„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“

Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Няма защитени растителни видове в частния имот край плажа „Корал“ в община Царево – това отговориха след официално запитване на „Труд“ от Министерството на околната среда и водите.

Повод за въпросите на вестника бе поредният „скандал“, сътворен от „зелените“ в края на миналата седмица. Тогава „еколозите“ организираха протест в района на „Корал“, заради заграден частен имот, който се намира зад плажа.

По подобен начин „природозащитниците“ няколко месеца лъгаха цяла България, че ще се застроят 48% от НП „Пирин“. А по-късно сами признаха, че става дума за ски писти само в 2 на сто от парка. Сега прилагат същата схема за „Корал“.

Този път лъжата на „зелените“ е, че в парцела, закупен от испанската мега компания „Ибердрола Груп“ за 40 милиона лева, има блатни кокичета, които са защитен вид. Отделно „природозащитниците“ наложиха мнението, че става въпрос за защитена територия.

Нито едно от тези неща не е вярно, видно от отговора на МОСВ.

Оттам са категорични, че имотът, в който „Ибердрола Груп“ ще строи еко селище по всички екологични световни стандарти, не е в защитена територия.

Относно другата манипулация на „зелените“ - че има блатно кокиче в парцела, от ековедомството отговарят следното:

„В MОСВ, респективно в РИОСВ-Бургас няма данни за наличие на блатно кокиче (Leucojum aestivum L.) и защитени видове растения в конкретния имот“.

„Зелените“ дори поставиха безумното искане държавата да откупи имота от „Ибердрола Груп“, тоест от парите на данъкоплатците да се дадат поне 40 милиона лева. Всъщност истината е, че на „Корал“ „еколозите“ стоят по цяло лято без пари, като след себе си оставят тонове боклук.

Инвеститорът защитава собствеността си

От „Ибердрола Груп“, чийто годишен оборот е 32 милиарда евро, в понеделник излязоха с позиция по измисления от „зелените“ скандал. В нея те обясниха, че откакто са собственици на имота, той нерегламентирано се ползва от туристи, които на практика го унищожавали. От фирмата всяко лято чистели купчините отпадъци, оставени от къмпингуващите, като тази година решили вече да сложат ограда.

Коментари

Задължително поле