги, който е трето дете в семейството на единия от синовете ѝ. Писателката има двама сина и дъщеря. Казвала е преди години в интервю, че съжалява, че не е родила и четвърто, защото обича къщата да е пълна с деца. Но се надява всяко от нейните да има поне по три...

“Вярвам, че в децата е щастието - признава писателката. - Никога охолството не е било цел за мене. По-скоро разбирам богатството така - сърцето да е пълно и къщата ми да е пълна с дечица. Случвало се е да ги обличам от втора употреба. Но израснаха добри хора.”

Здравка Евтимова успява да се грижи за голямото си семейство, докато децата са край нея, и намира време да пише, въпреки че всеки ден пътува с влака от родния Перник, където живее, до София. Тя работи като преводач в държавно ведомство - завършила е английска филология. Освен на български и английски, пише своите разкази и романи още на немски, френски и руски език. Както сама се шегува, нямала пари за преводач, затова се наложило сама да свърши тази работа... Нейни творби са преведени в над 30 държави, а разказът ѝ “Кръв от къртица” е включен в учебниците в Дания и е сред препоръчаните разкази за обучение в прогимназиите в САЩ.

Писателката специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Има преведени над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език. Превежда и наши автори на английски. Член е на Съюза на българските писатели, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, на българския ПЕН клуб. Била е редактор на българската секция на сп. “Muse Apprentice Guild” - Сан Диего, САЩ, и редактор за България на сп. “Literature of the Avanteguard” за кратка проза, Великобритания.

Здравка Евтимова е автор на шест романа, а около 100 нейни разказа са публикувани в сборниците “Разкази срещу тъга” (1985), “Разкази от сол” (1990), “Разкази за приятели” (1992), “Сълза за десет цента” (1994), “Кръв от къртица” (2005), “Пернишки разкази” (2012). Нейни творби присъстват в литературни списания и антологии в далечни държави като Китай, Япония, Индия, Иран, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка.

Писателката се радва на признание от родни и чуждестранни критици. Тя печели националните награди за дебютна книга (1985), “Чудомир” на в. “Стършел” (1982), наградата на фонд “Развитие” за съвременен роман (1998), на СБП за романа “Четвъртък” (2003). Двукратен носител е на наградата за проза “Златен ланец” на вестник “Труд” (2006 и 2010), на Националната литературна награда за български роман на годината “13 века България” 2016 за романа “Една и съща река”. През 2019 г. Здравка Евтимова печели наградата “Христо Г. Данов” за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия гласуват за свой любим български автор и той е... Здравка Евтимова.

Писателката е отличена още със Специалната награда за разказ на немската фондация “Lege Artis Verein” (1999), с наградата за проза на английското списание “The Text” (2000), с приза на английското издателство “Skrev Press” за сборника с разкази “Bitter Sky” (2003). Сборникът ѝ с разкази “Някой друг” (“Somebody Else”), публикуван през 2004 г. от издателство MAG Press, Калифорния, САЩ, печели наградата за “Най-добър сборник с разкази от утвърден автор”. Той е номиниран и за американската награда Pushcart.

Разказът “Твоят ред е” е награден в световния конкурс за къс разказ на тема “Утопия 2005” в град Нант, Франция, и е включен в антологията “Утопия 2005 - десет писатели от цял свят”. Разказът “Васил” е един от десетте, наградени в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон (2005). А сега дойде и новината за американската награда за фантастика.

 

Владее перфектно думите

Тя е човек, който владее перфектно думите. Те са за нея като цигарите за пушача - не може нито ден без тях... Най-голямата награда на Здравка е обичта на хората.

Виктория Катранова, писател и журналист

 

Големият ѝ успех не е случаен

Големият успех на Здравка Евтимова никак не е случаен. Всеки, който следи развитието на съвременната литература, е усетил ювелирната точност и пределната искреност в разказите ѝ... Признанието от САЩ (включването на разказа “Кръв от къртица” в учебните програми - бел. ред.) е не само почит към нейния талант, то е признание за родната литература. И е още едно потвърждение на максимата, че в сферата на изкуствата не съществуват големи и малки народи.

Боян Ангелов, председател на СБП

 

Кара хората по света да мислят за българите

Чрез преведените книги на Здравка Евтимова англоезичните по света се учат не само да четат за нас, но и да мислят за българите. Тя е пионерът, проправящ пътя на словото ни в англоамериканската култура. Макар и представени на латиница, нейните разкази “говорят” на кирилица.

Неда Антонова, писателка

Грижи се за градината си

64-годишната писателка казва, че се грижи за здравето си с движение. Обича да плува, а в съботите и неделите работи в градината си, която се намира близо до Перник - край селата Друган и Старо село. Полива, пресажда, окопава дървета, върши всякаква земеделска работа с двете си ръце и с помощта на съпруга си, който е машинен инженер. А сега писателката е в Германия, където живее семейството на единия ѝ син - лекар психиатър. Помага на снаха си за най-малкото внуче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети