Зелените издигнаха жена за поста на Меркел

Аналена Бербок е първият кандидат за канцлер на Зелените, които към момента са втора по одобрение партия в Германия.

Аналена Бербок не е работила в държавни институции

Партията е с шансове да влезе в управляващата коалиция

Консерваторите още не са определили своя кандидат

Германските Зелени издигнаха днес съпредседателя си Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия, съобщи Ройтерс.

Номинацията бе обявена от другия съпредседател на Зелените Роберт Хабек.

„Застъпвам се за подновяване, други ще отстояват статуквото”, заяви кандидатката за поста на Ангела Меркел и добави, че „изменението на климата е най-голямата задача на моето поколение”.

40-годишната Бербок е бивша спортистка, изучавала международно право в Лондонското училище по икономика. Тя никога не е заемала държавни постове и е първата в историята на Зелените номинация за канцлер на Германия.

„Днес започваме нова глава за нашата партия и, ако се справим добре, за нашата страна”, каза Бербок.
Като тийнейджърка тя е участвала в състезания по батут, спечелвайки три бронзови медала в германски първенства. „Спортът ме научи да бъде смела”, споделя тя.

Популярността на Бербок - майка на две деца, нарасна през последните месеци заради активната є критика срещу начина, по който правителството се справя с пандемията.

Заедно с Роберт Хабек Бербок съпредседател на Зелените от началото на 2018 година. Двамата успяха да потушат вътрешните борби между двете крила в партията - на реалполитиците и заемащите крайни позиции в областта на политиката за климата.

По последни данни рейтингът на Зелените е 23%, което им отрежда за първи път в историята на Федералната република второ място след консервативния блок ХДС/ХСС начело с Меркел, когото подкрепят 28%. Консерваторите още не са взели решение с кого от двамата напиращи за поста на канцлер - Армин Лашет или Маркус Зьодер, ще влязат в предизборната кампания за парламентарния вот през септември.

Одобрението за Зелените им дава силни позиции да влязат в управляваща коалиция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа