Здравословни сладкиши и био енергийни напитки ще бъдат показани на "Фудтех" и "Агра"

Нови варианти на нарочените за вредни за здравето и фигурата храни ще бъдат показани на изложенията „Фудтех“ и „Агра“ от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. Става дума за модерни разработки – без глутен и с по-малко калории. Пример за преобръщането на представите за полезно и вредно са макарони и пасти, от които са премахнати глутенът, всички ГМО и трансмазнините. Те са направени от царевица, вирееща в екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар.

Доказателство, че и сладкишите може да са здравословни, са лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай. Ще бъдат представени и био енергийни напитки от ново поколение – съчетание на растения с доказани благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм) и семена от чия. Ще има и студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.

В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков, е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект.

Веднага след откриването на „Фудтех 2018“ ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от омбудсмана Мая Манолова, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Здравословното хранене ще е акцент и в Международната селскостопанска изложба „Агра“. Институтът по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти, ще представи новости като високобелтъчния хляб, подходящ за болни от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Дебют правят и два продукта на Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Още вкусни и полезни допълнение към диетичното меню може да се намерят сред екопродуктите, които ще бъдат демонстрирани във „Фудтех“ и в Специализираната изложба „БиоАгра“. Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия“.

И понеже всяка храна върви с точното питие, посетителите ще имат възможност да открият подходящи вина и алкохолни напитки на изложбата „Винария 2018“. Гостите ще видят и новото изложение „Дибла – идеи и продукти за интериора“.

Коментари

Задължително поле