Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

зраел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Трето наводнение за седмица във Венеция

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Отнеха лицензите на 6 фирми за строителен надзор ДНСК е наложила и 300 000 лв. санкции

“Зелените” се отказаха от голямата лъжа за Пирин Тази манипулация бе в основата на организираните от тях протести

Неправителствените „екоорганизации“ очевидно се отказват от тезата си, че 48% от Национален парк „Пирин“ ще се застроява с лифтове, ски писти и хотели. В свое писмо, изпратено до екоминистрите от Европейския съюз, НПО-тата твърдят, че с решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. „се допуска строителство на нови ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, която е 2.2%“.

Историята дотук

През последните четири месецa „природозащитниците“ оказваха натиск над изпълнителната власт да отмени решението си, позволяващо изграждането на втори кабинков лифт в Банско под предлог, че Министерски съвет всъщност е разрешил изграждането на най-големия ски курорт в света върху половината от парк Пирин.

Организирани бяха 15 протеста под това мото, кулминирали с довеждането на зелената евродепутатка Франческа Келер в България, която положи прецедент в историята на Европейския съюз и де факто подкрепи искане за оставка на българското правителство. Паралелно с това, премиерът Борисов, министър Нено Димов, еврокомисарят Кармену Вела, бившите министри на екологията Нона Караджова и Евдокия Манева, юристи и експерти разясниха, че решението на Министерски съвет позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в рамките на съществуващата зона за туризъм с площ 2.2% от парка и не може да се говори за каквото и да било строителство на писти, хотели и лифтове върху 48% от Пирин. Обясненията обаче не успяха да убедят „екозащитниците“, които продължиха да протестират с искания за оставка и отмяна на решението „уж“ за застрояване на 48% от парк Пирин.

Защо „зелените“ изоставиха голямата лъжа сега?

Инициирането на проверки и въпроси на ниво Европейска комисия относно решението за парк Пирин през групата на „зелените“ в Европейския Парламент и писма от неправителствените организации имаше за цел по-скоро да сплаши за пореден път премиера Борисов, отколкото да разкрие конкретни нередности.
Борисов и заместникът му Валери Симеонов не се поддадоха на този натиск и застанаха категорично зад вече взетото от Министерски съвет решение и позволиха на Европейската комисия да излезе със свое заключение без то да бъде заглушено от политическо говорене в България по темата. На пресконференция вчера в НДК, еврокомисарят по околната среда Кармену Вела обяви и позицията на ЕК след въпрос на „Труд“ – не е открито нарушаване на европейското законодателство в Пирин.

Имайки предвид, че чисто юридически казусът е кристално ясен, „зелените“ отдавна са знаели какво ще отговори Европейската комисия и че от тази „шапка няма да изскочи заек“. Именно това е и причината те да изоставят лъжите за застрояване на 48% от парк Пирин с лифтове, писти и хотели и реално да кажат най-накрая простата истина – Министерски съвет е разрешил изграждането на спортна и техническа инфраструктура единствено в туристическата зона с площ 2.2% от парка.

Малките лъжи ще продължат да се тиражират

Макар големите лъжи за застрояване на половината парк Пирин лека-полека да се изоставят, НПО-тата ще продължат да тиражират десетките си малки лъжи, които неведнъж са оплитали политици и високопоставени чиновници на всички възможни нива. Някои от тях са:

1. Лъжата, че чл. 21 от ЗЗТ забранява изграждането на нови лифтове в защитените територии – оборена от над 60 съдебни дела на последна инстанция през последните 15 години.
2. Лъжата, че половината съоръжения и писти в ски зона Банско са извън концесионната територия – оборена от министър Нона Караджова, чиито извадени от контекст думи родиха тази заблуда.
3. Лъжата, че парк Пирин се обезлесява, вследствие на създаването на ски зоната – оборена от инвентаризацията на горския фонд, показваща нетно увеличение на горите с около 20 000 декара през последните 15 години.
4. Лъжата, че ски зоната предизвиква мащабна ерозия – оборена от простите исторически факти, че най-критичните ерозионни процеси в планината са се наблюдавали до началото на 1990-те години, когато са овладени с целенасочени действия на МОСВ.
… и много други.

Фактите

До 28.12.2017 Планът за управление на Национален парк „Пирин“ забранява нови инвестиционни предложения и строителство на спортни съоръжения на цялата територия на парка, дори и в зоната за туризъм. На тази дата Министерски съвет приема предложение за промяна на действащия план за управление на национален парк „Пирин“, входирано от кмета на гр. Банско Георги Икономов преди 3 години. Промяната позволява изграждането на спортни и технически съоръжения в зоната за туризъм и изграждането на водохващания за питейни нужди в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих.

Следващата стъпка по изграждане на втори лифт над Банско е анексирането на концесионния договор на концесионера Юлен АД. То беше предложено от вицепремиера Валери Симеонов в началото на декември м.г., но бе оттеглено и отложено за след приемане на гореспомената промяна на плана за управление на НП „Пирин“ и новия Закон за концесиите.

Колко китайци са нужни?
Владимир Каролев

Преди да свърши катарзисът и съвсем да забравят за тия 48%, все пак да попитам някой от стотината ходили по протестите… и някой от балъците, дали дарение на НПО-тата на партийните зИлени и на Тома Белев & Сие, за да „спасявали“ Пирин – колко китайци са нужни за застрояването на 48% от парк „Пирин“?
(От Фейсбук)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. За един лифт какви панаири се направиха от зелените, направо нямам думи. И после само питаме защо не вървим напред?

 2. Малко бой ядът „зелените“ у нас защото у нас няма мъже. Ако банскалии и комшиите им бяха отишли един път на гнусен лъжлив, крадлив и манипулативен „еко протест“ на Орлов мост и бяха ги метнали както се полага на едни крадливи, мръсни, долни, лъжливи, гнусни мангал еколози нещата щеше да се оправят още преди десетина години. Ако всеки който е чакал повече от половин час на лифт беше ритал поне половин час при всяка възможност в главата някой тъп крадлив, мръсен лъжлив и манипулативен еко активист нещата щеше са просто нормални. Кучето скача според тоягата, което показва, че у нас има мръсни, долни, гнусни, лъжливи, крадливи и манипулативни „еколози“ защото няма мъже в тая държава.

 3. мръсна антибългарска сган /финансирана от евроГейските ни партньори/ ! нито един от тези уроди не е засадил дори едно дръвче през живота си ! никой от тях не протестира срещу канцерогенните газове при изгарянето на нафта от автобуси и камиони в големите градове, а всеизвестно е, че почти всички тираджии на камиони с дизелови мотори, си заминават от този свят поради рак…

 4. TО ТАЯ ВОДИЧКА ДЕТО ЩЕ Я ХВАЩАТ В ОСТАНАЛИТЕ 46 % – ДА ПИИНЕ ЦЕКО ВОДИЧКА ЛИ СА ИЛИ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕ НА ВОДНИТЕ ОРЪДИЯ ЗА БЪДЕЩИТЕ ПИСТИ – КОГАТО СНЕГА СИ ЗАМИНЕ ?????

 5. НЯМА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА КОЯТО БИ ПОЗВОЛИЛА ДА СЕ СПЪВАТ ПРОЕКТИ , КОИТО ЗАСЯГАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРАВАТА АНА ГРАЖДАНИТЕ .ТАЗИ ИСТЕРИЯ ОТ СТРАНА НА ЗЕЛЕНИТЕ РЕКЕТЪОРИ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕ .!!!!!
  ОТКРОВЕНИЯ ЦИРК , РАЗИГРАВАН В ИНТЕРЕС НА ЧУЖДИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ . ВЕЧЕ ПРИЕМА ФОРМА НА САБОТАЖ .

 6. е, то беше ясно, че 48 процента е пълна лудост. едва ли има нормално мислещ човек, който да повярва на тая глупост.

 7. „Зелените“ лъжат като за последно!

 8. Протестите се оказва, че са били безпочвени ,така ли?

 9. Добре де няма ли институция която да реагира на всичко това. Правят се изключителни измами и манипулации на населението. От WWFсъбираха дарения в социалните мрежи именно с тия 48% дето ще се застроявали и искаха хората да им пращат пари за съдебни дела. Сега пък в официални документи признават лъжите си. В каква държава живеем вече.

 10. Ето че през цялото време екоталибаните са лъгали цялата българска общественост. Организираните от тях протести са били абсолютна манипулация. Редно някой да понесе отговорност за тази спекулации.

 11. До блеещите овце – Асенски, Виктория, Монк и Иван – това че сте прости овце е ясно на всички и няма нужда да го демонстрирате по медиите !! Като четете единствено манипулирани и платени парцали като труд – не значи, че нещо Ви е ясно и имате право на мнение! Толкова сте заблудени и тъпи, че не си заслужава да ви се обяснява нещо. Погледнете този линк за какви планове в Пирин става въпрос и тогава коментирайте 48 ли са или 47 процентите !!!! h*tps://bit.ly/2FAK7J8

 12. Перезвоните мне пожалуйста 8(905)202-01-33 Антон

 13. Перезвоните мне пожалуйста 8 (495) 646-70-38 Виктор

 14. Перезвоните мне пожалуйста 8(499)322-46-85 Виктор

 15. Перезвоните мне пожалуйста 8(921)906-92-84 Виктор

 16. Перезвоните мне пожалуйста 8(911)994-83-34 Виктор

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.