Зелените пак клеветят България в Брюксел заради АМ “Струма”

Снимка: Архив

Еколозите от WWF и партийната коалиция „За да остане природа в България“ настояват пред зам. председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за образуване на наказателна процедура срещу България. В писмото изпратено от зелените те искат от Тимерманс да се „намеси и спешно да започне наказателна процедура“ срещу предстоящото изграждане на АМ Струма през Кресненското дефиле, съобщава Еконовини.

Участъкът от път Е79, в който има най-много пътнотранспортни произшествия и жертви трябваше да бъде готов през 2004г. От тогава процедурите се бавят заради обжалвания на българските зелени.

Още от самото начало на идеята за автомагистрала на това място не се харесва на еколозите и те лобират за строителството на 15 километров тунел. Идейният проект за него е на чешкият клон на швейцарският концерн Амберг. Те имат тунел пробивна машина и си търсят такъв голям проект.

Доводите на експертите против тунела са, че това е най-сеизмичната зона в страната, в която е отчетено най-силното земетресение в историята на България и въпреки това зелените продължават да натискат за тунел. Друг много сериозен аргумент срещу това да се прави тунел е, че скалите в района са с повишената естествена радиоактивност. Най-малко 10 милиона тона ще е изкопаната радиоактивна скална маса, която трябва да бъде депонирана някъде, което срещна категоричният отказ на местните хора.

Огромен проблем е и високата цена на съоръжението - над 1.5 милиарда лева, а поддръжката му ще струва 50 милиона евро годишно. Представете си каква ще е цената на преминаване на автомобили, автобуси и камиони в този тунел.

Проблем е и времето за изграждане на съоръжение – от между 6 и 8 години.

Всичките тези и още доводи дадоха основание на българската държава да избере по-бързият, евтин, екологичен и не застрашаващ човешкото здраве източен вариант. За него бе извършена екологичната оценка която беше обжалвана от еколозите. В момента тече процедура за изпълнител и трасето ще е готово през 2024 година.

Цялата тази добра перспектива за довършването на АМ Струма и намаляване на жертвите по пътя обаче не се харесва на еколозите от WWF и Коалицията „Да остане природа в България“. По тази причина, те са активирали европейския клон на WWF и още няколко еко организации от тяхната гилдия, които са изпратили писмо до Тимерманс с молба за наказателна процедура срещу България .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България