“Зелените” се отказаха от голямата лъжа за Пирин

Тази манипулация бе в основата на организираните от тях протести

Неправителствените „екоорганизации“ очевидно се отказват от тезата си, че 48% от Национален парк „Пирин“ ще се застроява с лифтове, ски писти и хотели. В свое писмо, изпратено до екоминистрите от Европейския съюз, НПО-тата твърдят, че с решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. „се допуска строителство на нови ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, която е 2.2%“.

Историята дотук

През последните четири месецa "природозащитниците" оказваха натиск над изпълнителната власт да отмени решението си, позволяващо изграждането на втори кабинков лифт в Банско под предлог, че Министерски съвет всъщност е разрешил изграждането на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин.

Организирани бяха 15 протеста под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство. Паралелно с това, премиерът Борисов, министър Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ 2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. Обясненията обаче не успяха да убедят "екозащитниците", които продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението „уж“ за застрояване на 48% от парк Пирин.

Защо „зелените“ изоставиха голямата лъжа сега?

Инициирането на проверки и въпроси на ниво Европейска комисия относно решението за парк Пирин през групата на „зелените“ в Европейския Парламент и писма от неправителствените организации имаше за цел по-скоро да сплаши за пореден път премиера Борисов, отколкото да разкрие конкретни нередности.

Борисов и заместникът му Валери Симеонов не се поддадоха на този натиск и застанаха категорично зад вече взетото от Министерски съвет решение и позволиха на Европейската комисия да излезе със свое заключение без то да бъде заглушено от политическо говорене в България по темата. На пресконференция вчера в НДК, еврокомисарят по околната среда Кармену Вела обяви и позицията на ЕК след въпрос на „Труд“ – не е открито нарушаване на европейското законодателство в Пирин.

Имайки предвид, че чисто юридически казусът е кристално ясен, „зелените“ отдавна са знаели какво ще отговори Европейската комисия и че от тази „шапка няма да изскочи заек“. Именно това е и причината те да изоставят лъжите за застрояване на 48% от парк Пирин с лифтове, писти и хотели и реално да кажат най-накрая простата истина – Министерски съвет е разрешил изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в туристическата зона с площ 2.2% от парка.

Малките лъжи ще продължат да се тиражират

Макар големите лъжи за застрояване на половината парк Пирин лека-полека да се изоставят, НПО-тата ще продължат да тиражират десетките си малки лъжи, които неведнъж са оплитали политици и високопоставени чиновници на всички възможни нива. Някои от тях са:

1. Лъжата, че чл. 21 от ЗЗТ забранява изграждането на нови лифтове в защитените територии – оборена от над 60 съдебни дела на последна инстанция през последните 15 години.

2. Лъжата, че половината съоръжения и писти в ски зона Банско са извън концесионната територия – оборена от министър Нона Караджова, чиито извадени от контекст думи родиха тази заблуда.

3. Лъжата, че парк Пирин се обезлесява, вследствие на създаването на ски зоната – оборена от инвентаризацията на горския фонд, показваща нетно увеличение на горите с около 20 000 декара през последните 15 години.

4. Лъжата, че ски зоната предизвиква мащабна ерозия – оборена от простите исторически факти, че най-критичните ерозионни процеси в планината са се наблюдавали до началото на 1990-те години, когато са овладени с целенасочени действия на МОСВ.

... и много други.

Фактите

До 28.12.2017 Планът за управление на Национален парк „Пирин“ забранява нови инвестиционни предложения и строителство на спортни съоръжения на цялата територия на парка, дори и в зоната за туризъм. На тази дата Министерски съвет приема предложение за промяна на действащия план за управление на национален парк „Пирин“, входирано от кмета на гр. Банско Георги Икономов преди 3 години. Промяната позволява изграждането на спортни и технически съоръжения в зоната за туризъм и изграждането на водохващания за питейни нужди в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих.

Следващата стъпка по изграждане на втори лифт над Банско е анексирането на концесионния договор на концесионера Юлен АД. То беше предложено от вицепремиера Валери Симеонов в началото на декември м.г., но бе оттеглено и отложено за след приемане на гореспомената промяна на плана за управление на НП „Пирин“ и новия Закон за концесиите.

Колко китайци са нужни?

Владимир Каролев

Преди да свърши катарзисът и съвсем да забравят за тия 48%, все пак да попитам някой от стотината ходили по протестите... и някой от балъците, дали дарение на НПО-тата на партийните зИлени и на Тома Белев & Сие, за да „спасявали“ Пирин - колко китайци са нужни за застрояването на 48% от парк „Пирин“?

(От Фейсбук)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари