Здравният министър обеща наказания заради брошура с гей двойка, раздавана в училище

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща проверка и наказания във връзка с разпространяването на брошура с гей двойка в някои училища.

"Брошурата „Любов без последствия“ не трябва да се разпространява в училищата, всички виновни за това ще бъдат наказани", каза той пред журналисти след края на правителственото заседание.

Според Ананиев става въпрос за провокация, която ще се разследва. По думите му издаването на брошурата е финансирано от Глобалния фонд.

Министърът уточни, че самата брошура е част от здравната образователна програма, която се финансира от ООН. Първото й издаване е било през 2006 г., като е преиздавана през 2009 г. и в началото на 2017 г.

„Брошурата е свързана с целевата група МСМ – мъже правят секс с мъже. Това е важна тема и ние не я подценяваме, но има определен регламент, според който тази брошура трябва да отиде само и единствено в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на хората от тази група за СПИН", каза министърът.

"Веднага щом получихме информация, че тя се разпространява в училищата, с МОН започнахме да правим всичко възможно да я вземем оттам и да не достига до невинните деца. Това е една провокация, която в момента разследваме, и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин“, категоричен бе той.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев потвърди, че брошурата е разпространявана в училищата от медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети.

„Все още нямаме пълна информация по случая. Но това, което разбрахме, е, че чрез медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училище и които не са на подчинение на директорите, е разпространявана брошурата в повечето случаи“, каза Вълчев.

Коментари

Задължително поле