Здравната книжка става електронна карта

Има одобрение и финансиране от 12 млн. лв. за единна национална информационна система

Разработено е и задание за софтуер

Одобрение и финансиране в размер на 12 млн. лв. и одобрение за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването получи служебното правителство. Така от средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване - до тази информация ще има достъп и самият пациент. На практика с това ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжки - цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант. За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

„Задание за софтуера на тази система вече е разработено. То беше внесено в Министерството на здравеопазването преди две години, но досега отлежаване, неглижирано от екипа на бившия министър Петър Москов.“ Това обясни пред „Труд“ д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, който е и част от работната група на заданието. По думите му въвеждането на единна електронна система ще осигури контрол от страна на пациента на всички нива в системата на здравеопазването - финансов, лекарствен, административен контрол; информацията ще е на едно място; ще бъде въведена електронна рецепта, което ще улесни пациента, както и работата на джипитата и фармацевтите; ще бъде интегрирана и електронна здравна карта.

Няколко са вариантите за неин носител - издаване на отделна пластика; поетапно поставяне на чип при подновяване на изтичащите лични карти; магнитна лента на европейската карта (с което ще отпадне и нуждата от ежегодното й преиздаване).

В средата на годината електронното здравеопазване ще заработи пилотно в няколко болници в страната като финансирането за първата и втората фаза на този процес - 12 млн. лв., е осигурено от програмата на Европейския съюз „Добро управление“. Това заяви служебният здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев пред БНР. По думите му е трудно да се каже кога ще приключи на национално ниво поетапното интегриране на новата система, но процесът е започнал и връщане няма да има.

Очакваме сериозно облекчение по отношение на работата с рецептурните книжки на пациентите, коментираха пред „Труд“ от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментари

Задължително поле