„Зелените” спъват изграждането на „Струма”

Правят сбирка в Кресна

Местните и бизнесът искат Източния вариант на трасето

“Зелените” отново се опитват да спънат изграждането на магистрала “Струма”. За целта правят утре сбирка в Кресна, на която да агитират местните жители колко е вредно магистралата да преминава през Кресненското дефиле.

Според тях магистралата трябвало да мине изцяло извън дефилето, защото това означавало край на селския и рафтинг туризма.

Този дебат вече бе провеждан преди 2 години в общините Кресна и Симитли. Хората там категорично заявиха, че подкрепят Източния вариант на магистрала, тоест едното платно минава пред дефилето, а другото се качва горе по билото. Бяха направени широки обществени обсъждания и коментари и се разбра, че този вариант е компромисен и изгоден за всички живущи и развиващи бизнес и туризъм в района.

Тогава кметът на Кресна Николай Георгиев изрази пълната си подкрепа за Източния вариант. По думите му той е най-добрият от всички останали. Този вариант за разделяне на магистралата е икономически най-изгоден и най-много щади природата. Ако сегашният път Е-79 се ползва за лента в посока Гърция на новата магистрала, то доста тираджии ще влизат пак в града, за да почиват, за да хапнат, за да си купят храна. А ако мине цялото трасе горе, в района на село Стара Кресна, никой няма да се отбива през града ни, категоричен беше Георгиев.

Междувременно стана ясно, че отсечката от магистрала “Струма” край Благоевград, известна повече като Покровник-Полигона, е готова за откриване. Тя се забави заради откритите археологически находки преди година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България