Здравната система в колапс

Здравният министър Петър Мосйков

Парите в бюджета на НЗОК са на привършване още преди да е настъпило последното тримесечие на годината, научи „Труд“. Наличните средства ще стигнат в най-добрия случай до средата на октомври, а на резерва на НЗОК не може да се разчита, тъй като вече е планиран.

На заседание на надзорния съвет на НЗОК в сряда е била обсъдена промяна на „индикативните параметри на болниците“ у нас във връзка с разходите и дейностите им за юли. Намеренията на касата са да се изключи всяка възможност за заплащане на надлимитна дейност, която лечебниците правят предимно от спешни случаи и разкриване на нови дейности. Целта е средствата да се пренасочват за лекарства.

В резултат на тази нерационална политика към момента НЗОК е в преразход на предвиденото за медикаменти с 30%, а в същото време дължи на лечебниците над 60 млн. лв., които няма намерение да плати. Дължи и 150 млн. на чуждестранни здравни фондове.

В същото време дълговете на болниците към всякакви доставчици на лекарства и услуги надхвърлиха половин милиард лева. Това принуждава ръководствата да режат от възнагражденията на служители, което води пък до напускане на персонал.

Надлимитна дейност имат предимно здравни заведения с най-високо ниво на компетентност, които не връщат тежки случаи и приемат пациенти по спешност.

В резултат на задлъжнялостта на болниците и на здравната реформа на министър Петър Москов, включваща орязване на болнични легла, вече се формира огромна листа на чакащи пациенти, която чудовищно нараства – от 851 души към 21 август, на 1429 само седмица по късно. Част от тях са онкоболни, отложени за януари, следващата година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Така е когато лекари и болници източват здравната каса като разпран чувал. А защо я източват? Защото законотворците в България са оставили много вратички за крадене къде съзнателно, къде заради слаб интелект съпроводен от некадърност. Лекари и болници са вечно ненаказуеми за всичко, пак заради калпавите закони и законотворци.

 2. Така е при’демокрацията“по български.Много хубава си беше старата система,ама НЕ,защото била по руски образец!Преди доктори-педиатри само за деца,сега-шестмесечно бебе и 80-годишен сополив старец при един доктор?!

 3. Така се гарантира приемственост в поколенията а и старците по-бързо си отиват защото вирусите им идват повечко. Това си е разработка на военните 😉 кактп би казал Бай Шиле

 4. Да не казвам че листа на чакащите ще се трансформира в лист на недочакалите! Урааааааа за реформата!

 5. Беше въпрос на време да се разбере, че с това финансиране може да се постигне само оборот от болни. Навсякаде се чака и в страната ни няма да е изключение. Въпросът не е в чакането а във ефективността на лекуване, но това тепърва ще се види.

 6. Всичко това се дължи на нашето бездействие надявайки се, че на нас няма да ни се случи.

 7. Мда, здравните реформи доведоха до положението, което е налично и в Англия, т.е. един месец чакаш за преглед при специалист, а след това още един месец за операция…ако не си умрял дотогава…Браво!

 8. Няма как да не си припомним отрепката Дянков с началник Боко-тиквата – когато присвоиха ~ 1.5 млрд. лв резерв на НЗОК . Обаче тоя народ сигурно пак се кани да избере герберастите да го „управляват“ .

 9. Ха, не три месеца , а шест се чака в братския Албион, ама там никой не мрънка, няма искам, няма дай!!!!

 10. Не бойте се ,до пълното изтребване на нацията по московско герберски стил!След това всичко ще е наред. Боко и Пепи ще пляскат карти на чисто!

 11. Ей, идиоти такива, какво точене на НЗОК?!?! Погледнете цифрите и ще видите, че за 2015 и за 2016 бюджетът на болниците даже се свива. Реално все се изискват едни и същи пари всяка година +/- 10-на милиона, което е нищо. Касата няма резерв. Доболничната помощ няма финансиране (19 лева преглед при специалист – kiss my ass)! Липсва втория стълб на здравно осигуряване. Задникът му със задник ще въвежда пръстови отпечатъци…. Урод!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.