Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Австралийски вестници излязоха с редактирани първи страници в знак на протест срещу тайните на правителството (СНИМКИ)

Здравната книжка става електронна карта

Има одобрение и финансиране от 12 млн. лв. за единна национална информационна система

Разработено е и задание за софтуер

Одобрение и финансиране в размер на 12 млн. лв. и одобрение за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването получи служебното правителство. Така от средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване – до тази информация ще има достъп и самият пациент. На практика с това ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжки – цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант. За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

„Задание за софтуера на тази система вече е разработено. То беше внесено в Министерството на здравеопазването преди две години, но досега отлежаване, неглижирано от екипа на бившия министър Петър Москов.“ Това обясни пред „Труд“ д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, който е и част от работната група на заданието. По думите му въвеждането на единна електронна система ще осигури контрол от страна на пациента на всички нива в системата на здравеопазването – финансов, лекарствен, административен контрол; информацията ще е на едно място; ще бъде въведена електронна рецепта, което ще улесни пациента, както и работата на джипитата и фармацевтите; ще бъде интегрирана и електронна здравна карта.

Няколко са вариантите за неин носител – издаване на отделна пластика; поетапно поставяне на чип при подновяване на изтичащите лични карти; магнитна лента на европейската карта (с което ще отпадне и нуждата от ежегодното й преиздаване).

В средата на годината електронното здравеопазване ще заработи пилотно в няколко болници в страната като финансирането за първата и втората фаза на този процес – 12 млн. лв., е осигурено от програмата на Европейския съюз „Добро управление“. Това заяви служебният здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев пред БНР. По думите му е трудно да се каже кога ще приключи на национално ниво поетапното интегриране на новата система, но процесът е започнал и връщане няма да има.

Очакваме сериозно облекчение по отношение на работата с рецептурните книжки на пациентите, коментираха пред „Труд“ от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Искам да знам този д-р дали е наясно, че повечето джипита и редови негови колеги по поликлиниките изпитват трудности да отпечатат болничен през компотютъра… и че за да „достъпят“ тази информация не само ще трябва да знаят как да работят с устройства, ползващи налична мрежа, но и да разполагат с такива устройства и мрежа.
    Всичко изглежда постижимо, докато не влезеш в един обикновен кабинет в истинската България

  2. Въобще не е толкова лесно, колкото си мислете! И най-голямото съпротивление са докторите и болниците – те нямат абсолютно никаква полза от тази карта, която пази инфото за всякакви медицински дейности върху пациентите и не може да се краде!

  3. Еха, рай за хакерите! Ще има да получават „задание“ да влязат тук или там, да подменят тези или онези данни. А тези, които твърдят, че системата ще се сигурна и защитена, да прочетат по-внимателно статията: „Няколко са вариантите за неин носител … магнитна лента на европейската карта“. Тази техология е толкова остаряла и отхвърлена на запад поради несигурността, а ние обмисляме да я въвеждаме тепърва…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.